返回列表 回復 發帖
ken 早晨
對齁,武當掌門那裏現在是早晨,要說聲早安。
晚上好~
天天開心~
各位早午晚好。
依家返到公司等緊放工。
Grace, 我只火雞仔只有10磅度, 只火雞肚入面可能會放一些未煮熟既薯仔和煮熟咗既糯米飯. 400℉焗30分, 之后轉350℉焗幾耐呀?
pknoface 發表於 2014-11-26 10:33 AM
10 X 20 分鐘 = 200 分鐘 (約 3小時 20分鐘) 。你隻火雞比較細,400℉預焗時間可以稍減,約20-25分鐘就得啦!糯米我未放過入火雞肚,不過按照食材常識,應該煮前一晚洗淨浸水浸過夜(約浸泡8-10小時),第日煮前連水稍微將水連糯米加溫,唔使滾!再擎乾水入火雞肚,薯仔應該爆過(用蒜蓉及紅蔥頭),如果切塊要爆表面轉小小色!! 切粒既就係咁二爆下。呢D工序目的係要食材焗時溫度一致,焗到後來唔會有裡面未夠熟外面過乾等等現象!
你有所不知啦. 有都係听啲人講既, 提早幾日放喺雪櫃度(唔係急凍個層)會慢慢解凍, 咁既好處係唔會滋生細菌, 如果攞出雪櫃外面解凍係快啲但容易令到啲肉變質囉. ...
pknoface 發表於 2014-11-26 10:07 AM
隻火雞放喺雪櫃度解凍幾日之後,處理之前,再用冰水浸約一個鐘(冰水唔會孳生細菌),咁就可以確定火雞整隻完全解凍!! 因為個火雞脾位最難完全解凍!
有Grace姐掌門邊使擔心整吾到火雞
掌門應該放工了哦
條骨都無佐lu
我買8號餐。

pknoface2014-11-26 11:27 PMTVB 2500000 元積分轉出

~ 《2022香港小姐競選》小遊戲 ~  已經結束,詳情請看 有傾有講吹水區 < 玩遊戲,送獎金 TVB$········ ^^>  4736 頁 #71033~#71035  ^^
有Grace姐掌門邊使擔心整吾到火雞
掌門應該放工了哦
lhy92725 發表於 2014-11-26 11:29 PM
感恩節前通常只返半晝,掌門差唔多放工囉!!!
真系好啦,Grace姐都準備好餐單啦
條骨都無佐lu
真系好啦,Grace姐都準備好餐單啦
lhy92725 發表於 2014-11-26 11:33 PM
餐單就準備好啦!! 不過老公放假唔放正日,放感恩節翌日,所以仲未準備,禮拜四會差不多全日做準備功夫,禮拜五隻火雞要至少焗 17 X 20 = 340 分鐘(+ 40 分鐘)!!  有排焗呀!
甘耐米要提前好多咯
有無請人返屋企食啊
條骨都無佐lu
甘耐米要提前好多咯
有無請人返屋企食啊
lhy92725 發表於 2014-11-26 11:50 PM
係呀!!朝早起身冇耐就要開始焗啦!! 冇請人呀!
甘米有排食咯
條骨都無佐lu