返回列表 回復 發帖
追龍II 賊王
掃毒2:天地對決

原来两部都有古天乐做啊
yxx01 發表於 2019-7-18 02:30 PM
地表最強的慈善家
回光返照
沒看過動畫的應該會覺得好看
我們看過動畫 再看這部 你會覺得童年崩壞
特技災難

獅子王 The Lion King

如果拎同系幾部翻拍經典嚟講,呢部係最唔好睇。唔係部戲出問題,係完美畫面,精制CG下就係得番個殼,邊睇邊諗到底係咪睇緊discovery channel 定動物世界?!可以話成也因為靚,敗也因為靚。中間睇到幾悶吓,始終你搞唔清係睇緊動物紀錄片定睇緊戲!靚絶既風景,背境既昆蟲,水,樹,雲,無一樣唔係同真無分别。當你投入到咁清優既大地時,係幾難唔瞓著!

故事上,可謂倒模咁吸出嚟。小獅子出生,闖禍,奸人害死阿爸再獨自出走,遇上好朋友,慢慢成長,醒過來回到大地重奪皇位,打倒殺父仇人。場景方面亦一樣,完美地神還原動畫版中既每一場戲。不能否認幾可亂真既CG,係對劇情上推進係幾有幫助,好似每一場動作戲,鬣狗既追逐,老豆既死,特别係最後辛巴同刀疤大戰一場,除咗我成個人醒哂之外,一個閃電打落嚟,木頭著火變成大火,成班群揪,打得好睇好多,絶對係比動畫刺激好多倍。另外辛巴慢慢長大咗,同與彭彭既戲又刻畫得幾有感情。不過睇見隻彭彭,成隻污糟立蹋,黑忟忟,又點會代入,點感動?動畫版真係cutie好多。

歌方面一樣有 Can you feel the love tonight,Hakuna Matata,Circle of Life等,回憶立即標哂出嚟,至於好唔好聽?就睇你個人了,我呢老餅梗係覺得舊版好D既。

主題上十分明顯,任何事要有經歷過,先可以真正成長,先會去明白承擔,或者遇上生離死別,但做事一定要有勇氣去面對,不要逃避。但唔知係咪人大咗,阿爸救阿仔,刀疤叫辛巴走咗就唔好再番嚟,我一絲感覺都無......

不能否認,由廿幾年前畫餐死既平面2D,進化成今日假的真得了,真得不得了既3D CG,但導演真係捉錯用神,只能講拎一大堆嘔心瀝血技術,去將一個經典用完美視覺特效留芳百世下去。
本週電影推薦 ﹗﹗
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
老實說當初說拍也感到驚訝
問題是要給現在孩童看 還是我們這7,80後去看
90後應該沒看過動畫吧
BeiDouChef 發表於 2019-7-17 03:45 PM
有人二刷了
Captian Marvel 2?
BeiDouChef 發表於 2019-7-17 03:46 PM
会有吗?
我還以為是權力游戲前傳 的Rhaegar Targaryen
BeiDouChef 發表於 2019-7-17 03:47 PM
超人比较壮
問你
BeiDouChef 發表於 2019-7-17 03:51 PM
他是个例外
Bottle Cap Challenge 過了 今天到Age Challenge
BeiDouChef 發表於 2019-7-17 04:01 PM
这个?
应付男的借钱招数来了

評分次數

一定是你
BeiDouChef 發表於 2019-7-17 04:06 PM
没有人叫小弟 ah boy
做乜踩到甘啊,个编剧同D演员得罪佐佢啊
lhy92725 發表於 2019-7-18 10:21 AM
影评
依位代表 20% 遮

80% 的用户顶了这部电影Google 用户

yxx01 發表於 2019-7-18 02:27 PM
不需太认真
追龍II 賊王
掃毒2:天地對決

原来两部都有古天乐做啊
接下来还有很多部