返回列表 回復 發帖
良兄你盆蘭花種在戶外都可以?仲有咁多花蕾,我當我D蘭花係寶都冇花
chowold2 發表於 2013-8-30 11:12 PM
師兄, 盲拳打死老師父, 個盆

蘭花我以前通道放, 上左花花園藝先知佢是寶

我捉到蝙蝠,花栗鼠,瓢蟲, 蛾,蜂都放佢走.
最遠的放到五十公里外.
無謂殺佢地呀,
益虫都放, 害虫例外.
我哋應該可以共存.

評分次數

• vandas

天氣好得令人妒忌! 連朱頂蘭也分紛紛冒出頭, 真要考慮搬往澳洲去

蘭花開花了
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

玫瑰都開始開花, 洗奶擦樹

評分次數

• vandas

米幾高的芹菜

評分次數

• vandas

良哥喜歡煮食, 自己種芹菜; 食先摘方便、新鮮好多.

您的Bottlebrush好靚! 唔知係串錢柳定係紅千層?
聽講紅千層d葉含芳香油, 係咪好似lavender咁好味?
良哥喜歡煮食, 自己種芹菜; 食先摘方便、新鮮好多.

您的Bottlebrush好靚! 唔知係串錢柳定係紅千層?
聽講紅千層d葉含芳香油, 係咪好似lavender咁好味?
vandas 發表於 2013-10-4 02:04 AM
vandas姐, 妳真好野, 今朝我去嗅下真好似l

avender味道, 種左拾幾年,先知叫

紅千層```謝謝妳

vandas姐, 妳真好野, 今朝我去嗅下真好似lavender味道, 種左拾幾年,先知叫紅千層```謝謝妳
亞良 發表於 2013-10-4 09:59 PM
種左拾幾年? 好似唔多高, 係咪經常修剪呢? 唔知易唔易打理呢? d花咁密喎.

白千層香港有好多(如北潭涌), 又叫剝皮樹. 但係紅千層係唔係一樣會剝皮呢?
良兄你D芹菜咁高,會唔會太老?如果要摘黎食要連根拔定係剪部分黎食?
我都好鍾意芹菜,明年都想試下種
真匿名
良兄你D芹菜咁高,會唔會太老?如果要摘黎食要連根拔定係剪部分黎食?
我都好鍾意芹菜,明年都想試下種
chowold2 發表於 2013-10-5 10:58 PM
大師兄, 這棵唔食是攞泥做種, 幾個月後, 四維會好多

芹菜仔出泥, 哈哈

, 那棵靚食個棵, 好過癮
種左拾幾年? 好似唔多高, 係咪經常修剪呢? 唔知易唔易打理呢? d花咁密喎.

白千層香港有好多(如北潭涌), 又叫剝皮樹. 但係紅千層係唔係一樣會剝皮呢? ...
vandas 發表於 2013-10-5 05:05 AM
師姐, 我中意

經常修剪, D樹跟左我近20年, 無棵長大, 好似我長青樹````只有椰樹同栢樹無法

修剪外, 物都

良兄做了一個溫室,點解唔加牆?你買左咁多泥,有排你做
chowold2 發表於 2013-7-9 10:06 PM
曬泥果陣落雨 係會搵野蓋住定係由佢?
我捉到蝙蝠,花栗鼠,瓢蟲, 蛾,蜂都放佢走.
最遠的放到五十公里外.
無謂殺佢地呀,
益虫都放, 害虫例外.
我哋應該可以共存.
markhamwong 發表於 2013-8-31 08:56 AM
花園獵人
種類好多,睇見自己種出嚟嘅成果真係好開心