返回列表 回復 發帖
良哥太謙虛, 這麼多收獲, 看著也令人開心:loveliness:

好奇想知道自製的種菜盆用了甚麼物料?
外子用木坊釘造圍欄而開闢種植的地方(下圖), 這種方法的好處是不用挖地, 類似5樓右下角; 良哥用磚更加靈活.
vandas 發表於 2013-4-7 11:22 AM
你同亞良哥用嘅raised bed gardening 方法黎種菜係最好,慳水,防野草...
真匿名
27# 亞良

丝瓜我都種過,可惜天氣大冷,收獲不多,
我朋友試過有一條差不多有 1 m 長........
多謝良哥 經驗分享.....................

評分次數

• chowold2

vandas兄, 我而家唔知點死, 製個甘鬼大個盆, 都唔知收科.  (請各位師兄指點同給意見)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

這個是在花圃店影, 個盆好鬼靚仔.

評分次數

• chowold2

亞良,你整嘅盆我就覺得太高,要用好多泥先填得滿
真匿名
vandas兄, 我而家唔知點死, 製個甘鬼大個盆, 都唔知收科.  (請各位師兄指點同給意見)
亞良 發表於 2013-4-8 03:25 PM
良哥,沒問題,可以分開後幾格,種多幾種莱呀 .................. 加油 !!!!!

評分次數

• chowold2

趁还未埋口.即刻從腰鋸開一半,減低高度啦.

評分次數

• chowold2

趁还未埋口.即刻從腰鋸開一半,減低高度啦.
ob51330 發表於 2013-4-11 09:24 AM
我也擔心不夠力, 左右各上下一條木坊, 加泥淋水之後駁口會不會爆開?

多謝各位師兄提議同指點, 造甘高有原因, 人老唔可以經常趴低, 這個大盆攞泥種蔬菜, 不好開心終於搞點左佢, 不過要好多泥, 右要花錢!!!

評分次數

• chowold2

原來花盆這麼貴???    差不多```貴在靚盆是華仔, 我做的盆是亞良.

評分次數

• chowold2

亞良,你放個盆在花架下面,會唔會唔夠光種蔬菜?
真匿名
原來花盆這麼貴???    差不多```貴在靚盆是華仔, 我做的盆是亞良.
亞良 發表於 2013-4-11 07:57 PM
良哥,落好重本呀 !!!!!
興趣最重要..............對嗎 ?????
祝成功種靚菜 ...................

評分次數

• chowold2

chowold2兄,果 個位是西照到地方,在澳洲是很充足太陽, 謝謝提議.

評分次數

• chowold2

良哥,落好重本呀 !!!!!
興趣最重要..............對嗎 ?????
祝成功種靚菜 ...................
oldman60 發表於 2013-4-12 05:45 AM
多謝你的祝福, 收成時開心到是錢買唔到, 謝謝你.

評分次數

• chowold2

多謝你的祝福, 收成時開心到是錢買唔到, 謝謝你.
亞良 發表於 2013-4-12 08:12 PM
呢D就係種花人真正的心願
真匿名