返回列表 回復 發帖
PMS系乜東東
lhy92725 發表於 2015-2-23 05:24 PM
你親戚
吓,你唔係香港人咩? 住新界架?
我英文當然有問題,PMS 聽過人地講,
但網上查一查好方便,全寫係經前恐懼症,
我只係估估下,或者佢只係一時為食,想講..
Popcorn ,Mango, Sandwich ...

哈哈,咁就會錯晒意啦....:lovel ...
金田Sam 發表於 2015-2-23 05:43 PM
新品种啊?

Banana Sandwich 就听过。

CC517外星貓 left Earth because he returned to his own planet.
Pedestrian_A 發表於 2015-2-23 03:31 PM
is it ? ~ r u sure ~

... he  out ----> to  lah ~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
╭♡☆放慢脚步 享受不一样的生活 °♡♥
  大家早午晚好 ~

morning AVI + CCgg
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
╭♡☆放慢脚步 享受不一样的生活 °♡♥
E生無甘早出現
條骨都無佐lu
I don't know you are lack of self esteem and assume others think your English is weak...  I'm not used to type in Chinese so I prefer to type in English because it is faster.

Thank you for your conc ...
Pedestrian_A 發表於 2015-2-24 05:19 AM
一般英文我睇得明,但我講同寫就唔得,總觀,我睇係Pedstrian兄你著意因為你係內地人關係,所以對香港人有種幾強烈的成見,一種錯誤觀念,認為某部份或者有能力的香港人會睇唔起你地,唔好一竹公打一船人,我並無此意,再講30年幾前我都係晌內地福州出世,幾歲大老豆帶咗我嚟香港,我老豆係印尼華橋,當年排華唔返得印尼,所以定居香港。

小心係好,但唔好亂咁估人地都同你有同一樣的想法,開懷d,我覺得係你地因為自卑心作崇所以疑神疑鬼,唔係所有香港住緊的人都抱同一眼光睇你地,文化背境唔同的確係事實,內地人到香港的行為有d我地真係睇唔慣,而且真係對我地有影晌,但始終大家都係人,獨立個體,你係你我係我,分乜嘢種族呢? 簡單日常英語對答我或者可以,打就無謂,我仲保持幾喜愛打中文字,我識過好多國藉的朋友,有時同人地溝通需要用英文所以我先學過,我讀書少好細個出嚟做嘢,所識的都係後來自學,無咩大不了。

但你身為中國人反而喜愛打英文而唔係自己國家語言,呢種心態要想一想究竟係邊個有邊種想法。係咁多,令你有所誤會,唔好意思。
☆★☆睇劇同步討論樂趣多,齊齊追劇回覆笑呵呵→☆★☆
新品种啊?Banana Sandwich 就听过。
大啦叭 發表於 2015-2-24 06:37 AM
Popcorn ,Mango, Sandwich .栗米芒果三文治 ...健康食品呀...

或者係power magic software 哈哈,只係打三個英文字母己經要估餐死。
PMS系乜東東
lhy92725 發表於 2015-2-23 05:24 PM
哈哈 PMS=Pig moving slowly 小豬慢移慢....,明白嗎?
路生系香港加拿大人黎架
我先系內地人 唔好搞錯
條骨都無佐lu
Hello all 祝各位新年快落!身體健康!萬事如意!
外星貓E生
"哈哈 PMS=Pig moving slowly 小豬慢移慢"即係豬媽上緊樹
外星貓E生
甘米即系無可能咯
條骨都無佐lu
多謝貓E新年大利是! 去買返張六合彩先!
貓E 早晨, 多謝貓E新年大利是!
型 英 帥 靚 正
今晚六合彩又有金多寶
外星貓E生