返回列表 回復 發帖

慈善富豪榜股神巴菲特居首

tvb now,tvbnow,bttvb, G/ Y/ y, P( x) {( [
2007年11月18日
3 M/ Q/ U( I  otvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# X- h7 O$ R7 Y1 U0 g% M, |5 V
美國《商業周刊》翻查過去五年多位富豪的捐款紀錄,列出全美五十名最慷慨的慈善富豪,曾揚言會捐出大部分身家的股神巴菲特榮登榜首,蓋茨夫婦名列第二。4 U" w  T3 T$ j6 L9 y) W- J. F
公仔箱論壇+ B5 b, h% h8 Z* W, a7 U
蓋茨夫婦五年捐35億美元tvb now,tvbnow,bttvb% c) u0 k+ p; M6 \
今次是巴菲特第二次登上慈善富豪榜首位,其捐款大部分用於改善人類健康、臈育和人道救援,亦曾捐款給國際原子能機構,協助防止核武擴散,為世界和平出一分力。去年他更立下遺囑,聲明一旦身故,名下所有股票收益將全數撥捐慈善用途。《商業周刊》統計,巴菲特○三至○七年捐出合共四百零六億五千萬美元。
% F8 I4 b- O2 r6 H4 U6 ?! h; c' Bos.tvboxnow.com
+ v7 ^; x& w7 oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。巴菲特好友、微軟創辦人蓋茨夫婦亦為善不甘人後,他們決定死前要捐出九成半身家,兩夫婦在過去五年共捐出卅五億一千九百萬美元。公仔箱論壇$ i; a1 @2 k6 U: z9 h" i( ]0 G

; ~: R4 G7 m5 I! O1 S# ros.tvboxnow.com《商業周刊》為今次慈善富豪榜,特別調派記者花數月時間訪問,同時翻查過去五年報道、資料庫記錄及基金會檔案。記者只會在富豪宣布捐款時,將捐款全數計入記錄。
) }0 a) |4 B; Z# t公仔箱論壇
) L% x6 C4 f6 Y! {" W8 ]0 i3 b公仔箱論壇
男人就好比洋蔥,要想見到男人的心就得一層層地剝,
剝的過程你會不斷流淚,剝到最後才知道,原來洋蔥是沒有心的.
這報導幾好喎,有錢的人,可以捐錢排名,os.tvboxnow.com7 W. F6 T( q! i. g
希望多D人支持捐款嘛
佢地五年捐出嘅錢,我諗我五世都揾唔到咁多公仔箱論壇& [3 k# I) }# J6 C% O
4 r; U& y4 V' \6 k' J1 v
你地知唔知响美国捐錢有 jack-so ,可以响報稅時扣番底个說額咖
原帖由 jj99xx 於 2007-11-18 04:03 PM 發表
7 H3 N, E+ ]/ ~6 \; Q+ f7 c公仔箱論壇佢地五年捐出嘅錢,我諗我五世都揾唔到咁多tvb now,tvbnow,bttvb& X/ [5 H: p# }: {' W6 u
公仔箱論壇/ N; p  v& a/ B, q# j5 l8 |
你地知唔知响美国捐錢有 jack-so ,可以响報稅時扣番底个說額咖
tvb now,tvbnow,bttvb% S6 [4 U6 u: M. S( M( l% {' f' V
香港好似捐錢都有扣稅咖

回復 #4 月※月 的帖子

咁你準備捐幾多俾我?

回復 #4 月※月 的帖子

捐俾我啦!我唔扣妳稅咖 !!:onion31:
男人就好比洋蔥,要想見到男人的心就得一層層地剝,
剝的過程你會不斷流淚,剝到最後才知道,原來洋蔥是沒有心的.
原帖由 jj99xx 於 2007-11-18 04:12 PM 發表 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 E- A6 z( W4 P
咁你準備捐幾多俾我?
) \! S! _4 x  l, w$ a3 e
捐比你喇
原帖由 甘仔超 於 2007-11-18 04:20 PM 發表
3 S6 R8 s! }# G- s公仔箱論壇捐俾我啦!我唔扣妳稅咖 !!:onion31:
  k9 F$ C$ ]( X/ {& B3 [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。要捐幾多比你啊
哈哈
  ^! C0 Y0 b7 }/ F+ W% btvb now,tvbnow,bttvb我去捐左錢比你地倆個喇
7 C4 u. K6 R, N% E( i; h9 W" v1 S5 _公仔箱論壇收到錢要覆我短訊啊,我唔知有無攪錯咖
3 ~4 P  d% a4 ^6 \8 {公仔箱論壇& T- J1 @! V  N. a8 s4 X+ K1 x+ b
甘仔超  2007-11-18 05:14 PM TVB 1000 元  積分轉出  $ x0 ^1 u' ^4 q! o
jj99xx  2007-11-18 05:11 PM TVB 1000 元  積分轉出