標題: [問題] 我架車漏油呀....>0<" [打印本頁]

作者: monkiki    時間: 2010-6-8 04:10 PM     標題: 我架車漏油呀....>0<"

大家好. 我剛剛係一個月前買左一家二手車, 想向大家請教一個問題!! 我買左一架 97 ford mondeo, 買完之後我做左service. 間車行同我講話有點漏油, 咁仲有個timing belt未換, 咁我叫埋佢地搞掂. 之後,我呢幾日發現架車仲漏油. 雖然冇之前咁多, 但係好似每次我停車之後, 都會有1-2滴油係車頭既左邊位置滴落黎. 啲油係啡色架. 我想問如果我唔依家整既話, 問題大唔大呢?! 同埋維修費會唔會好貴呢?! 請大家幫幫忙解答下我啦!!! BIG Thanks!!!!!
作者: ghostyhong    時間: 2010-6-8 09:17 PM

應該是偈油底盤,你應該問清楚車房大佬,是不是粒鑼絲未收好。
作者: Evolution(IX)    時間: 2010-6-8 09:22 PM

如果是这样你可以check timing belt的oil.seal有没有漏油,
不过最好check你的timing belt要不要换,
如果timing.b真的中油就危险了分分钟会断加上你的车是second hard的不确定前任车主用了多久,
不过最好还是那个车场看比较好。。。

作者: monkiki    時間: 2010-6-9 02:50 AM

架timing belt就係換左啦!!!>0< 啲油好似係o係engine車頭既最左手邊漏出來. 如果唔係大問題既我諗住遲多兩個星期先搞.... 我就係唔識車呀. 好sad....
作者: carwing    時間: 2010-6-9 09:09 AM

漏油未必能夠一次修理好
有些時候要修三四次都唔出奇
因為部車可能長期缺乏維修保養
有時會有幾個地方都在漏油
作者: monkiki    時間: 2010-6-11 12:38 AM

哦.....
咁咪姐係有可能要同佢長期抗戰囉......
唉. ok la. 我都係認左命架啦. 等我忙完再帶架車俾車房睇下囉...
真係唔該晒大家既幫忙!!!!
因為, 我一個女仔第一次買車, 又加上我係澳洲, 架車有起事上黎都唔係好知點算.
所以先想問下其他人既意見. 多謝晒大家指教!!!
作者: carwing    時間: 2010-6-11 02:05 AM

無計啦
唔買都已經買左
如果想小麻煩小漏油的話
下次有機會換車的話最好都係搵番架日本車
作者: monkiki    時間: 2010-6-11 05:01 PM

?! 日本車唔會漏油嗎?!
作者: carwing    時間: 2010-6-12 01:12 AM

當然會
不過機會比較少
作者: Aenergy    時間: 2010-6-12 09:49 AM

我架 626 又漏偈油...又漏波箱油....係差未漏电油
作者: monkiki    時間: 2010-6-13 09:01 PM

嘩?! 漏好多油喎?! 唔羅去整?!
作者: Aenergy    時間: 2010-6-15 08:39 AM

嘩?! 漏好多油喎?! 唔羅去整?!
monkiki 發表於 2010-6-13 08:01 AM
請參考車房仔日記#644
作者: gundamr    時間: 2010-7-24 07:56 AM

漏油可以有好多種,機頭做過維修,算冇問題,還有"波箱"、"剎車"、"風油呔"漏沖,舊車都會出現的現像。你話啲油啡色,好大幾會是波箱,而且重喺就快玩完嗰隻。
作者: gundamr    時間: 2010-7-24 08:06 AM

再講一句,山寨車房,頭暈醫腳;害你一世。噃原廠,貴啲都值!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0