標題: 唔知有無人會唔知呢. [打印本頁]

作者: boyljx    時間: 2009-5-19 08:39 AM     標題: 唔知有無人會唔知呢.

話說有一日,小明,小福,小白三個人去同一間酒店分別租一間房喔.收費喺每一間房100蚊,服務生就收咗佢哋加埋一齊嘅300蚊俾老闆喇.點知老闆話今日搞特價,叫服務生退翻50蚊俾佢哋. 服務生見自己平時咁辛苦,於是自己偷偷哋收埋咗20蚊,淨喺俾翻30蚊佢哋. 佢哋三個人拿喥呢30蚊之後各自分翻10蚊. 本身佢哋每人出咗100蚊,依家拿翻10蚊,唧喺每人出咗90蚊. 90*3=270 再加埋服務生收埋咗嘅嗰20蚊,都喺290蚊. TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 |0 l! }4 I* e" t, r
問題: 咁仲有10蚊去咗邊喥啊?
作者: 邪x    時間: 2009-5-20 03:30 PM

太覆習、冇時間、下次再玩。
作者: 地獄天使貓    時間: 2009-5-20 07:39 PM

服務員果20元..是要從270入面..扣出來..唔應該加入去..
, p' z6 R* ~5 ^1 n$ l/ e因為270..係要出的費用..
. u+ @3 j, w) b" ltvb now,tvbnow,bttvb20係要攞返...如果加入270..就等於..出../ g6 h& P* p2 B
因為攞返來..所以要..減出來..
作者: lensheng    時間: 2009-5-21 01:10 PM

是老板的钱
作者: boyljx    時間: 2009-5-21 02:57 PM

3# 地獄天使貓 tvb now,tvbnow,bttvb' R" c9 J% o2 }+ s3 T% X+ o
咁唧喺喺邊個喥?
作者: tango88    時間: 2009-5-21 05:22 PM

noone but the boss
作者: WMRAYMOND    時間: 2009-6-10 06:51 AM

The answer is 300-50=250
. x! m' |" `& }$ c8 W6 _                      300-30=270-20=250

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0