標題: ~"~ 忍左好耐,想問問大家......."悼"呢個字您地點讀.. [打印本頁]

作者: nitz    時間: 2008-6-5 11:29 AM     標題: ~"~ 忍左好耐,想問問大家......."悼"呢個字您地點讀..

~"~公仔箱論壇+ H* n* I+ C8 ?6 `) H
成日聽新聞報道員讀悼念 (讀左掉念)TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ \' h, r+ S3 @( N; i5 [. w+ q1 C
我覺得好硬耳
* N+ S1 c' w+ @9 W( o7 ^) H公仔箱論壇因為我好記得form 5果陣讀一課書叫<也許>
& q9 A( h7 Z0 `9 n% u公仔箱論壇我個中文miss話係讀"渡"音+ n. X/ n$ a2 a
而我係打廣東拼音輸入法o既
; n) s" E# f( q9 v公仔箱論壇"悼"呢個字係打"do"出左黎....公仔箱論壇' J( N% g8 S* q5 p. F* \
您地係讀咩音o既呢??
作者: 凍檸樂    時間: 2008-6-5 11:41 AM

以前讀"掉"字音..
3 f! R# A' T0 z4 L7 S, k9 ktvb now,tvbnow,bttvb5 f/ Y: o9 h5 h7 S
不過D電視新聞都係讀"渡"....
6 a, z; v# X% {" jos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb7 ~7 |& h4 a9 e5 {( m" ^
D正音正字好麻煩:onion03:
作者: jerky    時間: 2008-6-5 01:22 PM

[渡] ...肯定係發呢個音!! 無可能有任何異議!!!
作者: elsecheng    時間: 2008-6-5 02:25 PM

肯定 "渡"
作者: b_lyh    時間: 2008-6-5 02:26 PM     標題: 回復 #1 nitz 的帖子

nitz 你用緊嘅應該應該香港拼音 dou
) F. r. C; X3 l& j3 y/ x公仔箱論壇漢語拼音 喺 dao 即國語 粵語 同 度 360度 攝氏度 讀音一樣公仔箱論壇( v8 V7 j( |3 Z
若然有人覺得我有錯 可以幫我更正
作者: nitz    時間: 2008-6-5 04:30 PM

咪係lor
  O& U' e. `! q公仔箱論壇都唔明點解睇新聞成日聽到d人讀"掉"
, }0 T& M( L2 ^0 g$ p3 V! S8 w* Los.tvboxnow.comding.... 果d唔係大學生新聞系o既咩?
作者: machi2002    時間: 2008-6-5 06:33 PM

絕對係音『道』,好多人都讀啱,請問樓主睇邊個台嘅新聞?:onion31:
作者: manki052    時間: 2008-6-5 08:10 PM

我係讀"渡"音,,
; C! F: {7 S! Z4 t5 btvb now,tvbnow,bttvb可能d新聞報道員睇錯字掛,,
, D9 V4 H; a9 m8 p! ^os.tvboxnow.com將''悼''睇錯做''掉''~
作者: tempersitu    時間: 2008-6-6 01:24 AM

係读[渡].边个台新闻咁搞笑?
作者: eesilver    時間: 2008-6-6 08:26 AM

應該系[渡]音,不過有可能系倆隔音都可以 :onion14:
作者: nahaka    時間: 2008-6-6 08:32 AM

我今日先知原来仲有香港拼音输入法。。:onion14: 。。。
作者: zst    時間: 2008-6-6 09:26 AM

應該係"渡" (dou) 音, 正字正確, 呵呵
作者: nitz    時間: 2008-6-6 11:39 AM

原帖由 tempersitu 於 2008-6-6 01:24 AM 發表 os.tvboxnow.com; O% C8 p" W, S" g
係读[渡].边个台新闻咁搞笑?
0 ^, Y& J) _. Q1 P5 Z! e' J, g+ uos.tvboxnow.com
原帖由 machi2002 於 2008-6-5 06:33 PM 發表
3 q* A' m* l$ _: Xtvb now,tvbnow,bttvb絕對係音『道』,好多人都讀啱,請問樓主睇邊個台嘅新聞?:onion31:
0 H2 J- \! |" e9 A' {TVB :024:
作者: nitz    時間: 2008-6-6 11:41 AM

原帖由 nahaka 於 2008-6-6 08:32 AM 發表 - E# ]: T8 ?2 T
我今日先知原来仲有香港拼音输入法。。:onion14: 。。。
3 y7 o2 y' ~4 W6 O+ Mhaha 有左好耐la......tvb now,tvbnow,bttvb7 L2 H& g( m, b* ]
我都用左好耐TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 ^* ^! M$ M* W7 {6 W$ v
又可以練英文打字
2 [2 N2 R, E" P( ]tvb now,tvbnow,bttvb我同森大哥一樣公仔箱論壇# }# j: p; j9 o0 [' j
覺得要特登學打一種輸入法(倉/速)係好on居 =.=
作者: megamax    時間: 2008-6-7 06:35 AM

definitely 渡
作者: 那片綠    時間: 2008-6-7 09:29 AM

原帖由 nitz 於 2008-6-6 11:41 AM 發表 公仔箱論壇. p  q2 Z* e) M8 m1 H

. n! H# L( H% m, j  O! [3 u+ m1 ohaha 有左好耐la......# U. O5 ]4 Y4 k# ~
我都用左好耐+ f1 G5 }. q" n/ T3 x
又可以練英文打字5 k+ I# r9 S& c6 l# p) q) @
我同森大哥一樣
' z1 o5 }. L' k' D' w8 [# T9 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。覺得要特登學打一種輸入法(倉/速)係好on居 =.=
公仔箱論壇# C. D% r2 O0 |: {7 U! e4 m% s
3 i7 r* ^+ M1 `" Q: q+ c
好似真係未聽過講[掉]音的wor...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! O- B% Z6 v7 ^9 J! y2 k6 W

$ [9 C+ i. X" V! N5 H8 Ios.tvboxnow.com一直讀[渡]...6 X$ Y: K; y/ }

% p) c2 p$ q! F大大,可以唔可以共享一份香港拼音輸入法的資料我啊,我也想學下打,但S喇,都唔識拼,唔知學唔學得識添...
作者: howieva    時間: 2008-6-7 09:47 AM

dou……
0 Z" B* S4 p) \- _/ c# dtvb now,tvbnow,bttvb不過輸入既時候讀“dao”噶……國語……daonian=悼念
作者: nahaka    時間: 2008-6-8 09:35 AM

=。=。。。打字呢D嘢。。都系要学下及。。学国语拼音啦。。仲好。顺便学埋国语。:onion05:
作者: kam101    時間: 2008-6-9 08:25 AM

兩個都錯,應該係dao......記住啦
作者: cnkkenneth    時間: 2008-6-9 08:45 PM

上面o個個咁似粗口發音
作者: akina86    時間: 2008-6-10 06:19 PM

乜唔係讀 “渡” 咩??? 1 B! a# }6 G, `7 a
我打中文用廣東拼音的
3 n4 s4 K1 h' wos.tvboxnow.com好肯定個"悼"字同個"渡"字係一樣打法ga bor... =P
作者: joe_devil    時間: 2008-6-11 12:21 PM

點會新聞讀掉"架,不嬲都讀渡"架啦......:onion18:
作者: chrismiriam    時間: 2008-6-13 07:35 AM

不如写blog 问下 之前系 无记做 噶 朱fun e 啊 ~~
作者: nitz    時間: 2008-6-13 11:05 AM

原帖由 nahaka 於 2008-6-8 09:35 AM 發表 % i2 s* F) I" p! D) X4 H& E' l0 m/ C
=。=。。。打字呢D嘢。。都系要学下及。。学国语拼音啦。。仲好。顺便学埋国语。:onion05:
, b- @/ m: ]: ]3 Y* i
haha
; V4 M4 K- u4 D9 {" {% I: J7 ios.tvboxnow.com我識講ga wor
作者: nitz    時間: 2008-6-13 11:06 AM

原帖由 那片綠 於 2008-6-7 09:29 AM 發表
4 s0 n' @% i! }- g2 C- @& w% Mos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb/ Q) s5 f( i8 X4 T1 z# L; u

4 H& v& v& B$ N* {( c( t# uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好似真係未聽過講[掉]音的wor...公仔箱論壇+ \; U  W) `- F' @* [( {) p; ]# ~
) Q: q2 {) U1 U/ ?* `, f5 f
一直讀[渡]...' y4 x; v/ u. S& X0 S

3 ?( T3 n3 L1 O" Q1 ^tvb now,tvbnow,bttvb大大,可以唔可以共享一份香港拼音輸入法的資料我啊,我也想學下打,但S喇,都唔識拼,唔知學唔學得識添... ...
公仔箱論壇9 F  v' a( `/ \& u* \6 F
您只要search "廣東拼音輸入法, 下載" 就有好多地方有得dl喇
1 F4 `' r5 y. |" |" q$ _2 ^, _# a/ n, H:014:
作者: PRM    時間: 2008-6-15 09:38 PM

http://arts.cuhk.edu.hk/Lexis/Canton/
( I* C8 C: O9 H$ k, S. w" DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
7 v% T7 {: ]8 T! p+ ?同音字: 道, 導, 幬, 燾, 翿
作者: tommynam    時間: 2008-6-16 12:39 AM

道.........................
作者: beckhamxbj    時間: 2008-6-17 11:34 AM

前面全部错,我可以好负责任咁话你知,呢个字读"悼"
作者: chi2734    時間: 2008-6-18 04:45 AM

悼 , 道 , 渡,  度,  杜,     都係呢個發音.....
作者: Anthonyran    時間: 2008-6-18 12:05 PM

谢谢分享,希望你继续努力!!
作者: 假書僮    時間: 2008-6-19 07:15 PM

悼=普通話dao 粵語dou發音~道~
作者: 奪命較剪腳    時間: 2008-6-20 02:24 PM

我都聽過電視讀遊說做遊雪..... 忠告讀做忠誥唔係忠谷
作者: nitz    時間: 2008-6-20 05:51 PM

原帖由 beckhamxbj 於 2008-6-17 11:34 AM 發表
& x3 n& c" [: F* Fos.tvboxnow.com前面全部错,我可以好负责任咁话你知,呢个字读"悼"
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 M9 f6 g% J6 }; ?9 q
扯... 講緊個讀音呀...3 t2 A7 n8 V3 N+ D- \" l/ F# {
鬼唔知係悼咩 =.=
作者: ~嘉~    時間: 2010-3-19 01:20 AM

2個都得
作者: heygirlman    時間: 2017-5-5 11:16 PM

你應該聽到嘅系 “弔唁”個“弔” diu

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0