標題: [翻唱] 譚詠麟 - 還是妳懂得愛我 [打印本頁]

作者: pongpong0715    時間: 2014-2-11 10:43 PM     標題: 譚詠麟 - 還是妳懂得愛我

* B3 S7 ]0 L1 I, r( L$ A
" `$ p) L. n" H+ n( A
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 m& f  A. H# J/ p9 h
https://app.box.com/s/kvjvc0nwfz0s1yinuu8cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 X. F' K+ U6 D1 b2 D- _
os.tvboxnow.com" p7 b# B3 t0 J  E: |: l  i3 _" ]" K
tvb now,tvbnow,bttvb# a# Q, ^- ]. b' Y

, E2 ]0 r  a1 w. }9 f' z; E+ ~- @os.tvboxnow.com譚詠麟 - 還是妳懂得愛我' M! F. E9 l) G9 G

2 A- W; z4 V/ h7 T4 Hos.tvboxnow.com

; V: s/ a% D- O: R6 w0 |作詞:劉卓輝
- f$ a8 b+ x6 e" {# |* qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。作曲:徐日勤
  N- v3 y  o, K7 j0 b! K: M公仔箱論壇編曲:徐日勤
; A1 F8 S6 j: n3 }1 ]# gos.tvboxnow.com
9 X* n* j7 a3 k6 \$ B8 zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

3 A9 p( [$ d  O/ B, G9 htvb now,tvbnow,bttvb有過了風風雨雨 有過愛的奔波tvb now,tvbnow,bttvb  w  q. g9 R0 }' G, F
我與你還是渡過 回憶中感覺多
& _- r9 d5 [! @7 I公仔箱論壇我熱愛匆忙 我還是自我
: p) a) j5 k; ?% I3 r  e3 W公仔箱論壇若明日再一起你如何
: V" F2 K0 ?. F! Y5 I8 G4 GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb: e. M! B4 J# i( q4 ~3 T. G% \

! D9 f; S0 `9 m* p; y9 S. F5 {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我與你再見了
' l9 N& w7 T" K1 m偏偏不知不覺發現你才明白我TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% z; S$ Z2 A, P. w% F& M4 q" }
可惜今天失去了 才知對錯
2 X2 L- M' m1 p4 D( Q# U8 b
  X6 C/ f7 l3 q2 l. m! h- aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

6 i* P4 U6 M) t+ O; f% nos.tvboxnow.com我與你再見了tvb now,tvbnow,bttvb9 n$ A' v0 g" n/ m9 N" M+ {" e
終於不知不覺發現你才明白我公仔箱論壇2 Z% B6 N& Z6 e9 Q( k' a
我這晚有點渴望 回來在你旁公仔箱論壇0 A- A0 \( N, d0 y$ W& K
tvb now,tvbnow,bttvb" g+ S6 `1 r  U
tvb now,tvbnow,bttvb4 M( A6 _2 V% O5 w' {
分你一半淚光 心中卻默默地暗藏
& ?' x) u5 ~) W& p仍難忘你 但一切彷彿渺TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 ^" A$ o9 ?' C- K1 ?
分你一半淚光 只因你昨日贈給我
& h0 P. ^0 D5 u/ ?$ Q回望過去 錯在哪方tvb now,tvbnow,bttvb* F1 C, ~0 m4 W
往日崎嶇 最後已經 亦可走過公仔箱論壇+ L, _! y* T/ l/ @8 `" {: W
你讓我看清 誰是最懂得愛我公仔箱論壇1 y$ u. S; o: t) p! M- ~1 X9 W

2 [$ y$ T+ \( C' {0 D& zos.tvboxnow.com

, c* G) M8 n# i( o3 ?5 @你讓我看清還是你懂得愛我
作者: pinaroo    時間: 2014-2-11 11:41 PM

本帖最後由 pinaroo 於 2014-2-12 12:02 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb: _1 E  X2 c) H$ C( N7 S, p& m

8 `' ?; u: S8 g6 [0 w8 }os.tvboxnow.com

我聽倒一句句唱.有地方爆.有地方散.

# x$ b. L# X; r4 @# |, Z! Q, q- U& Aos.tvboxnow.com

你用乜嘢 Mic.

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. O, t: L  M) G( \

你對 adobe audition 使用又幾熟.

" n0 z, M  C6 {9 ^9 m$ H' Atvb now,tvbnow,bttvb

伴奏去邊道找.

9 M; V+ r; V8 q7 _- B, Z" k1 `

簡單你可以短訊請教 patsy.

; ~4 l5 Z9 C7 A' H8 R0 }

唔好意思,今次真係唔多得.

8 Q9 v6 g( S8 \2 ]2 HTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

聲時大時細,好明顯係谷出來.

os.tvboxnow.com' L, D) f- i( \3 ^( ^1 u( `

其實呢首歌對你來講好易唱.

6 d7 o- U; ~' M  I) R

Hea Hea 地 咁唱,你試吓重錄.

tvb now,tvbnow,bttvb: p1 W! N5 d9 X9 h

唔好處處著意用技巧.技巧應該係自然出來.

os.tvboxnow.com0 f# G0 ^" c' p: M; h' }: m

如果重錄,唔需要開新帖.加上本帖就 ok.

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" x; U% c) j: `& T

多謝你的分享.

* |4 {3 [% F- h3 Z1 x# x6 Y. JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

請繼續支持本論壇.

公仔箱論壇+ u6 r$ c( l% V  _& [; k" P( p

努力呀.支持你.

作者: pongpong0715    時間: 2014-2-12 09:28 AM

多謝版主
* l; z! A0 W& b2 @我個咪係一般電腦咪,質素唔太好,唱太大聲會爆音,太細聲會收唔到聲,要就住唱!公仔箱論壇# e) H4 I, X5 N# |) Y- y
所以我加咗舊咪綿,但又太細聲,所以加大個咪Bd到+12,
8 x" u! Q: U+ w8 O' q2 P應該就係咁,啲聲有問題!
3 P! k. v8 r4 [2 o2 \/ \6 i) I3 sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ ~2 `1 P' a# B
我電腦知識貧乏,用 adobe audition 3.0,完全唔熟,爬咗文一段時間先識錄音!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# F( f! v/ q  J8 b

. U' x7 F9 c: [: B+ \1 g# F伴奏係用MP3去人聲,但又唔識整,啲人聲去得唔多夠!
- X& T) h3 e1 N% ?- L  X/ D. OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 x7 m+ ~) J* ^; U/ r* F6 `
所以呢個論壇好好,有好多前輩都係我嘅偶像、學習對象!
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-12 05:14 PM

做人同唱歌都要有guts。你唱歌就真係有guts。放聲唱到D高音有莫華倫甘勁,利害。不過為免爆咪,用個身做拉咪動作就就個位就好d。 你HEA住唱既时候,真系温柔得可以迷死好多女,呵呵
作者: ~劍全~    時間: 2014-2-12 05:34 PM

( w+ _' o! @, C. e6 ?" o7 \3 Y; d4 f! p
pongpong 唱得唔錯,聲線好厚.
3 F. D7 C5 o. A: G, G$ P: M- M9 c5 f公仔箱論壇os.tvboxnow.com% f( @' D( @0 ]* T2 Y# I
如果換過支靚 Mic,唱得一定會更加好.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% y% L- j7 v4 ?
os.tvboxnow.com, O9 B. g5 G. t% V; Z
我搵到 譚詠麟:還是你懂得愛我(伴奏)已PM俾你.
作者: patsypatpat    時間: 2014-2-12 05:43 PM

pong pong, 聽咗喇.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 u9 x/ V/ ]2 a* S1 _
唱得幾好... 以電腦咪黎講都錄得ok!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ q6 a' ^- P8 ]
os.tvboxnow.com0 }7 k8 `1 E  i
以下少少意見:7 D! F2 ~9 n6 Z5 R5 U
尾音拉音要留意吓... hold得唔好會有d走走地音... (試下淨係聽你自己 vocal track 你就會明)tvb now,tvbnow,bttvb5 x4 j! c4 _9 r
咪綿其實唔適合錄唱歌用... 你不妨試吓用 pop filter...  ^' r/ |+ d7 ?1 q. A# V
去人聲好影響你因為要就住原唱咁唱... 有幾句開頭有d追唔切beat...! _1 \" u( L' |9 w0 J, A

1 u" V' b* s- m伴奏我通常會去 www.wo99.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 X! `, U6 J) Y6 X
youtube都有. 可用 www.youtube-mp3.org/  download落黎.
) h6 D- u! |7 l. M/ k* P0 @/ Mos.tvboxnow.com: H) T0 o1 U; V4 {
如有其他錄音問題請pm我... 不過我可能會教壞你! :P
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-12 06:03 PM

呀靚聲王,我想點歌得唔得?
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-12 10:57 PM

本帖最後由 pongpong0715 於 2014-2-12 10:58 PM 編輯 ( c. V$ [4 M- b7 O# V4 m- b

_) i8 @5 ^+ \; jos.tvboxnow.com(重錄)
* g1 I% {5 Q! F0 l0 s, H9 zhttps://app.box.com/s/w104bvx32ooceupd3ocx
, I1 }1 E' Q4 T  r8 M2 QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 E' ?1 T! K5 U3 h
我知自己音唔準,Keep唔到,高音上唔到位,所以成日死力咁嗌tvb now,tvbnow,bttvb1 w3 L" S( l; e! s! q" P) [. _. L; z
呢次試試盡量放輕唱,希望可以俾啲意見!
6 Z( q# C% c/ L" ]4 ttvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇2 s1 Z6 W. l: v8 T6 i/ @

, I0 c" s0 {5 \2 n1 b% Z7 |; g. _tvb now,tvbnow,bttvb
; o2 N' Q) a  @& s4 n* {: ]麻煩晒~劍全~提供伴奏俾我!!tvb now,tvbnow,bttvb( ]6 b' ^9 w- U% ~0 w. c& Z' s
我以後會識自己揾喇!
8 s* M; w" m- `0 t* j/ Xos.tvboxnow.com/ I+ K3 Y6 `. i7 F" K

) \# h: h6 M, ]7 ~1 ~公仔箱論壇
. i3 H& J$ s' }# B! h5 X) etvb now,tvbnow,bttvbpatpat,多謝妳呀!我宜家知去邊度揾伴奏喇!謝謝妳!os.tvboxnow.com9 z2 C* `/ Q3 R5 r# X9 C3 w
今次重錄已拎走咪綿,不過錄埋好多唱嗰陣嘅"Si...Si"聲。tvb now,tvbnow,bttvb) d0 r7 z/ @0 r
我今日出咗去睇啲電容咪,不過唔識揀,希望揾到妳用嗰枝,但搵唔到!公仔箱論壇- z3 q. k( H1 ?
睇就睇啱咗枝 "SHURE PG-27",但唔知啱唔啱我情況用,最後決定上網爬吓文先決定!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. e" i# n8 T- t; B- N7 o- E

" Y  @1 ]* u# f3 oos.tvboxnow.com
+ d) _, A8 i# D, I& l8 s8 d) f, X公仔箱論壇os.tvboxnow.com9 }; N) @1 _9 a6 ?% J1 K3 r' K
jennifer,多謝妳嘅意見呀!
: c4 J$ p2 Q1 K& Otvb now,tvbnow,bttvb聽妳意見,今次重錄已經盡量放輕嚟唱,希望妳可以再俾啲意見我吖!公仔箱論壇7 B7 u1 d8 w/ c5 z$ Q
至於妳想點歌,我好開心覺得好榮幸呀!
  x# Y% D1 Z2 y" K但我自己知自己技巧有限,怕唱唔到,又怕唱出嚟啲效果唔好....
* y+ v. z# e" Q) jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我講咁多,其實妳想我試吓唱咩歌啫??
作者: aa00    時間: 2014-2-12 11:18 PM

Hi pong pong, 唱得不錯呀!放鬆去唱,及尾音的掌握比第一次的好好多,謝謝分享,加油!  
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-12 11:24 PM

謝謝 aa00
作者: patsypatpat    時間: 2014-2-12 11:27 PM

Shure PG-27 都 ok. ! F0 y( K! U% d7 N) r( X/ C
Shure PG-27 比 Blue Yeti 還敏感, 一定要用 pop filter http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_filter, `( j' O- B5 E/ T$ x, u" ^, ?9 G
唔用一定爆晒咪,噴晒咪.
作者: patsypatpat    時間: 2014-2-12 11:39 PM

整體黎講音準嘅問題只限於拉音... 越拉得長越覺...
/ ~# @6 T6 m2 zos.tvboxnow.com可以唔拉咁長呀... 而家d歌都好少拉到咁唱...os.tvboxnow.com; o3 P, i& ^4 l5 b
. J- `) g. N  }
你用得software錄又想換condenser我諗你係好認真想錄好d歌...
. U* V. L2 T% @9 T( w. ~. D/ J& \咁我只好老實話你知... 我無一首歌係一take錄!
/ {5 e5 ]2 h% }1 S2 j( x- [+ D要有好d效果我每次都好多take,然後用每take最好嘅剪接成一首歌... :P
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-13 12:35 AM

本帖最後由 jenniferdream 於 2014-2-13 12:37 AM 編輯 % u/ h% }3 m9 \1 Y$ C5 C( v
7 d( i; M/ ^5 Z$ Y$ @
買咪既野,最好是試過支咪才好買。唔係支支咪都適合每一個人。其實咪綿都ok,唔一定用pop filter。買咪綿都要買個貴既shure牌才有用。平既無乜作用。有錢既就當然買個pop filter 玩下 。對我來說,我覺得pop filter同用咪綿一樣,哈哈。 。你甘好忠氣,見議你唱高音時離開D個咪唱...講住甘多先,下次再講,因為要食早餐
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-13 02:54 AM

我剛剛聽佐你首歌兩三次,次次聽都唔同,第一次聽播到有D爆,有d尾音又off key 佐,但第二次聽,問题唔大,唱得好好聽
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-13 12:23 PM

我想點既歌是以下三首,看那隻你喜歡唱啦,os.tvboxnow.com% U+ D* f; Y6 G! h; r4 r

9 n" c  F3 t2 d6 Q! _9 Los.tvboxnow.com暗里着迷3 S+ c9 ^, r  T
你是我的梦
4 z6 }, e) m/ m" J: _) j5 D公仔箱論壇爱意香槟
作者: ~劍全~    時間: 2014-2-13 02:08 PM

) x* X7 o2 v% w% q) _9 p! uTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ K, _! v9 g# g9 y重錄版 的確唱得更加好聽.
$ A' q: S/ o0 D) eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. V0 d6 |/ C' ^: o1 @" Q
不過就正如 patsypatpat 所講你拉音拉得太長,聽起上嚟好唔自然." ^" e* w+ i/ v2 V* `, T
os.tvboxnow.com6 Y: Y, f7 z" r8 m) `. S1 m
麻煩晒~劍全~提供伴奏俾我!!
0 K5 f( b; z4 j) c- {) GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我以後會識自己揾喇!
% }6 k- |6 l0 u, c公仔箱論壇其實呢首伴唱我唔係喺 wo99.com 揾俾你,wo99.com只有消音版wma.
' a9 i4 H6 ?9 H  E. n( `  |+ ]tvb now,tvbnow,bttvb# l" v" w8 E+ `4 q4 w
如果下次揾唔到伴唱,都可以PM我幫手揾.
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-13 05:30 PM

Thanks patpat
5 U' b4 J) \3 x3 M2 Z" p係呀!我雖然唱得麻麻地,但我對唱歌好有興趣,亦好認真!* P: L* @$ C7 }6 @( W7 S6 V
所以我真係好想錄得好啲
) X* r1 L- |/ H" s因此,宜家密密上網爬文!
6 _$ X& E9 W2 O公仔箱論壇
# s# F, D5 X0 t# Y2 I% w. Z( P8 Bos.tvboxnow.comjennifer 多謝妳意見,支持同鼓勵
- P& U5 |3 O) A, `+ y( ptvb now,tvbnow,bttvb我返去就試試唱吓先!os.tvboxnow.com% P$ X4 a1 Q. C$ e
尤其是暗裡着迷!: U" S: \* x1 z
呢首歌當年我老友(不是我)有排失戀,成日喺度唱
作者: pongpong0715    時間: 2014-2-13 08:36 PM

重錄版 的確唱得更加好聽.tvb now,tvbnow,bttvb  J' x. k( E4 H" `! E/ Y1 A

& E$ H  l4 J7 y5 @: d: Y+ z不過就正如 patsypatpat 所講你拉音拉得太長,聽起上嚟好唔自然.
' K) z( `7 @2 ^+ ~, `+ ~2 oos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb& D9 \8 {7 @3 S& z

1 f1 Z: h0 M2 ?  c8 ttvb now,tvbnow,bttvb其實呢首伴唱我唔係喺 wo99.com 揾俾你,wo99.com只有消音版wma.5 {2 w0 b+ t. u
( C: S) h( M+ \% J
如果下次揾唔到伴唱,都可以PM我幫手揾. ...
9 q* L9 }' X7 F% j% _; ]公仔箱論壇~劍全~ 發表於 2014-2-13 02:08 PM
  R% m# Z$ b& W" e6 c
tvb now,tvbnow,bttvb) _2 o! J9 p8 @$ b

+ d& x* O) G! W0 t/ k2 y謝謝~劍全~ ,你真係超好人
作者: jenniferdream    時間: 2014-2-14 12:06 AM

好吖,呢首歌系我呀爸既飲歌,我都好喜歡這首歌。* t" V3 B- B+ u3 g% u; m* t
你叫你個朋友放下啦,天下之大,總有人愛你的朋友。莫要為一個唔愛自己既人傷腦筋,好好過自己既生活。我祝福你既朋友​​早日找到愛惜你朋友既人。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0