標題: 阿仙奴创造记录! [打印本頁]

作者: jacksonkua    時間: 2008-3-5 06:20 AM     標題: 阿仙奴创造记录!

阿仙奴创造记录!

欧洲冠军联赛,阿仙奴San Siro2-0击败AC米兰
之前所有英超球队都未试过在意大利San Siro主场赢波,
而且仲入两球。

我认位比赛关节阿仙奴充分利用机会,
Mark死对手Kaka,而Seedorf缺席,
米兰完全失去Playmaker!

仲场可以话樨俾阿仙奴控制,
Hleb呢场波充分表现自己控波技术,
米兰后卫很难切断阿仙奴反进攻。

下半场阿仙奴得到更多机会,
因为米兰球员体力明显下降,
WalcottMaldini可以话樨"父子对战"
因为两位球员年龄相差最大,
Walcott只有Maldini一半岁数!

Wenger换上Walcott成功节制米兰左路进攻,
因为米兰清楚知道Walcott可以利用速度突破。
而第二球就解释了一切!

祝阿仙奴越战越勇!
作者: 天一    時間: 2008-3-5 06:43 AM

哈哈.....Maldini老過Walcott21歲......"父子对战"講得一點都無錯....
作者: sanfanshi03    時間: 2008-3-5 07:13 AM

wo,oh,无论阿森纳还是阿仙奴,都是枪手,中场行云流水,防守固若金汤,
进攻两破米兰城,^_^,这下国际应该嘲笑AC了。。。加图索真失败。。。:onion05:
作者: wlt1110    時間: 2008-3-5 10:25 AM

不知至老马啦,成队都系老人对垒小孩子,到最后赢的还不是青头兵 :onion03:
作者: holno    時間: 2008-3-5 01:00 PM

Maldini踢職業時,Walcott仲未齣世

已經好耐冇睇Arsenal肩負國內聯賽第一而且還可以在國際舞臺挫敗頂級毬隊創造歷史

(純粹個人意見: 溫加放走亨利係正確的做法, 使成支毬隊不再靠某個中心,相反,而係整體蘇醒,釋放potential毬員)
作者: crashersus    時間: 2008-3-5 01:53 PM

Milan D球员都老啦...5够班后生黎啊...

同意holno既意见...枪记已经不再系一个人(henry)即球队. 成队都发挥作用.甘先厉害...
就好似MU甘...个个人多可以拿分, 入波...

cesc真系有大将之风.对上KAKA, Gathuso都几稳定...
作者: bmoon1977    時間: 2008-3-5 04:30 PM     標題: 回復 #1 jacksonkua 的帖子

serdoff 没下场的确对 米兰 也有一定的影响,但是我觉得整支球队的发挥是在于机会把握,
技术和气魄。这些米兰昨晚全都输给 arsenal,米兰是时候引进新血了。
作者: ljw1982    時間: 2008-3-5 06:16 PM

恭 喜 晒 啦 ! :014: :014:
曼 联 和 枪 手 决 赛 见 啦 !
枪 手 这 场 比 赛 的 确 打 得 太 好 啊 ! :onion14:
作者: van_pussy    時間: 2008-3-5 07:41 PM

da 1st eng team grabbed a victory frm sansiro...thers sumtin memorable 4da nex few yrs...i wish cn wickness Barcelona vs Arsenal in da UEFA final...match btwn thierry henry n da new-leaders of arsenal...
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-5 09:43 PM

哈哈。。。首先多谢嗮各位尊敬嘅球迷发表你哋嘅意见!
昨晚睇完阿仙奴,侅Sevilla加时果暂,
利用咗呢個时间发表以上嘅Post
非常高兴同珍惜各位咁俾心机回复/讨论

其实阿仙奴能够赢波
我念係好多人都估计唔到,
就连我自己都冇念过阿仙奴可以侅San Siro入波。
但我可以话呢次,阿仙奴係彻彻底底赢得漂亮。

好多人都话Flamini功劳係最出色,
因为佢成功MarkKaka嘅活动空间,
论实情,到底係Flamini出色?
定係Kaka冇状态??。。哈哈,留俾大家决定啦!

但我一定要赞阿仙奴其中一位中场"功臣",
佢唔係波嘅Fabregas
都唔係助攻嘅Walcott
而係可能被大家淡忘嘅"盘球大师"Hleb先生

大家应该知道,一支球队,
由防守转入进攻,
由夺得对方嘅交波转入进攻,
都必须要一位能够"接稳波"然后"分波俾其他球员"嘅球员。
英文叫做Playmaker

而昨晚阿仙奴嘅Playmaker就係Hleb
佢係呢场波交最多波而且最少"交错波"嘅球员,
虽然话Hleb嘅姿势冇Ronaldinho咁靓!
但交出来嘅波,可以话係同样有威胁性。

而有啲报道话Pirlo係呢场波嘅失败者!
因为以数据来遘,Pirlo="交错波"嘅球员。
但如果了解Pirlo嘅人应该知道,
Pirlo其实并唔係米兰嘅Playmaker,
Pirlo只不过係米兰嘅"二传手",
而且佢嘅风格都偏向于"防守"
(尤其是对上阿仙奴呢啲强队)。

真正嘅米兰Playmaker其实就係Seedorf
但好可惜呢位球员受咗伤。
而安师就尝试用Kaka来做Playmaker
但边個来入波呢???
Pato有速度,但射波程度同Walcott咁上下,
Inzaghi非常明显冇状态,
(因为之前侅意甲都冇乜机会落场)。

所以话,Pirlo"交错波",
倒不如话Flamini每次都快Kaka一步接到Pirlo交嘅波??
但点解Flamini会快过Kaka呢??
原因好简单,大家注意睇下Kaka每次一攞到波,
第一时间係"转身"或Stop Ball
然后准备直冲。。。。射门!

Flamini就非常机智咁冇等到Kaka做完第一個"动作",
就已经将個波"掺断","抢返"。。。
如果真係等到Kaka做完第一個"动作",
我念冇几嘅球员够Kaka跑!!!

而最近Adebayor都成功学到点样"接波",
大家有冇睇到Adebayor依家好少转身呢?
因为如果佢知道对方后卫MARK死佢,
而当中场交波俾佢,佢就第一时间将個波推返"反方向",
然后自己跑返来追果粒波!
侅呢個情况,就算你后面有后卫MARK死,
而佢都肯定唔够你快。。。。

哈哈!最后,希望Persie可以早啲好返,
Adebayor唔驶有咁大负担,
因为如果净係靠一位出色嘅前锋,
係冇可能攞到冠军!

作者: kelvin78    時間: 2008-3-7 09:46 AM

thanks for sharing
作者: HONBITERU    時間: 2008-3-7 11:38 AM

Jackson兄, 令我最欣慰的還是Walcott! 第二球功勞其實係歸佢, 正如我成日話, 要佢踢邊落底線出波, 結果Adebayor做一件比較易做的事, 擺隻腳埋個波度輕輕送入網窩內! 其高速落底發揮了效用! 總之當晚兵工廠踢AC米蘭出16強, 贏得一點也不拖泥帶水, 值得唔ZZZ都去睇場波!!! 看看8強抽簽會否是英超聯附加賽了, 希望不是吧!

作者: jacksonkua    時間: 2008-3-7 03:05 PM

Walcott真係Wenger下半场嘅秘密武器!
净係利用自己嘅速度,就轻易跑赢对方嘅高龄后卫。
第二球就係因为米兰侅落后一球嘅情况之下,
急于进攻,而忽略咗防守,
而阿仙奴都获得更多空间来打反击!
呢场波其实每一位球员都表现出自己自信嘅一面。
希望呢個势可以延续到英超!

多谢嗮Honbi兄嘅宝贵意见!!
作者: bmoon1977    時間: 2008-3-7 03:42 PM     標題: 回復 #10 jacksonkua 的帖子

谢谢 jackson 兄的分析,好详细。hleb 还是当年在德甲的盘带王呢...
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-7 04:47 PM     標題: 回復 #14 bmoon1977 的帖子

哈哈!证明Wenger嘅眼光冇错!
作者: ~嘉~    時間: 2008-3-8 10:25 AM

恭喜阿仙奴 L  A:014:

為英超出反啖氣:014:
作者: jacksonkua    時間: 2008-3-8 10:40 AM     標題: 回復 #16 ~嘉~ 的帖子

~嘉~ 兄,多谢嗮你嘅祝福!
大家一齐努力加油!
作者: jayhangtj    時間: 2008-3-9 02:36 PM

ARSENAL ROCKS

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0