標題: 我覺得好煩躁, 希望有巴打可以解答到我 [打印本頁]

作者: nitz    時間: 2013-8-15 11:59 AM     標題: 我覺得好煩躁, 希望有巴打可以解答到我

我覺得好煩躁, 老公部blackberry無啦啦俾pccw收$13xx email data費, 話用多左40幾mb, 簡直離晒普! 同pccw deal左4-5日, 佢地一口咬定我老公有用到, 話係機樓顯示有晒日期有晒data, 但係問佢用左o係邊佢又up唔出, 話blackberry有加密, 所以佢地睇唔到. 如果懷疑俾人盜用可以叫我自己報警, 但係張單都係要交 (*sorry*我仲要係自動轉帳)! 同佢拗左幾日, 話叫我一定要交, 方案一: data果度俾個7折我, 即係減$4xx; 方案二: 俾多少少$ upgrade個plan再簽18個月約! 佢到on9! 咪即係用第2個方法要我俾哩筆錢!? 我話如果係咁, 咁我會去消委會投訴, 之後cut左個auto-pay, 下期開始唔交! 我話我唔係賴皮唔交成張單, 但係無用過果部份我唔會交. 你再同你公司傾下, 睇下想成張單收唔到+無左2個客定點. 佢話再覆我!
ps: email data係blackberry上網用的data (收發email, whatsapp, wechat, line, bb msg ....etc, ) , 而普通data係用browser上網的data (gprs), blackberry用o既system係唔同.

因為我老公係用icloud email, set唔到落blackberry度, 所以部機根本無set up email account. 而whatsapp大家都知道用黎收相的話係會壓縮左做幾十k一張. pccw話我老公係某2日o既半小時內用爆左的, diu! pccw 個network e+好快咩, 點o係半個hr收20mb 相啊??

有無朋友仔係去消委會成功投訴過電訊公司o既呢?
或者可以教我點做先唔使交果$13xx
作者: andychu22    時間: 2013-8-15 12:05 PM

叫佢機樓顯示有晒日期有晒data Print 番比你
作者: andychu22    時間: 2013-8-15 12:12 PM

去"生果日報"報料投訊攪大佢
作者: nitz    時間: 2013-8-15 12:15 PM

佢話blackberry有加密, 睇唔到來源,只check到日期時間

去apple daily應該點做?
作者: gdben    時間: 2013-8-15 01:53 PM

睇睇係唔係重左毒....可能下左邊D  app有後門....偷流量啊.....格過部機喇.....再有問題.....換機同電信商喇
作者: nitz    時間: 2013-8-15 02:46 PM

blackberry應該唔會有毒, 因為佢唔同android / apple機o既system ga
作者: andychu22    時間: 2013-8-15 04:02 PM

話係機樓顯示有晒日期有晒data, 但係問佢用左o係邊佢又up唔出, 話blackberry有加密, 咁即係話咩都得!!

你張成件事比左生果先留電話, 佢地會打比你
作者: andychu22    時間: 2013-8-15 04:10 PM

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1958560

ofca 投訴喇, 無約束力? ofca唔可以叫佢退錢, 但佢都要跟同俾證據。唔係可以罰佢錢。
到時ofca會覆你, 咁你就有證據入小額。
當然你會唔會為呢啲小數目入小額同佢玩係另一回事, 同埋入完小額先話退俾你你又係浪費左時間。
作者: andychu22    時間: 2013-8-15 04:29 PM

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ble&tid=5257084

http://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21906186

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=1941929
作者: evo4b    時間: 2013-8-15 10:36 PM

電訊商唔會只保存日期和時間,至小包含
1. 日期時間
2. 邊個號碼用數據(source)
3. connect去邊(妳搭的士,試下唔講目的地,的士佬會唔會送到妳去妳想去嘅地方)
4. 結束連接時間
5. 數據用量

pccw話無資料,只係想死無對證

妳諗清楚....如果pccw唔係身有屎
會俾兩個咁著數嘅方案益妳?
老虎都話妳用左..理直氣壯收妳$13xx咪得囉

所以,應該係問佢地,啲data用左喺邊...即係connect左去邊
咁先有返啲機會同佢地拗手瓜
作者: nitz    時間: 2013-8-16 10:28 AM

尋日hotline果邊再覆我, 話公司話最盡只可以俾半價data我
如果我要去消委會/報紙投訴都無辦法, 佢都俾埋佢staff #我
封email係咁:
PCCW mobile service

Dear xxxxx,

With regard to your conversation with our PCCW Mobile Customer Services hotline department colleague Byron Lam (T1120096) about the local email data charge, and kindly refer to the attach bill copy for your reference. Thank you.

For the local email data charge on the July bill, we only can provide 50% discount ($1,737.79*0.5) = $868.90 and the discount provided by our manager Dickson Wong (T659656) for your reference.

For further assistance, you may reach our colleague through:

Hotline: 2888-8778 press 0
Fax: 3404-5400

If you have any further enquiry, please feel free to contact our 24-hour Customer Hotlines for immediate assistance:  Business Customer Hotline: 10088

Yours sincerely,

PCCW Mobile Services

---------------------------------------------------------------------------------------------  
PLEASE CONSIDER OUR ENVIRONMENT BEFORE PRINTING
Scanned By PCCW Anti-Spam Infrastructure

---------------------------------------------------------------------------------------------

Please do not reply to this email since it is from an automated mailbox.
We are unable to respond to your queries via return email.
作者: nitz    時間: 2013-8-16 10:31 AM

我宜家等緊cs果邊o既跟進組再覆我, 佢地話要查1星期
作者: nitz    時間: 2013-8-16 11:10 AM

剛剛寫左email俾雲海向佢請教, 唔知佢覆唔覆我呢?
作者: andychu22    時間: 2013-8-16 11:23 AM

剛剛寫左email俾雲海向佢請教, 唔知佢覆唔覆我呢?
nitz 發表於 2013-8-16 11:10 AM
有無去

雲海個blog

http://wanhoi.mysinablog.com/
作者: nitz    時間: 2013-8-16 12:05 PM

email左ja
作者: andychu22    時間: 2013-8-16 12:32 PM

佢個blog 可以留言
作者: nitz    時間: 2013-8-16 01:29 PM

好搞笑lor,
我一開始已經寫明之前有同hotline果邊傾, 跟住尋日跟進組話會同我跟進. 今日打黎就話因為hotline果邊開左個case, 所以俾返果邊同我跟返, 咁請問跟進組係跟進d咩?? 跟進緊人地唔跟進o既case呀? 咁就唔係跟進啦! 交返我去果邊傾咪又係無共識! 佢有佢講, 又無證據!
作者: andychu22    時間: 2013-8-16 02:05 PM

好搞笑lor,
我一開始已經寫明之前有同hotline果邊傾, 跟住尋日跟進組話會同我跟進. 今日打黎就話因為hotline果邊開左個case, 所以俾返果邊同我跟返, 咁請問跟進組係跟進d咩?? 跟進緊人地唔跟進o既case呀? 咁就唔係 ...
nitz 發表於 2013-8-16 01:29 PM
有無去
通訊事務管理局- 作出投訴
作者: nitz    時間: 2013-8-16 02:33 PM

e...無wor, 試下先
作者: nitz    時間: 2013-8-16 03:31 PM

寫左信去通訊事務管理局喇!
作者: andychu22    時間: 2013-8-17 01:29 AM

仲有依個facebook "誓要打擊賤人奸商劣店!召集十萬人讚好!"
https://www.facebook.com/FightBa ... ;hc_location=stream
作者: nitz    時間: 2013-8-20 03:29 PM

哩個site pccw唔會睇ga wor.......
通訊事務管理局無覆過我....
作者: andychu22    時間: 2013-8-20 04:44 PM

哩個site pccw唔會睇ga wor.......
通訊事務管理局無覆過我....
nitz 發表於 2013-8-20 03:29 PM
等其他人睇!!

通訊事務管理局有無打去問?
作者: nitz    時間: 2013-8-21 11:04 AM

晏d打去
作者: nitz    時間: 2013-8-21 02:33 PM

收到email:
通訊事務管理局(「通訊局」)已收到你八月十六日的電郵,代表Mr.xxxxxxxxx提出對Hong Kong Telecommunications (HKT) Limited(「該公司」)的投訴。

請參閱你填寫通訊局網上表格前所列出《如何向通訊事務管理局投訴電訊營辦商涉嫌違反《電訊條例》或牌照條件》的資料,並請留意有關(a)「通訊局處理消費者投訴的法律權力 / 服務範圍」;以及(b)「披露投訴人的身分及個人資料」的內容。

謹請注意:通訊局規管營辦商的權力及職能,是根據《電訊條例》和牌照條款所賦予,不能超逾相關條文的範圍。我們無權對個別客戶與營辦商之間的合約及金錢糾紛作出審理和判決。

為了讓該公司可以處理你的投訴,我們會將你的個案轉介給該公司,要求他們直接向你作出解釋及 / 或採取跟進行動,並將有關進展知會本辦公室(或向本辦公室提供發給你們的覆函副本)。本辦公室不會向你們另發覆函。

此外,電訊業界由2012年11月1日起推行一項名為「解決顧客投訴計劃」的調解計劃(「該計劃」)。該計劃由香港通訊業聯會管理和運作,尋求以調解方式解決參與該計劃的電訊服務營辦商(「營辦商」)與個人客戶之間的電訊帳單糾紛。若你的投訴符合該計劃的受理準則,主要是涉及帳單糾紛而爭議金額不少於港幣三百元,並於2012年11月1日以後經指定渠道向營辦商提出,以及你與營辦商就帳單糾紛的商議已陷於僵局(即投訴達6個星期以上或營辦商已通知你未能與你解決帳單爭議),你便可申請將投訴交由該計劃處理。如你欲進一步了解該計劃,請瀏覽網站 http://ccss.cahk.hk 或致電2180 9521。

如你就本辦公室處理此個案有任何查詢,請致電2961 6333 [然後按1字(廣東話)或2字(普通話),再按3、2,接著根據話音指示,輸入個案編號頭七個位數字] 與本人聯絡。

通訊事務總監
(周穎秀代行)

即係 廢 =.=
今朝pccw打黎話一係簽多半年約 , $298一個月 = $1788
一係就俾半價個data charge ($6xx) = 張bill係 $18xx-$6xx
佢話如果接受左半價果個offer就當係close file, 唔可以投訴wor
咁我應該點做好
作者: nitz    時間: 2013-8-21 02:46 PM

http://ccss.cahk.hk/zh/ccss-members.html
原來pccw無參加"電訊業的解決顧客投訴計劃
作者: andychu22    時間: 2013-8-21 04:33 PM

收到email:
通訊事務管理局(「通訊局」)已收到你八月十六日的電郵,代表Mr.xxxxxxxxx提出對Hong Kong Telecommunications (HKT) Limited(「該公司」)的投訴。

請參閱你填寫通訊局網上表格前所列出《如何向通訊 ...
nitz 發表於 2013-8-21 02:33 PM
好似明屈喎
作者: andychu22    時間: 2013-8-21 04:34 PM

一係簽多半年約, 之後轉其他公司!!
作者: nitz    時間: 2013-8-21 04:44 PM

咁我咪俾得仲多$
e+ o係smartone出左張unlimited ga
作者: andychu22    時間: 2013-8-28 10:46 AM

咁我咪俾得仲多$
e+ o係smartone出左張unlimited ga
nitz 發表於 2013-8-21 04:44 PM
攪成點?
作者: nitz    時間: 2013-8-28 04:32 PM

data果度65折俾我
作者: lvanb    時間: 2013-8-29 03:01 AM

版主無上權威
佩服
作者: nitz    時間: 2013-8-30 03:49 PM

搞左幾個weeks先平8百幾
orz
作者: pyau    時間: 2013-8-31 01:30 AM

I wonder why you can write here and highlight this topic not related to radio programme at all.
作者: nitz    時間: 2013-9-2 12:26 PM

因為我公器c用
作者: buysell222    時間: 2013-9-3 11:22 AM

因為我公器c用
nitz 發表於 2013-9-2 12:26 PM
Haaaaaaaaaaa !!!!!!!!  :) I like you

hope you can fix the problem......  !!!!!!!!!!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0