標題: 蜜糖豆告急(請各位師兄姐提供意見) [打印本頁]

作者: 亞良    時間: 2013-5-12 12:12 PM     標題: 蜜糖豆告急(請各位師兄姐提供意見)

我種左有二星期, 開頭有二吋高, 比D老鼠仔開大餐, 宜家鬼得番一吋, 請教點樣捉D米奇老鼠, 我以經用綱封鎖左, 捉唔到的話, 豆無得食連葉無晒.
作者: chowold2    時間: 2013-5-12 12:34 PM

良哥,你點知道係老鼠仔開大餐,老鼠通常唔吃菜,而且你個網咁大個孔,老鼠一樣穿得過
作者: vandas    時間: 2013-5-12 01:27 PM

良哥,
我呢度好小見老鼠、甴曱, 防松鼠入屋頂都係用網封口.
幫您問吓人.
作者: ob51330    時間: 2013-5-12 05:36 PM

請教點樣捉D米奇老鼠
良兄,捉米奇老鼠仔最好用小形老鼠夾加芝士,一定捉到,芝士係micky mouse 嘅最愛.
作者: dororo    時間: 2013-5-12 09:18 PM

你養隻貓 d老鼠就會唔見哂
作者: chowold2    時間: 2013-5-12 11:26 PM

良兄,捉米奇老鼠仔最好用小形老鼠夾加芝士,一定捉到,芝士係micky mouse 嘅最愛.
ob51330 發表於 2013-5-12 05:36 PM
你睇得卡通片太多
作者: orchids    時間: 2013-5-12 11:38 PM

係事實呀,我在NZ時有隻米奇小鼠走咗入屋,冇辨法捉,用火腿+老鼠夾都吾得,搞咗几日,後來隣居Kiwi(當地鬼佬)教我用芝士就搞掂咗.  ob 都話神奇.
作者: 亞良    時間: 2013-5-13 06:39 AM

多謝各位師兄師姐提點, 芝士真是好方法~~~點解我諗唔到, 重比D好野(燒肉)佢食, 燒肉無左.但唔見捉到佢, 今次芝士加沙布, 哈哈
作者: 亞良    時間: 2013-5-13 07:00 AM

dororo師兄, 我以經有二隻負資產, 是個女女生左D孫送給我們, 幾報答我們, 一番香港(兩個月)就頭痛,都唔知點安置佢地
作者: chowold2    時間: 2013-5-13 10:51 PM

良兄,你要養貓,狗唔識捉老鼠
作者: dororo    時間: 2013-5-14 12:10 AM

睇呢2隻狗都唔係會打獵既品種
作者: 亞良    時間: 2013-5-28 08:42 AM

人食芝士加沙布, 燒肉, 專捉老鼠芝士, 老鼠箱通通失敗, 最後第三度地方都給佢食左, 都唔知得罪佢物野, 有肉唔食,專食豆苗鬖???真正是死和尚老鼠, SORRY ~~~同D師兄姐弟妹們發洩下
作者: 亞良    時間: 2013-5-28 08:52 AM

師兄姐弟妹們諗到好方法請通知我, 捉左佢差不多三星期, 很累
作者: poweramp    時間: 2013-5-28 09:15 AM

會唔會係雀鳥所為,而非老鼠呢?
作者: 亞良    時間: 2013-5-28 09:56 AM

唔會係雀鳥, 因為前兩度地方我有用綱, D箱周道老鼠屎```宜雀鳥會食蜜糖豆內D豆.
作者: chowold2    時間: 2013-5-28 11:07 AM

良兄,如果什麼方法都唔得,不如用老鼠藥,不過要小心D,唔好放近D菜度
作者: vandas    時間: 2013-5-28 02:02 PM

其實問過, 但他們都認為老鼠只會吃豆而不會吃葉...真難搞.
作者: 亞良    時間: 2013-5-28 02:55 PM

其實問過, 但他們都認為老鼠只會吃豆而不會吃葉...真難搞.
vandas 發表於 2013-5-28 02:02 PM
VANDAS師姐```係呀!!!

真難搞, 其實她只是咬碎沒食到 (可能唔小心踏親佢條尾),今年唔知有沒有蜜糖豆食.

作者: t9o466pjj    時間: 2013-5-29 04:51 PM     標題: www.airjordanpascherq.fr but also ot

作者: vandas    時間: 2013-6-7 07:50 AM

請問良哥澳洲有沒有浣熊這種小動物?
剛去過一個園藝講座; 提到浣熊咬豆苗的事...
作者: 亞良    時間: 2013-6-7 10:05 AM

Vandas師姐多謝提供, 澳洲應該沒有浣熊這種小動物,飛天大老鼠(果子狸)就有, 大過我隻狗仔, 不過上星期晚我出花園就見到米奇老鼠食緊我D豆苗葉, 佢望著我, 我望佢, 見到佢身形大過我手拍公DD,幾得意, 呵算吧, 完全投降, 收起D老鼠夾(大自然大家都有份), 不過我會起個溫室防鼠防鳥.
作者: 亞良    時間: 2013-6-7 10:22 AM

都好彩有D渣拿(死剩種)
作者: chowold2    時間: 2013-6-7 11:49 AM

良兄,你種咁多,到有收成時,你點食得哂
作者: ob51330    時間: 2013-6-7 02:10 PM

到有收成時派D比我,比D周爷及兰姐.
作者: 亞良    時間: 2013-6-7 03:20 PM

到有收成時派D比我,比D周爷及兰姐.
ob51330 發表於 2013-6-7 02:10 PM
師兄, 你勾起我傷心事, D米奇老鼠唔知會唔會放過我蜜糖豆, 記得舊年我只種拾多棵, 食足三個月早午晚餐都有豆食, 今年想食豆苗杯(舊年在香港買80蚊一斤, 好好食)所以種多D, 人算不如天算, 遲D可能搬D

蜜糖豆苗入屋

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0