標題: [疑問求助] 和狗同床/同房睡有问题吗? [打印本頁]

作者: seraphyjwky    時間: 2013-3-1 05:35 PM     標題: 和狗同床/同房睡有问题吗?

我家小狗beagle2岁啦,之前在屋外住。不过最近,搬家很乱,暂时放它和我同房一起睡,准备了宠物小床给它,它不是很喜欢。一到晚上就跳上我的床,虽然它非常可爱干净,我坚持它下床睡,它就一味跳上来。一晚抱上抱下7-8次,哎,我的手都酸痛死了,15kg喔不是说笑。
最后大家都累了就睡了,明天早上一看,那只大肥狗就死睡在我脚边。 欲哭无泪。。。。
这样一来也有几个月了,有时候我都放弃了。一个星期总有几天它是和我睡的。
这样的对人有没有害?
作者: LMWCHAN    時間: 2013-3-3 03:06 AM

You cannot get rid of them if they sleep with you.
作者: roycth    時間: 2013-3-10 12:31 AM

和狗睡要很小心,狗都体型較大,毛髮和皮會較易有污物。細菌也比較多。一定要打針。
作者: jj1_8899    時間: 2013-3-10 10:01 PM

我的小狗與我同床十多年了, 也沒什麼問題!!!!!!!!!!!
作者: popoyam    時間: 2013-3-17 06:57 AM

you have to set some rules from the first day it come home
作者: seraphyjwky    時間: 2013-3-20 05:31 PM

我的狗定期打针,不大出去玩。应该没有问题?
作者: yip999    時間: 2013-3-20 07:50 PM

我隻狗差不多5歲..除了剛回家年紀太小..之後每天都是和我一起睡
作者: seraphyjwky    時間: 2013-3-20 10:59 PM

那是什么狗?
作者: wk_leung    時間: 2013-6-20 01:47 AM

如果狗狗清潔衛生的話應該沒有問題. 我和太太和狗狗睡了十多年了, 牠不在旁反睡不着呢.
作者: 風c    時間: 2013-6-20 11:10 AM

牠不喜歡就不要逼牠呀
作者: 木人仔    時間: 2013-6-20 12:58 PM

問題唔可以話無,如果你帶左佢出街你唔同佢沖涼既話你自己諗下佢有幾污"租",特別係佢地鍾意聞屎聞尿,你又唔幫佢清潔下佢又有幾污"租",但實際上狗上人既床訓係狗對自己同你既認,狗係群居動物,佢上得你床訓意思就係同你講你係我既同伴,所以我地可以一起訓,如果你成日唔比佢一起訓佢就會覺得你同佢唔係同伴,雖然人同狗不論點講都係寵物既關係,但係係狗既角度黎睇就唔係咁
作者: a124911    時間: 2013-6-23 10:27 AM

就是毛多了點,其他應該還好吧~~
作者: xylitol    時間: 2013-6-25 01:57 AM

養了貴婦兩年多,最初會抱番佢落床(一晚抱6,7次都試過),佢曾經慣左係地下張狗床度訓。可惜老婆衰心軟,主動抱番佢上床,我又講唔掂老婆。不過佢好有成格,有時嫌床上太熱又走番落地下自己訓,有時訓醒又會發現佢係你頭頂...   我個人其實擔心清潔衛生問題,始終佢唔係好似我地咁日日沖涼...
作者: LastWinner    時間: 2013-6-25 10:35 AM

you can lock him out of your room and see if that helps
作者: gala    時間: 2013-6-30 12:45 PM

應該還好吧
作者: tammyma    時間: 2013-7-9 05:15 AM

同狗仔訓問題不大, 如果只係樣一隻, 不過比佢習慣左同床訓, 以後佢都覺得隨時可以上床一齊訓。最重要係狗仔同主人訓佢會有另一想法, 就係輩份同你差一級, 即係話你係主人佢當然會聽你講, 但如果有新寵物加入, 佢會變得霸道、比正常惡、爭寵。有機會(除左主人或家人外)連人都會唔比佢地上床!

我屋企隻八哥媽咪與我同床訓有6年以上, 但後來因為我骨痛問題, 就開始唔比佢同床訓, 初時佢一直係門口叫(埋怨叫聲), 但無法子唯有叫佢訓喇 無得入黎訓阿 乖啦~ , 維持左兩三日左右, 佢知道我要訓教時佢就要返出去, 習慣左之後佢無再咁霸道。之前佢係家中係狗王, 即係佢最大, 其他狗(包括佢既仔女)都怕左佢, 後來佢性格比之前純左好多, 因為佢既地位改變了(雖然仲係狗王性格)
作者: tammyma    時間: 2013-7-9 05:16 AM

同狗仔訓問題不大, 如果只係樣一隻, 不過比佢習慣左同床訓, 以後佢都覺得隨時可以上床一齊訓。最重要係狗仔同主人訓佢會有另一想法, 就係輩份同你差一級, 即係話你係主人佢當然會聽你講, 但如果有新寵物加入, 佢會變得霸道、比正常惡、爭寵。有機會(除左主人或家人外)連人都會唔比佢地上床!

我屋企隻八哥媽咪與我同床訓有6年以上, 但後來因為我骨痛問題, 就開始唔比佢同床訓, 初時佢一直係門口叫(埋怨叫聲), 但無法子唯有叫佢訓喇 無得入黎訓阿 乖啦~ , 維持左兩三日左右, 佢知道我要訓教時佢就要返出去, 習慣左之後佢無再咁霸道。之前佢係家中係狗王, 即係佢最大, 其他狗(包括佢既仔女)都怕左佢, 後來佢性格比之前純左好多, 因為佢既地位改變了(雖然仲係狗王性格)
作者: canon7dm2    時間: 2013-7-9 04:39 PM

狗狗同床數十年,沒問題,但如果有皮膚敏感就不要同床,會令你皮膚敏感更嚴重
作者: wkpbenny    時間: 2013-8-5 05:37 AM

I have been doing that for 4 years.. no problem at all...
作者: ferrangia    時間: 2013-8-11 06:20 PM

I sleep in the same bed with my dog too! if you are ok with it I don't think there is any problem.
作者: calvinannie    時間: 2013-8-12 01:37 AM

我個人覺得沒有問題 順其自然...
作者: sinbiosfish    時間: 2013-8-21 03:35 PM

基本上應該不會有問題吧
我都這樣好幾年了
作者: v1dssq    時間: 2013-8-28 11:39 PM

很開心見到
作者: Edmund2005    時間: 2013-8-31 03:33 PM

I had slept with 5 dogs for over 15 years.

No problem ga.
作者: 邊個邊個    時間: 2013-9-3 11:15 PM

唔知道,但我都系同狗一齐训得。
作者: cmyan    時間: 2013-9-4 11:10 PM

我家的狗狗和猫都相亲相爱啊!
我自己也觉得奇怪!
作者: cmyan    時間: 2013-9-4 11:17 PM

问过兽医了,只要自己没有呼吸系统的疾病是可以的
但是前提是狗狗要干净
作者: aktm    時間: 2013-9-7 09:54 AM

sleeping together is fine..just make sure u wipe its feet before sleep
作者: isuac    時間: 2013-9-12 01:28 PM

我也天天跟我的貓睡一起,好像沒什麼問題啊!!
作者: beyond4    時間: 2013-9-13 07:58 AM

thanks for sharing
作者: shirleycws    時間: 2014-1-10 11:42 PM

我與狗狗同床都無問題
作者: yanggor1983    時間: 2014-1-11 11:02 AM

Let's try to think this way, you get married and your spouse promise that he/she will love you and take care of you forever. Somehow, he/she refuses to live with you. Does that make any sense to you?
That is how your dog would think when you disallow him to sleep with you. I meant, if he get flees, then it is a totally different matter.
作者: ponnukiksy    時間: 2014-1-11 09:32 PM

我都同床係SLEEP .........經常貼著我隻腳睡又搶位
作者: hector070783    時間: 2014-1-22 10:53 PM

好像不太衛生
作者: nicky0229    時間: 2014-2-7 05:19 AM

is good
作者: waibish    時間: 2014-2-7 12:07 PM

THX~~~~~~~~~~
作者: shirleycws    時間: 2014-3-1 11:03 PM

我的寶貝同我睡咁多年都無問題
作者: miko0130    時間: 2014-3-4 12:18 AM

I think it's ok!!!!
作者: jy02420117    時間: 2014-3-4 09:52 AM

貌似无咩问题
作者: vins007    時間: 2014-3-4 10:37 PM

it should be no problem at all
作者: alanyuen    時間: 2014-3-9 06:24 PM

害怕的話就多幫他洗澡吧
沒什麼問題的
作者: smallhin    時間: 2014-3-10 11:41 PM

還好吧
作者: siuwai200506    時間: 2014-3-11 06:41 PM

關門訓啦.........
作者: gtspeed9    時間: 2014-3-16 09:04 AM

有問題
以後他大概沒辦法自己睡
都要跟人睡
作者: nitchman    時間: 2014-3-17 04:40 PM

For cats, they sneak into your bed even if you don't allow them to.  Hard to not let them in.

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0