標題: 《戀愛季節》短評合集2 [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2013-2-19 08:48 PM     標題: 《戀愛季節》短評合集2

( Y+ w1 Z3 p/ J. i1 W  Q" z6 W" XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
% b+ H  s  j# v/ _" O8 E《戀愛季節》短評合集2
0 k( }' h; _- r" NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。送給有份在本帖回帖討論的熱心老友記,無你哋回帖又點會咁精采。3 t6 h/ b& O- r  W
os.tvboxnow.com: b$ o- m: o" D2 a# B
[07/03/2013]鬧市裸跑/銅像示愛/馬神粉絲/五體投地
8 e1 }9 i- T: y- a
[attach]2086381[/attach][attach]2086382[/attach][attach]2086392[/attach][attach]2086393[/attach]

T; P: W6 q& o5 _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。十六個字標題,已經講唒版主所想,馬國明的專業態度真係很難再用文字形容。
$ r8 `) p4 C' V+ S% Ktvb now,tvbnow,bttvb最後只係想講,鄭嘉穎露十份一個屁股之後又話攞視帝,咁馬神而家..........。各位網友講吓讚吓支持吓馬國明。6 M' a. a2 C: R8 O& O
[attach]2086384[/attach][attach]2086385[/attach][attach]2086386[/attach]

+ N: W7 w! L: o3 h7 YTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。雖然馬明沒有六塊腹肌,但如果我係粉絲都會冧爆。以上圖片清晰的來自蘋果日報,鬆散的來自cap圖。
# M9 u$ v2 G1 _& U/ H$ T1 y
4 ^! c/ q: p4 x- }2 h
7 d& H& n$ W& e8 q7 c

) A: ~, _3 m6 d公仔箱論壇
1 ?% F& Q* g6 W" F8 \0 mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
9 @# g6 g1 v: A' {" G5 I% j8 w, jos.tvboxnow.com
+ |! }6 @! i% @7 J4 o# Q* ]  D/ |【05/03/2013】《戀愛季節》秋之章結局-命運點對點+兼向緣(綠)林好漢陳勉良致敬
# K1 t2 H  ~( E8 ~. f% o; X/ V$ ~os.tvboxnow.com[attach]2083722[/attach] [attach]2083719[/attach]

; F! P* |( E* ^6 U& g. r% Q秋之章結局係咪正呢,不旺我投票揀秋之章為最愛。選擇差異導引至迴然不同的結局的說故事手法,在電影極常見,在電視劇雖不是首次,但今次當也不俗。令我登時(只是點點)想起美劇「Touch命運點對點」,兩劇其實全無關聯,唯一相似處是描述人與人之間存在著當事人完全不為意的絲絲聯繫,這些連結如當事人能稍為清醒分析,自會導致有利的結果,選擇錯誤也不必擔心,一樣有機會只是路程較多枝節。
3 C6 ?& A- Q0 f: |[attach]2083720[/attach] [attach]2083721[/attach]
1 {+ a/ t$ I4 }9 C; T! Z+ Ltvb now,tvbnow,bttvb失明畫家柳緣林(陳勉良)在劇中出現不過5分鐘,為感謝秋生為他描述展品,在臨終前託付太太把他的作品送給秋生。而秋生把握這個命運的(緣林的畫)變成,賣了畫把錢給家偉經營髮廊,而她自己則選擇做回奶奶(笑妹)的好媳婦,及做個稱職的太太,家偉及後的發展都唔駛再講落去......, 「命、運、機、緣」也。公仔箱論壇* s% U2 t7 d& I% w+ z1 G0 i

6 q* t. ^6 c2 u5 ?( F公仔箱論壇最後想向無記「甘草檸檬陳勉良」致敬,網友莫要誤會我踩陳勉良,知我性格的網友當會明白,小弟經常都係想籍文字向一些三、四線的藝人表示欣賞和尊敬。可是,陪著我們成長的陳勉良,他在無記唔知有沒有二、三十年,經常飾演變態色魔、吸毒者、古裝劇的衰人師爺及綠(緣)林好漢等......,連四線都唔知算唔算?又因為佢無羅蘭姐及修哥胡楓的好運道,無可能稱佢為甘草王,但他令我想起幾年前唔記得邊個節目介紹過“陳勉良”,見識過他本人的一手好字好畫後令我深感真係「人不可以貌相」。無記劇集中的很多書法大字、揮春、對聯及字畫原來很多都是陳勉良的真跡,我們看過的無數無記劇集中的道具竟然或多或少都跟陳勉良有關,令我無端端想起就算唔係喉嚨痛都很喜歡吃的零食—「甘草檸檬」,網友get唔get到我意思呢?os.tvboxnow.com, x4 V( ^) e; t! b; R

$ i% H9 |. y  U6 }) P# p5 o6 l4 H請老友記回帖傾吓講吓。
" k9 k& _& D' |8 G

, q" E, V. h& f# I: a) M& T
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 a# Z. c$ H1 y
[02/03/2013]秋生賤招令人反感
3 ~1 R+ p, F" ]# d/ N5 R: @4 H[attach]2078873[/attach] [attach]2078886[/attach]1 W6 H' X+ c4 A
唉!睇到我頭都幾乎擰甩。秋生妄想逃避責任又唔想無咗個老公,竟然想起「碌」樓梯跌仔流產的死橋,真係唔負責任到極點。反而阿May(JJ)最終都肯向家偉表白波仔並非其親生仔,又加好感分
9 E2 e7 O; L7 Y, O( }6 V3 z只係希望秋生遲啲唔好再諗「借種生仔」呢招就“柯厘吉帝”了。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ U* R* z% Y3 }- Y; A4 ]1 z
不過唔知點解,始終覺得唯唯同JJ好似襯啲咁嘅。網友評論下秋生及阿May的做法啱唔啱你心水。# _, y- q2 ]- O& N

& K2 a& n, Z/ A( z+ Q6 mos.tvboxnow.com[26/02/2013]     以「喜驚」終結夏之章
+ W1 s7 a5 `- L$ q[attach]2070409[/attach] [attach]2070410[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 T) i) i7 e' a! X' N5 z
本章結局爆雋楷原來早於數年前在非洲被獅子噬去小腿,在雋楷勇救Summer時露出義肢那一幕坦白講係有小小「喜驚」的,網友別要以為小弟打錯字,先喜後驚是因为斷腳劇情可為吳卓羲加分,但真相卻是雋楷在更早年已經因Summer間接斷腳,Summer及我都大為感動此為「喜」) G1 P2 ]# d& V2 I& h2 H$ b& x8 R
但很快心情變得很「驚」不是「驚怕」而是「驚奇」,雋楷出場咁耐完全唔覺原來他是傷健人仕,最後心情竟又由「驚奇」變成「驚怕」,因為小弟開始懷疑自己都是傷健人仕,在過去一週已失去部份視力,所以,雋楷失去小腿咁明顯的事實都睇唔到,故此我先鬧自己,希望現在「自修(收)兩件以謝天下」,平息一下民憤啦。
公仔箱論壇( i+ Q3 P; b" Y% t
[attach]2070411[/attach][attach]2070412[/attach]
* m1 ~* P3 v9 K6 |8 Jtvb now,tvbnow,bttvb病人不只小弟一人,原來陳積真實身份是儍佬一名,循例都是小時侯的創傷後遺症等等,編劇試圖想將其變態行為合理化,各位網友buy唔buy吖,回帖時可講講噃。os.tvboxnow.com- }4 N# ^# R& J$ i. \# J! W
[attach]2070413[/attach][attach]2070680[/attach]
+ d  e$ A$ S" e7 k" S2 O最後,以小弟的低智商,我認為馬明應該是神仙月老的化身,旁邊的坤哥則是其座下弟子。tvb now,tvbnow,bttvb8 `. G/ t1 I8 T
至現時為止,馬明都是在數個關鍵環節穿線解開一眾謎題,首先在春之章之末為車王芬及Season牽紅線,讓本章有一個開心結局。接著,他在夏之章更擔任Summer的私家偵探,更藉此排除疑犯及抽出變態佬其實是陳積(當然個個觀眾都一早估到),另外,馬明亦在Summer面前為她透視雋楷對其關愛之情,也算得上是將Summer的心牽回雋楷。 月老之名唔知算唔算實至名歸呢

& z; F- p: N* Z1 w! B, j# N& i, H1 _/ a1 @8 M0 s! t
各位老友記,可否獨對夏之章結局一集講講感受?可以開新帖或直接回帖都歡迎。4 a2 ?" |# h+ K+ [
[attach]2057930[/attach]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* ]/ L! z1 L) `- [) ~3 [; n6 @2 g
[24/02/2013]今日VIP-儍頭儍腦的陳積(翟威廉)tvb now,tvbnow,bttvb9 y# D! j. f  _3 z- Q( [  V

7 j; `- R4 ^: {/ d9 ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2066209[/attach] [attach]2066208[/attach]tvb now,tvbnow,bttvb1 o) Z% @+ A+ e! D3 K) u6 \6 z6 z5 {
只是個人感覺,儍頭儍腦的陳積 (翟威廉)好似真係襯Summer多一啲,我唔記得有人曾戲言的“TVB趕客三寶”有無包括吳卓羲 (請網友回帖指正小弟誰是TVB趕客三寶?),在本劇我不覺得CK吳雋楷 (吳卓羲)一角令人厭惡(但真實原因唔知係咪大家都對吳生已經無乜特別寄望,喺輸少當贏的情況下都唔係好想再鬧佢批評佢。)。可是,陳積對Summer的愛的宣言很儍但很冧,而正如Summer所說,陳積的儍不單贏得劇中比賽也贏得一些觀眾的心,雖然我哋觀眾都明白Summer真正心有所屬者是誰。6 @5 J9 q5 `  B* Y
tvb now,tvbnow,bttvb2 t/ J; e& ^& b( _0 W6 @
不過,陳積此角可能大有問題,過份完美怕怕醜醜可能在掩飾些甚麼(網友可能在鬧版主反應遲鈍),未到本章結局還是可勾住觀眾的心,設計上雖然不是很新鮮,OK啦。os.tvboxnow.com. c& ]3 ]2 B6 v
[attach]2066210[/attach][attach]2066211[/attach]
/ v% @! O- n: K, _5 etvb now,tvbnow,bttvb翟威廉出身於亞視2005年亞洲先生亞軍, 曾以翟鋒為藝名(醒目,在TVB改藝名單字叫鋒,完全係想同林峰的粉絲成為死敵,隨時萬劫不復。),2010年透過香港先生選舉進入無綫的大門,近一兩年演出機會都算幾多,演技當然只屬有限公司,但好彩未有令人反感的演出,唔知網友對此君感受如何呢?回帖講吓啦。os.tvboxnow.com( o, O6 L1 S' R2 h/ L) l

" o" O; @4 k; {" \[22/02/2013] 講吓Summer的好姊妹李天翔公仔箱論壇0 H5 m. s3 x$ S
[attach]2062721[/attach] [attach]2062722[/attach]

4 Z& C- k& q3 R. Mtvb now,tvbnow,bttvb劇中,Summer身邊有兩大護法:李天翔演的駱華迪羅泳嫻演的李皓兒,前者廚藝了得後者貫徹羅泳嫻真人美容達人的本色。大家可能會拿CamCam哋的駱華迪跟蘇基比較,身為觀眾的我初初都係。各網友先討論一吓,遲小小才補上我的意見。公仔箱論壇4 T, A$ G# G% d- |7 |/ u" p  A

/ }% r7 Y4 A$ P9 S9 P- h5 B8 @公仔箱論壇跟熱心網友“大文細佬”一樣,很欣賞李天翔,剛被人鬧爆的《初五啟市錄》內,李天翔演的文志摩差不多臨天光先出場,佔戲雖少但由於角色有設計,表現討好優於一眾正、配角,我和網友也另文講過吓。
7 n7 U! V* W7 I- T# j: y) hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。os.tvboxnow.com- {9 ?2 w* E1 Y" H
李天翔演譯乸乸哋的Dicky時,也跟古明華扮蘇基時一樣(在此,我想先鬧自己,因為行文上我已經好似暗示李天翔想刻意模仿古明華,但我内心真的沒有這個意思,請看官留意。),藉身體語言例如行路時扭屁股、蘭花手、眼神、撥頭髮等小動作,凸顯Dicky「乸味」十足,全部都適可而止,沒有過份嘩眾取寵的感覺,看得舒服。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" T4 ?% N$ T1 s" N) ^* ^

# A8 f6 K! F% x. Z1 Tos.tvboxnow.com若簡單讚「李天翔演譯得好,李天翔演譯得不俗」又不像小弟作風,所以,我想將Dicky及蘇基作小小比較。% ^/ }, _5 T* L) n
我明白將Dicky比較蘇基是不公平的,因為兩個角色佔戲集數差天共地,成就上Dicky當然比不上經典蘇基,但大家可集中觀察李天翔的演譯也可以,循例比網友討論吓先啦。
! n! a" ^/ y& e0 t$ N! `! a- `tvb now,tvbnow,bttvbos.tvboxnow.com3 t! f( w4 s& ~! K' c' T; r, }
Dicky及Chloe在Summer跟前由原本的避避忌忌到大方承認,都係想講出一個訊息:「當真愛出現時,千萬莫要理會其他不論閒人自己人甚至外星人的眼光,因為此刻你不好好把握,結果可能就如Summer和CK一樣......」。道理講出來人人都明,但我相信很多網友包括小弟後生時都在不斷的犯這個錯誤。

% M; m" {7 R% _% X' W+ X# }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
9 U/ U- \  I$ L: [# PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。os.tvboxnow.com8 I6 E! Q1 R: J+ s

* s: B8 {! z! g+ [/ D公仔箱論壇
[20/02/2013]os.tvboxnow.com( w4 ~. K8 \' u5 L% q% \; {
Summer開口埋口唔恨嫁,實際上,青梅竹馬但由細鬥到大的雋楷才是心中那根刺。公仔箱論壇* V, h& b) N' N! G/ }
「拍錯拖、揀錯科、入錯行」雖然是劇中Summer的對白,但也是很多人年青時的寫照,包括我自己。
( J2 ~- R) @; ]) }TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。[attach]2059127[/attach] [attach]2059129[/attach]
os.tvboxnow.com4 b' N# m7 U) P& Q# t) R- d5 I7 s
Summer被迫擔綱演出【盛女真人SHOW2-夏之戀人】的女主角,劇情有吸引力,這類電視台戲中戲設計成功實例無數,今次相信都唔例外。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% F4 X6 ~; \* I/ v0 ?$ C. }% p7 Q" z
[attach]2059128[/attach][attach]2059126[/attach]
tvb now,tvbnow,bttvb1 O0 U- h6 q2 o" @3 ?3 ^6 ^: D
夏日女神Summer年介中女之年,然而吸引力強勁,就如述說徐子珊的真身
/ X: e' v$ Q/ _: t) d看戲中【盛女真人SHOW2-夏之戀人】的拍攝播出戲份,氣氛熱熱鬧鬧。感覺上完全體現無記身為大台的優勢,明明已經係兩年前綜藝科的舊節目《盛女愛作戰》,播出時全城迴響之大,無記監製當然心裡有數,及至現今還可被戲劇科利用其剩餘價值,方便快捷手到拿來。公仔箱論壇6 D' x! I% [  l
公仔箱論壇+ }7 `! M, H. Y" ?* ~- b8 L
By the way,劇中有Summer做學生妹時跟雋楷的回憶片段,子珊的學生妹造形(見圖)很像自己讀書時一位暗戀的女同學,各位網友睇咗夏之章都兩三集,有無被挑起昔日的戀愛情懷啊?不論暗戀、明戀、單戀甚或同....都可以講吓架。
' U- l, D* W9 v3 @os.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb; @% Y+ S& l" G, H7 O! ~. r  k4 w1 n
[19/02/2013]
6 S( e- H6 O5 p! oos.tvboxnow.com本章由觀眾緣極佳的徐子珊領軍,內容涉及題材敏感的真人SHOW節目,二男一女:吳雋楷(吳卓羲)+夏志欣(徐子珊)+陳積(翟威廉)成個嬲字的配搭,較春之章更有瞄頭。公仔箱論壇" ]% ]& e2 m( }4 t1 l' y8 y2 H8 f

, j1 O9 p# J! @$ PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過,兩年前在《團圓》中,吳卓羲與徐子珊也是情侶關係,中間插著一個大哥郭晉安,當年成績毀譽參半,希望今次唔會令觀眾失望。tvb now,tvbnow,bttvb) I! F1 B0 v! m4 E
公仔箱論壇6 e/ ?* R$ m; B4 K/ D, ^
心水清者可有發覺,春之章梁靖琪配謙謙點解又係《團圓》舊拍檔嘅?但係,明明《戀愛季節》的監製係關永忠,而《團圓》的監製卻是張乾文,難度兩大監製的選角眼光真係有咁啱得咁「橋」 ?
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-19 09:54 PM

我已經將車王芬同Season自記憶中抹除,但網友別要鬧我貪新忘舊呢!
作者: butyu    時間: 2013-2-20 05:38 AM

summer同雋楷由小學鬥到而家,再有幾位青年才俊加入,肯定好戲連場.
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-20 10:05 AM

又係馬明首現夏之章,太正了,神秘人又話係私家偵探又好似唔係咁...,成功吸引了觀眾的眼球。
作者: 大文細佬    時間: 2013-2-21 03:02 AM

又係馬明首現夏之章,太正了,神秘人又話係私家偵探又好似唔係咁...,成功吸引了觀眾的眼球。
) {& \. T. d4 }* }7 `os.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2013-2-20 10:05 AM
公仔箱論壇; E( e4 E# V4 G3 @0 Q

: n+ [  _4 Y4 ^公仔箱論壇真係好搞笑.. 每個季節都係馬明出現先... hahahahahaha.. tvb now,tvbnow,bttvb' w! b; m# f& [/ h6 C

' J+ M+ ~4 k5 Z. F0 ^* ~+ v5 Vtvb now,tvbnow,bttvb夏之章同春之章比較.. 春之章比較簡單直接.. 雖然一貫無記既故事大剛(估到講乜)..但總算可以由頭帶到尾.. 相反夏之章第一集後令人好似唔係咁想睇落去.. 可幸仲有條線想跟落去(之前吳唱K為乜突然走去做義工)
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-22 10:50 AM

請老友記講吓Summer的好姊妹李天翔.
作者: 大文細佬    時間: 2013-2-22 04:45 PM

請老友記講吓Summer的好姊妹李天翔.
5 K1 A4 h( j* J# Ctvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2013-2-22 10:50 AM
公仔箱論壇2 l; @; Q( {* e+ J) i1 M8 ~" j: |

9 e* |+ m, L" ^9 o公仔箱論壇版主.. 夏之章只係睇咗兩集.. 忙溫書.. 有quiz.. 不過呢兩集已經睇咗李生既高表現喇.. 我個人覺得佢既演技好過蘇基.. 但佢無運啫.. hahahaha... 只係個人意見.. 蘇基fans唔好angry..
! o; d7 M" N5 s$ M備註!!!!!!.. 李生响夏之章既髮型... 嚇死人呀
5 j5 P2 ]/ J+ j4 |4 ~- r5 ~% mtvb now,tvbnow,bttvb
* A6 V9 a2 W  u  B9 F- Z睇完成個夏之章再討論過
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-22 05:56 PM

大文細佬 讀書要緊呀,相信你都知我也是一位老師,努力。
作者: butyu    時間: 2013-2-23 10:29 PM

吳雋楷夏志欣錯綜複雜戀愛關係,吸引力痳痳.反觀馬國明之神秘偵探,為恐嚇案而更多鏡頭出現,更具吸引力.
作者: WhitneyChan715    時間: 2013-2-24 01:40 AM

我覺得李天翔做得幾好,好搞笑 5 o# h3 T3 ~  k* c
夏季故事雖然有d 老套.有d 似可能不會愛你,但係我覺得個故事最後有d 峰迴路轉,有d 刺激 公仔箱論壇( N. }- L  T& Z+ ^& x) M- f! S! ^
我有d 期待個ending
作者: 大文細佬    時間: 2013-2-24 08:31 AM

我覺得李天翔做得幾好,好搞笑
+ R/ _* p5 j  I/ Y- R* Jtvb now,tvbnow,bttvb夏季故事雖然有d 老套.有d 似可能不會愛你,但係我覺得個故事最後有d 峰迴路轉,有d 刺激 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 P, }& m. W2 M/ F) U
我有d 期待個ending ..." f* l* r6 I  O. G2 i, D
WhitneyChan715 發表於 2013-2-24 01:40 AM
. q. ^: u& _* Q5 [Whitneychan715, 翔哥一向都好好戲架
作者: 电视狂    時間: 2013-2-24 01:24 PM

个Ending好obvious. (Is that 明显? My Chinese is horrible.) Spoilers are already out.
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-24 03:36 PM

Dicky及Chloe在Summer跟前由原本的避避忌忌到大方承認,都係想講出一個訊息:「當真愛出現時,千萬莫要理會其他不論閒人自己人甚至外星人的眼光,因為此刻你不好好把握,結果可能就如Summer和CK一樣......」。道理講出來人人都明,但我相信很多網友包括小弟後生時都在不斷的犯這個錯誤。
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-24 03:43 PM

好讚同butyu講法,馬明這個角色好果最後真係能夠貫穿四章故事,真的是突破,更可能成為以後類似設計的參考典範,但大家都知無記編劇水準有時真係好飄忽,所以,.........
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-24 03:49 PM

大文細佬 很是欣賞李天翔,我不算是粉絲,但李君在我的如意狼君做佟本善的生死之交都是做得很洽如其份,眾監製請給他机會,我真的不想日後要在TVB以外的其他電視台才看到李天翔囉。
作者: WhitneyChan715    時間: 2013-2-24 08:23 PM

7 P' n3 }7 v) h/ y4 U9 fWhitneychan715, 翔哥一向都好好戲架
0 ]% L8 e3 v& q! F9 e! w公仔箱論壇大文細佬 發表於 2013-2-24 08:31 AM
公仔箱論壇9 n" Z, a) B. B6 o5 f  Q0 W

6 w+ j& w( k7 M# ~公仔箱論壇我知呀,我記得佢之前係我的如意狼君做得好好
作者: WhitneyChan715    時間: 2013-2-24 08:25 PM

个Ending好obvious. (Is that 明显? My Chinese is horrible.) Spoilers are already out.
( [  y1 F+ o3 W9 D公仔箱論壇电视狂 發表於 2013-2-24 01:24 PM
tvb now,tvbnow,bttvb/ Z  q9 K4 W. r  S( o( F. h
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, @5 V* x. b, ^  _
其實呢套講得叫戀愛季節就一定係Happy Ending ,但係佢點present 出黎係個關鍵
作者: butyu    時間: 2013-2-25 01:47 AM

李天翔在大太監飾演胡定欣老公,做戲唔錯,到現在都未忘記佢演的奸樣.
作者: davidsham    時間: 2013-2-25 05:08 PM

This is just another love story
作者: 电视狂    時間: 2013-2-26 03:30 PM

$ V8 M9 [6 ~$ k7 I. j

) }" V/ K; ?) X# i, ~os.tvboxnow.com其實呢套講得叫戀愛季節就一定係Happy Ending ,但係佢點present 出黎係個關鍵
9 J" Q7 X% N. Dos.tvboxnow.comWhitneyChan715 發表於 2013-2-24 08:25 PM
( V8 I( T. n& t# q- O1 yos.tvboxnow.com
5 j; }6 b3 `: H% |; f7 vos.tvboxnow.com但系有D明显Jack系有神经病。我系第九集就古到。 XD 不过依然仲意这套戏。
作者: gigi831008    時間: 2013-2-27 12:27 AM

1# leekwoklam
0 B8 |9 @! V2 ?因工作問題停了一段時間没看tvb, 好期待. 今日dowd, 明天才有得看!
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-27 10:32 AM

看完請回帖啊。先謝你。
作者: leekwoklam    時間: 2013-2-27 10:33 AM

本帖最後由 leekwoklam 於 2013-2-27 03:12 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb6 }- ~$ V4 {1 K
6 C+ _7 |# i- c6 m4 G' n) L$ X  U
gigi831008 ,看完請回帖啊。先謝你。
) t# a" ~* D6 ?7 R+ S& ]& }os.tvboxnow.com唔好意思,本回帖是repeat了的,因處理時在家的電腦神神地,重複了事後才發覺,但又不想删回帖以正視聽。
作者: 阿ㄨ    時間: 2013-2-27 12:37 PM

沒看過 好看嗎 4段故事 有連結嗎? 還是各自分開的呢 想看杏兒那一段
作者: butyu    時間: 2013-2-27 02:22 PM

為了一幅畫而唔上機,吳雋楷行為少少牽強.
作者: 电视狂    時間: 2013-2-27 08:33 PM

沒看過 好看嗎 4段故事 有連結嗎? 還是各自分開的呢 想看杏兒那一段
& ^8 I* Y: D3 {8 D5 Ntvb now,tvbnow,bttvb阿ㄨ 發表於 2013-2-27 12:37 PM
6 x( v/ T( q; a% S: U1 N/ }/ I公仔箱論壇& J* V8 N, K$ @0 f$ r3 b) u2 u, V& p9 J
都叫做几好睇啦。唯一的连结就是马国明。杏兒那一段是最后的。
作者: 大文細佬    時間: 2013-2-28 12:59 AM

春&夏比較..我like春之章既人物同劇情多啲.. 其實都有bias既.. 因為個人唔係咁like徐子珊&吳唱K... 雖然徐小姐做戲係OK.. 但始終唔係咁like佢既style.. 但劇情都係一個因素我唔like夏之章既原因.. 如果同一個人共患難咗七年.. 點都會由感情轉做少少愛情掛.. 好奇怪既一個男人...七年唔係一個短既時間黎架!
作者: 大文細佬    時間: 2013-2-28 01:00 AM

為了一幅畫而唔上機,吳雋楷行為少少牽強.) j, i* n' L1 v
butyu 發表於 2013-2-27 02:22 PM
公仔箱論壇- W9 O0 [0 e& V% v6 V
公仔箱論壇- k7 {  [5 h8 r" c
我都覺得.. 無聊!.. 可以叫香港既朋友keep住先架嘛..
作者: mdboy888    時間: 2013-2-28 09:31 PM

吳雋楷在戲中除了兩次漏出義肢畫面外
/ z9 i6 K( c2 i3 W& Ytvb now,tvbnow,bttvb所有的戲都讓大家看不出雋楷原來是個傷殘人士TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 _6 T2 O: D- S; p/ s
是吳卓羲演的不好還是導演授意
& S0 O0 i/ D( i9 B7 R" @os.tvboxnow.com一大敗筆也
作者: mdboy888    時間: 2013-2-28 09:45 PM

馬國明在本劇神出鬼沒
( P8 t, |1 j% p1 K4 Z& U! Z. s我曾經以為是否愛神邱比特還是月老降世
  W& P6 c) g: P: k5 T公仔箱論壇% c; x! y' R, ?- V* C
反正tvb以前也是有過天降財神之類神仙下凡之類劇集
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-2 06:14 AM

李天翔在大太監飾演胡定欣老公,做戲唔錯,到現在都未忘記佢演的奸樣.公仔箱論壇0 Z8 u/ S9 A* m: `# D
butyu 發表於 2013-2-25 01:47 AM
4 A$ M  E+ r' e2 }( d/ u+ s% n0 S  ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' t' k2 A: s$ |1 w+ y
butyu, 翔哥做忠做奸都好掂架.. 我地一齊支持翔哥, 雖然佢好似無乜機會咁.. 希望佢同陳國邦會好似黎耀祥咁, 機會好快黎!
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-2 10:09 AM

本帖最後由 leekwoklam 於 2013-3-2 12:34 PM 編輯 ; g: R4 U$ v" [% P% ?
tvb now,tvbnow,bttvb0 o8 T; f; G4 i- |2 V
陳國邦又係慘,舊年明明有運,最终又敗在蘇基手,唉.........
作者: mdboy888    時間: 2013-3-2 12:18 PM

陳國邦在香港回歸前香港電影空前低潮時曾演過一部三級片os.tvboxnow.com, K2 z' C, Y8 E  H
叫 廣州殺人王之人皮日記
) Y6 q$ n0 |/ Fos.tvboxnow.com那時感覺他的眼神....就有戲tvb now,tvbnow,bttvb) H4 w4 m4 F' |9 p9 J. e
那陣子許多現在知名的一線男星多少為了生活都演過三級片
. \) H9 B3 D. I7 ~- w1 b; }6 q: `1 NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。黃秋生( r. q& j7 S4 R) V# ]( X9 v: @
歐陽震華os.tvboxnow.com) M: K6 d, w" e9 `$ P
任達華
1 _. ?! M) C1 ]  Uos.tvboxnow.com吳啟華os.tvboxnow.com$ x3 A1 e$ S3 r
方中信/ }1 f7 n3 _5 d9 @( [6 y
陶大宇os.tvboxnow.com: P+ A3 n/ t% M- ~1 o
也或許先前歷練.演繹殺人魔表情及內心戲極不容易...演技更上層樓
. ~9 ^7 V/ F! T+ l+ @# t陳國邦先前演個警察鬼那部戲不慍不火
! l; H% K# R" hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。畢竟我不是香港的公仔箱論壇9 E+ A2 b1 [3 U) k/ f2 S, ^. o
以前我曾把他和黎耀祥搞混
6 h# c/ K' w' U7 l: ?% Y1 O陳國邦你可以的
, h& C7 |$ o4 Q9 Btvb now,tvbnow,bttvb加油os.tvboxnow.com$ _' M0 R( o& B3 z/ {- c( a) y; E9 I

; b# W; B4 l, \7 M7 C, eTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ N3 c  P, ^# ]  j8 G7 O

) V6 D* s# [# V5 A. p4 R& a8 S而李天翔我覺得他有類似郭晉安的外型黑皮膚白牙TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 q$ _0 x/ v8 I/ C7 }) u1 l
但缺了些運氣os.tvboxnow.com: O, l/ R: H' q+ ?' |+ s: s
勸他多嘗試其他不同角色繼續歷練
& q; v4 }( I2 O. u; S- D8 u  h李天翔有機會上位的
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-2 04:07 PM

秋生既做法根本就係好多人既諗法.. 人係自私架嘛.. foresee到有可能失去所有野.. 又點會take呢個risk呢.. 呢一段秋生真係好幸福有個咁好既老公.. 佢自己唔珍惜唔信任呢個老公好失敗
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-2 04:10 PM

33# mdboy888
1 e4 j1 ~: g3 `0 ?, B9 _% Tos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb) M% e: g! @2 P: J! K
hahahaha 陳國邦做過三級片架? 真係估佢唔到喎
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-2 04:11 PM

陳國邦又係慘,舊年明明有運,最终又敗在蘇基手,唉.........
8 A+ |+ `# x" C/ W公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2013-3-2 10:09 AM
6 z! d) Y4 ?% U

/ \& m, y0 h: L- ?  CTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係喇.. 我個人覺得邦少既演技好啲喇!
作者: butyu    時間: 2013-3-2 11:23 PM

何秋生在幼時已有種不信任,不認輸的性格.細時候劃畫比賽不認輸,長大後有好丈夫又不信任.不懂自我檢討,只會怨天尤人.睇完春/夏之章痳痳.秋之章到現在是最吸引的.
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-3 03:10 AM

何秋生在幼時已有種不信任,不認輸的性格.細時候劃畫比賽不認輸,長大後有好丈夫又不信任.不懂自我檢討,只會怨天尤人.睇完春/夏之章痳痳.秋之章到現在是最吸引的. ...
; s, U6 I, O- E5 Vtvb now,tvbnow,bttvbbutyu 發表於 2013-3-2 11:23 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  ~* ~7 j" ^6 v! }* r

8 S9 |. F" Y' r* ?& \7 pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。同意, 到目前為止秋之章最好! 希望如我所料冬之章至正喇.. hehehehehe
作者: butyu    時間: 2013-3-3 06:03 PM

我可以收回之前說話,如果冬之章真的好睇
作者: serrurier    時間: 2013-3-4 12:07 PM

秋之章已經落幕了,秋生的兩個結局都是她的性格所做成,自私、任性和不信任身邊的人,好性及不認輸的性格,做成她不斷用謊言來掩飾自已的錯誤,最後令事件無法解決。其實故事的主角還是不停地在我們身邊出現!現今商業社會競爭激烈,人們為了保護自已的利益,往往會降低對人的信任度,對朋友不易交心,這個現象實是可悲!
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-4 01:51 PM

秋之章已經落幕了,秋生的兩個結局都是她的性格所做成,自私、任性和不信任身邊的人,好性及不認輸的性格,做成她不斷用謊言來掩飾自已的錯誤,最後令事件無法解決。其實故事的主角還是不停地在我們身邊出現!現今商 ...7 A- a% C; e1 o
serrurier 發表於 2013-3-4 12:07 PM
0 Q& u3 N! M' V& j% x4 U& ~公仔箱論壇
* u, e) i: e2 k" t& h2 Qtvb now,tvbnow,bttvb嘩.. 原來呢個論壇啲大佬個個都咁有文化水準.. 我以後都唔可以咁白話化喇.. "我要用文章的文字來表達" <--- 版主, 我這樣用字合格麼? 可以麼? 你地個個都好勁呀!
作者: mdboy888    時間: 2013-3-4 02:47 PM

2 s; _5 p! \9 c  ?* ros.tvboxnow.com
! E, v: B- r8 }& ]公仔箱論壇嘩.. 原來呢個論壇啲大佬個個都咁有文化水準.. 我以後都唔可以咁白話化喇.. "我要用文章的文字來表達"
( c, Q7 Z8 G+ ~1 m+ o; y$ t  y& Q3 _大文細佬 發表於 2013-3-4 01:51 PM
7 r; i) A, z7 h: kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 R4 [! P! x  S1 V* {& Z
其實香港論壇用白話當然oktvb now,tvbnow,bttvb, j: r0 U. k& d' R
因為大部份是香港的
% q% ]1 s! r, cos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb2 F8 \+ R: e/ m; Y* B- B
tvb now,tvbnow,bttvb- p. s# V2 @) k( ]! e
類似論壇該使用白話,普通話
5 Q6 t# e4 i9 R4 w2 ^9 oos.tvboxnow.com和論壇中該使用繁體簡體字也曾在我常去的台灣論壇前陣子引發討論和筆戰公仔箱論壇1 O7 a4 \# a- b2 Z
其中有一派人認為來繁體論壇就要使用繁體,不歡迎發簡體的來台灣論壇
0 k. C  J% v, v/ \* q6 x而另一派是認為互相尊重繁體簡體字無所謂  p% i2 W- b& X8 Z& u7 F

9 Y2 h, K4 s: d; w* h) A公仔箱論壇我個人是偏向無所謂的; x: i- M; i2 A2 h) }
因為我覺得人的出生地不該成為一種原罪的
; }# |' c+ c% |" e, tTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。今天你我出生在中國
7 n- G0 \% y. t6 T0 J/ k1 A你今天不也是使用簡體
/ _: {/ |# t- a9 G. c3 }5 B+ q7 w3 I( V( ~公仔箱論壇語文只是一種溝通的工具
, D0 [0 k6 B3 y. K7 C. Uos.tvboxnow.com沒必要無限上崗tvb now,tvbnow,bttvb* N7 v; D7 t8 U! S# [
公仔箱論壇- ?! x1 [5 f2 H
當然同樣的問題可以論述到兩岸三地或,四地...各地語言,生活,文化,....政治許多差異
. d5 t+ X4 D, [! V; m: s( c% @2 j在討論下去可能就離題了
- B# S! x" U, z( G$ h1 Z公仔箱論壇
' t1 m- g! [! O8 }* [) _# lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我一直覺得人與人之間應該互相尊重...這是我父親以前教育我的
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-4 02:59 PM

42# mdboy888 7 F4 d5 c: h! z) C+ p( V: [4 ?, k
tvb now,tvbnow,bttvb# x6 J8 E. g! ^6 |9 i/ N: n: U
我當然好同意你的講法.. 大家是中國人嘛! .. 但最好用多啲繁體喇.. 因為真係有啲簡體字唔係咁識睇.. 咁多位用簡體字的朋友..請多多包涵!
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-4 03:02 PM

大文細佬,我求你拜你千祈唔好改變你回帖的作風,我喜歡你寫嘢直接爽快的文字,你睇,我最近寫嘢已經無以前咁拘謹,我唔想無人陪呀,救命呀......救命
' L. X* M  i3 }" ~% C, U0 Qmdboy888兄的見解實在不謀而合,版主即是版主呢。

作者: 大文細佬    時間: 2013-3-5 12:53 AM

大文細佬,我求你拜你千祈唔好改變你回帖的作風,我喜歡你寫嘢直接爽快的文字,你睇,我最近寫嘢已經無以前咁拘謹,我唔想無人陪呀,救命呀......救命
- g8 J' |* b' G( g! o7 h公仔箱論壇mdboy888兄的見解實在不謀而合,版主即是版主呢。 ...
8 G- H, L. D) t9 r7 q  x1 M$ TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2013-3-4 03:02 PM
% P% v5 k2 J. M1 K: q2 w
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) Q2 I% \4 Q: o5 [( U" i/ K
版主, 其實如果要我好似你地咁有文采咁打字.. 我諗我要耐啲.. 都係打白話會快啲 hehehehehe
" K8 k0 ?$ Z4 T! ]) p
7 k( \% G0 c. p/ F% t. Z公仔箱論壇講返戀愛, 好野!冬之章終於可以出場喇
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-5 11:51 AM

本帖最後由 leekwoklam 於 2013-3-5 11:58 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, N1 S0 T  I- u& x! y8 l8 u
1 D2 ]" z4 Y" X
大文細佬對陳勉良有印象嗎?& F5 E) d: p- ?0 P; n7 B) ?& m
我打中文字極其咁慢,回帖口語化啲啦,我唔喜歡長期咬文X字...嗱,即時示範,唔記得個字點寫喇。
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-5 11:59 AM

咬文X字的X唔係粗口,咬文嚼字啊。
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-5 12:38 PM

大文細佬對陳勉良有印象嗎?
  W- N- P+ J1 x9 d我打中文字極其咁慢,回帖口語化啲啦,我唔喜歡長期咬文X字...嗱,即時示範,唔記得個字點寫喇。
' K+ T0 G2 p% i6 H6 P8 Pleekwoklam 發表於 2013-3-5 11:51 AM
0 |  L6 G! K/ q
4 O9 O! S) C4 ^$ h( ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。食飽飽...
* R: T5 ]' ]. Hhahahahaha  你唔講佢個名, 我都唔知佢叫陳勉良... 其實好多綠葉演員都唔知佢地個名.. .. 响套劇真係估唔到原來佢係大師級呀
+ j1 v* c# U& D# d嚴格黎講我覺得秋之章係分咗三種表達方式, 三種可能性.. 如果比我係秋生, 我會like嫁比修文呢個老公囉.. 仲要學識珍惜.. 咁好喎呢個老公.. 响邊樹揾呀.. 香港難揾啲喇.. 有既都娶晒老婆.. wakakakakaka
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-5 01:15 PM

咁喺美國揾鬼佬囉。我有幾位中學女同學都係本來去美國讀書,讀讀吓結埋婚生埋仔呢。
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-5 01:28 PM

咁喺美國揾鬼佬囉。我有幾位中學女同學都係本來去美國讀書,讀讀吓結埋婚生埋仔呢。
2 B, O) R7 C' \; tos.tvboxnow.comleekwoklam 發表於 2013-3-5 01:15 PM
公仔箱論壇  o: S$ z. G3 H  q! n; b

* V' z% G' X+ u2 L; ftvb now,tvbnow,bttvb唔得..我要學秋生.. 係都嫁修文喇 ... wakakakaka
作者: 电视狂    時間: 2013-3-5 05:18 PM

唔系阿妈,佢嫁修文?我没睇架。 T-T ; ]7 r4 J: a" U% d- _
大文細佬我仲以为你系Aussie添!原来系美国人。 XD
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-6 12:42 AM

唔系阿妈,佢嫁修文?我没睇架。 T-T TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) W  ~8 t& h1 Y4 I0 t; y5 p* N& ?* S* l
大文細佬我仲以为你系Aussie添!原来系美国人。 XD
+ z# F/ {7 G! ]+ |; X, v; h# aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。电视狂 發表於 2013-3-5 05:18 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 _+ [: P0 `: [) \, s

# x/ A* b6 N7 z9 p- K1 E/ t- _公仔箱論壇因為koala呢!.. misleading囉.. hohohohoho
作者: serrurier    時間: 2013-3-6 01:28 AM

先前我以為秋之章在第十四集已經完結!但原來是我攪錯了,秋生還有第三個結局,亦是我最喜歡的結果!故事十分正面,她處處為他人設想、開朗及樂於助人的性格,為她最後也能得到真愛至大團圓結局!我個人覺得在合家歡時段播放的劇集,應該是多些注入正面及歡樂的元素,而盡量減少悲情的場面。
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-6 03:30 AM

先前我以為秋之章在第十四集已經完結!但原來是我攪錯了,秋生還有第三個結局,亦是我最喜歡的結果!故事十分正面,她處處為他人設想、開朗及樂於助人的性格,為她最後也能得到真愛至大團圓結局!我個人覺得在合家歡 ...
2 t$ I  e0 ^8 ^. D  Fserrurier 發表於 2013-3-6 01:28 AM
tvb now,tvbnow,bttvb. ~2 {/ a8 E4 e0 |
tvb now,tvbnow,bttvb" |! N1 d/ w) e/ ]3 y
第三段故事.. 秋生實在太愛家偉喇
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-6 10:33 AM

serrurier , 大文細佬 ,所以我楝秋之章為最愛一章,你地投咗票未?
作者: serrurier    時間: 2013-3-6 11:33 AM

serrurier , 大文細佬 ,所以我楝秋之章為最愛一章,你地投咗票未?
8 h5 O0 g5 \+ Q0 H5 @: Vtvb now,tvbnow,bttvb& l; U& Q1 j4 i, Z# v
當然未投啦!我覺得睇多兩三集喇,應該就可以知道那一章會較為吸引!
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-6 01:13 PM

' W' Q8 y* r3 Z4 N9 l! _% Hleekwoklam 發表於 2013-3-6 10:33 AM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 S3 J9 G4 e0 Y, T2 q1 h& m7 l

1 e: E! A# F' u+ g+ d8 p0 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。投咗喇!.. 如無意外應該冬之章win出.. 不過我都只係睇劇情.. 咁神秘我like呀.. 我like推理..TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  J1 X9 G8 X( y+ U! R
公仔箱論壇: J2 ]4 L( U. b# p3 J0 K
仲有呢... 想講好耐... serrurier 個 signature 好正--> 冷眼旁觀天下事,笑談細看風雲變! 好有旁觀者清個feel喎!
作者: 电视狂    時間: 2013-3-6 09:35 PM

6 R8 P' r% m( ?# R: }* p5 U2 g2 M' K7 _! \3 m$ r  x) D: a: O
因為koala呢!.. misleading囉.. hohohohoho
2 `* }2 D( F3 O) R9 I) Bos.tvboxnow.com大文細佬 發表於 2013-3-6 12:42 AM
8 B, x* d6 G5 g$ L' Y# Q0 G) oos.tvboxnow.com$ \5 a7 W2 G9 K: M! b! w$ R$ H5 T
系囉!我中以为我们两个都系澳洲人。 哈哈哈, 搞错晒。
! l5 L! Q2 C- n* V" s' `& Mtvb now,tvbnow,bttvb
" A9 K  u9 ~9 B  ^# l公仔箱論壇冬天之章好好睇,投马明同杏儿一票!
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-7 12:02 AM

公仔箱論壇4 a. _  O9 r3 {0 `5 E3 M, z4 v

" V7 B3 z: `4 Dtvb now,tvbnow,bttvb系囉!我中以为我们两个都系澳洲人。 哈哈哈, 搞错晒。 tvb now,tvbnow,bttvb) F+ @. R1 v9 k5 v2 y: }9 V' q3 g! L
tvb now,tvbnow,bttvb" F; h' q0 N) o1 U  R
冬天之章好好睇,投马明同杏儿一票!
) [/ I# S1 o' z; I+ T电视狂 發表於 2013-3-6 09:35 PM
1 ~3 _$ V& [8 G) W5 `0 Ntvb now,tvbnow,bttvb
3 n  ]6 a) K5 |, T6 O2 y/ Bhahahaha  住响外國都係同一類人呀! 冬之章YEAH!
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-7 12:35 AM

電視狂, 個投票帖你仲未投冬之章喎.. 仲唔投既?? 得我一票only呀.. 幾陰公呀
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-7 10:43 AM

大文細佬 , 电视狂 兩位大姐,快啲講多啲劇情嘅嘢啦。
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-7 10:57 AM

大文細佬 , 电视狂 兩位大姐,快啲講多啲劇情嘅嘢啦。公仔箱論壇& E9 @& w2 z% P# n6 P: M
leekwoklam 發表於 2013-3-7 10:43 AM
公仔箱論壇  v6 D0 o- M3 D8 @
os.tvboxnow.com. G) D( i: w! p* W2 B
原來電視狂同我同性架.. hehehehehe... 我只係覺得杏兒對父母古古怪怪咁.. 唔知杏兒係咪好似仁心嗰套劇咁, 個女有壓力創傷後遺症呢?.. 所以咁唔想個女記返1997啲野!
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-7 12:09 PM

大文细佬煲劇功力漸漸深厚,開始運用劇集的共通點分析劇情,好嘢。
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-7 12:38 PM

大文细佬煲劇功力漸漸深厚,開始運用劇集的共通點分析劇情,好嘢。
: U( y. \3 Q" P  a) l" pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2013-3-7 12:09 PM
1 R5 k6 B; ^, ]3 w5 B
tvb now,tvbnow,bttvb4 M  {6 [' i* L- t
有返咁上下斤兩架.. hahahahaha...
+ G0 N8 ?& y, P. g; y( r+ j公仔箱論壇講返馬明.. 睇到你幅相... 見到佢裸跑對腳後.. 我諗佢男性hormones應該幾勁.. "連大脾都咁多腳毛呀".. 救命!
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-7 06:24 PM

大文細佬,你好似係女仔嚟個喎?但觀察細微亦好似係女仔特質,我就無咁多嘢睇到咯。
作者: serrurier    時間: 2013-3-7 10:06 PM

睇了兩集冬之章後,表面知道掌握夢境真相的人,應該是胡杏兒的父母親,如何能夠破解迷團,就要睇馬國明這個偵探的表現了。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 J: R- x, ~" Q0 Y  L4 }/ V! B
os.tvboxnow.com2 @# b# {3 u: Q% ^7 |
仲有呢... 想講好耐... serrurier 個 signature 好正--> 冷眼旁觀天下事,笑談細看風雲變! 好有旁觀者清個feel喎!
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" j( `5 o+ E& ^2 b' G7 v

6 K* `, s; n! ?6 S9 iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好多謝大文細佬大姐大留意在下,要做到旁觀者清並不容易!雖然人在外地生活,但根還是在香港,回望香港近年所發生的事,舒發一吓自已的感受而已,並不是抱著隔岸觀火的心態!
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-8 01:08 AM

7 Z2 J, m+ F4 R% f! G: v% G/ R
  E0 A+ o! N, @: ^* T# L5 a公仔箱論壇
大文細佬,你好似係女仔嚟個喎?但觀察細微亦好似係女仔特質,我就無咁多嘢睇到咯。
+ N2 N/ @" n$ W2 T1 xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。leekwoklam 發表於 2013-3-7 06:24 PM
4 n$ _' U$ g: `; f" b" U) {- _; c  I公仔箱論壇
: f1 g: M5 q% k' x* K8 s: K% j2 M公仔箱論壇hahahahaha... 睇電視睇唔得咁清楚.. 全靠你post幅相呀.. 我見到真係巧驚呀.. hahahahaha.. 講笑啫.. 馬明咁靚仔.. 乜都無問題!公仔箱論壇9 Y- N+ a9 r" c; R$ D0 X

" A5 [6 e+ ?! ]2 r' t) l5 F  jtvb now,tvbnow,bttvb講返劇情先, 杏兒今次呢個角色又係另一種態度.. 勁斯文呀.. 我啲friends好少咁斯文.. 物以類聚嘛!
作者: 大文細佬    時間: 2013-3-8 01:11 AM

睇了兩集冬之章後,表面知道掌握夢境真相的人,應該是胡杏兒的父母親,如何能夠破解迷團,就要睇馬國明這個偵探的表現了。
8 z5 U, D: A. B6 c& h' {$ q% E$ v/ D0 S# T& |8 Y! E
公仔箱論壇2 c" d; u' F! _( e
公仔箱論壇  V6 l7 y/ n. {
好多謝大文細佬大姐大留意在下,要做到旁觀者清並不容易!雖然人在外地生活,但根還是在 ...
" c$ `+ f( s2 I, P- Oserrurier 發表於 2013-3-7 10:06 PM
# ^& ^& D: n+ D; {os.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb" m  L% s3 h, l! I+ q/ n
唔止你呀.. 最近版主都改咗佢個signature 呀-->"謾駡會逐漸變成陋習,包容會使你擴濶心懷".. 你地真係好文采, 勁!
. F; L- @4 u8 F+ DTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。仲有呢.. 我都係根在香港架.. hehehehehehe.. 我地一齊煲多啲劇.. 响呢度討論!.. 唔該指導下我呢個論壇新手!
作者: wildrose    時間: 2013-3-8 01:36 AM

係"秋"黎個故事我有諗, 如果秋生用後來好ge性格遇到修文, 一齊困lift, 之後結婚個結局應該會更幸福~os.tvboxnow.com7 P" s$ I# E- y+ J6 j, n

% m1 w5 P; l+ }* D9 m, U3 h( t  p而且我都記得 "陳勉良" 寫得一手好字, 敬佩~
作者: xiah_en    時間: 2013-3-8 05:10 AM

最喜欢第三季的,有胡定欣
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-8 10:24 AM

) X& C# S" ]1 f1 ?* v& b  Pos.tvboxnow.com
. y. _. }$ U* T0 D- L9 W5 A9 ttvb now,tvbnow,bttvb大文細佬老友記,小弟個signature "謾駡會逐漸變成陋習,包容會使你擴濶心懷"一早就有架啦, 我記得上任後一天,版主blacker14tt提示我在簽名可考慮加入本版訊息及個人風格語句。
- v: E% c7 G( \2 Y8 H: ^- Z2 a. RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
: b: J6 x+ ^; X公仔箱論壇以前喺其他論壇見到很多類似潑婦罵街的評論,甚至粗口都照登,我唔想見到呢啲嘢喺公仔箱論壇出現,所以先.............
' A6 f3 O7 I/ z) f tvb now,tvbnow,bttvb5 }9 v/ v+ y, ^& `1 U- k
wildrose 同小弟都有關注陳勉良先生,太好了。
作者: catmimi0405    時間: 2013-3-8 11:27 PM

我比较中意秋生果個故事!最唔好睇系summer 果個
作者: evaloo    時間: 2013-3-9 07:07 PM

冇乜所謂, 但求有免費娛樂就算了吧!
作者: butyu    時間: 2013-3-9 09:55 PM

睇到朱祖安送成叔去美國之前,以為編劇留下伏筆,祖安即是浩林,因為他們樣貌太像了.
作者: leekwoklam    時間: 2013-3-10 02:13 PM

butyu 我同你都係咁諗呀,無記激死我啦。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0