標題: 廣州禁一條寬頻拖多個「腦」 [打印本頁]

作者: 甘仔超    時間: 2008-1-5 07:35 AM     標題: 廣州禁一條寬頻拖多個「腦」

8 R4 q$ R# |& U' K, [2 T2008年01月05日公仔箱論壇  g' d7 o/ y2 [0 T4 j2 K: S, z
tvb now,tvbnow,bttvb, ~& i, U. r! I' m; \
目前不少家庭或規模較小的公司,均流行透過路由器(router),使一條寬頻線達致多機共享。但廣州電信最近以「造成網絡速度不穩」為由,封殺這種「一拖N」的做法。有用戶狠批此舉是營運商為賺錢而訂下的「霸王條款」。
8 T) V; q+ P% t& v6 O
( _7 i5 X. Y7 h: Dtvb now,tvbnow,bttvb廣州不少細公司的電腦近日上網時都頻頻斷線,畫面上還出現「由於您使用的共享上網電腦過多,超過了我們的服務器承載限度,我們無法保證您共享網絡的穩定」的「溫馨提示」。
6 X  F* H- G' s+ ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- s- [% {+ q/ }! d廣州電信客戶服務部門指出,早在一兩個月前,公司已規定一條寬頻線限供兩台電腦共享上網,兩台以上則不行,且有系統判斷用戶是否共享上網,以免網絡速度不穩定、容易斷線、受黑客攻擊,也可防止黑網吧和出租屋業主非法串機。
0 V" G/ c/ r) h% ctvb now,tvbnow,bttvb7 I5 p' s* y9 g% a6 T- x, ?4 Z  f
反對的網民普遍認為,電腦用家有權決定寬頻線如何使用,運營商無權干涉。甚至有網民表示:「一噸水如何使用是我自己的事,難道一條水管只能夠裝一個水龍頭?」

作者: 如來彿祖    時間: 2008-1-5 08:45 AM

thx
作者: NewYorkers    時間: 2008-1-5 09:08 AM

甘又真系好似霸道咗D o既~!!!
作者: slx    時間: 2008-1-5 09:15 AM

恐怕只有在集权国家才有这样的混蛋敢做这样的混事。
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 10:24 AM     標題: 回復 #1 甘仔超 的帖子

我覺得冇乜唔妥,因為一拖二已經好合理
* d3 A1 e6 L$ k0 R0 [& Aos.tvboxnow.com; T8 S7 a( X0 _7 R, H$ A6 X3 z% a
响北美洲雖然好多用家都用 router, 但合約上係講明一線一机嘅,服务公司保留追索權。4 }+ V% ]: ?- f) U! N1 A

5 S3 E* k0 ]9 E1 ?- m0 v呢个 case 問題出於合約情序,廣洲嘅服务公司應該 grand father in 啲舊客户及俾佢地起碼三十日嘅通知, service interruption 唔係講玩,有啲生意仔係靠互联網揾食嘅,影响人家生意事大,或者你及早通知,人地就会加線呢。
- X+ C9 R( E  b7 M6 V) [% bos.tvboxnow.com: u* H' ^3 F3 y2 Z7 M  x4 l- Z# q6 W
响大陸唔好對「服务」抱太大的祈望
作者: 月※月    時間: 2008-1-5 10:58 AM

上網絡速度不穩定、容易斷線<這以足夠用戶不這樣用喇:014:   D8 @) @9 M) u) _1 L
不需要>廣州電信最近以「造成網絡速度不穩」為由,封殺這種「一拖N」
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 11:29 AM     標題: 回復 #6 月※月 的帖子

其實商業基構一般係唔会用家庭式嘅「寬頻」嘅,佢地用嘅起碼要 T-1
0 E1 [7 o! h2 ?( k# x; J
0 |: g2 Q$ ^" U4 u+ A# K; cos.tvboxnow.com响上面就要預咗佢乜事都会發生啦. U" |8 I3 O- s& ~1 r
, n% Z0 b, b# J) ~5 u. G1 F, J
阿月,咁不如你都拖二啦 ---- 阿超同我 --- 好唔好?
: Y+ l9 o# u1 C8 Q1 l# ?/ w
5 \! a, }& ]; ^. L* x( I公仔箱論壇[ 本帖最後由 jj99xx 於 2008-1-5 11:32 AM 編輯 ]
作者: 甘仔超    時間: 2008-1-5 12:01 PM     標題: 回復 #7 jj99xx 的帖子

嘩!大佬咁博呀?小心Virus傳播喎!
' f) k# E5 t4 s' p/ k
. _( A; S2 j6 s2 G3 X. B+ f# _" p, h呢樣野同當地「寬頻」收費有關,有好多地方仲係三幾百蚊一個月架!
. w; d% J! q1 \" i. iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以一拖二,一拖三四對好多人黎講都係迫於無奈,
! E, S' _' R% |1 ^再者:上傳流量通常1~2百k左右,網絡慢有好多原因嘅!
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 12:04 PM     標題: 回復 #8 甘仔超 的帖子

哇,咁慢,咁都叫寬頻
作者: 甘仔超    時間: 2008-1-5 12:07 PM     標題: 回復 #9 jj99xx 的帖子

大陸有句野架!有時等打開個網頁,等到花兒也謝了!!
作者: 月※月    時間: 2008-1-5 12:19 PM

原帖由 jj99xx 於 2008-1-5 11:29 AM 發表 : |! N2 H0 y$ @  V
其實商業基構一般係唔会用家庭式嘅「寬頻」嘅,佢地用嘅起碼要 T-1os.tvboxnow.com; T& @/ K% i; L: @4 E7 e0 I
tvb now,tvbnow,bttvb: Q. q6 B, ]$ N1 J6 i/ }  G
响上面就要預咗佢乜事都会發生啦' u" L5 R, V2 M, }2 Y5 h4 m0 s

5 _1 j4 J/ M. g; O+ ~tvb now,tvbnow,bttvb阿月,咁不如你都拖二啦 ---- 阿超同我 --- 好唔好? ...
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! I& @$ j' C8 S; ^$ B% d4 V
我何止一拖二咁少也
; A" i5 x1 b6 c4 \8 m" dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我要拖多D人,加入愛與誠王國家族啵 tvb now,tvbnow,bttvb! I# o8 X$ k6 D, K4 I. |
你都都拖多D喇
作者: 月※月    時間: 2008-1-5 12:22 PM

原帖由 甘仔超 於 2008-1-5 12:07 PM 發表 tvb now,tvbnow,bttvb; B7 z1 J8 p1 e6 ?+ P! y
大陸有句野架!有時等打開個網頁,等到花兒也謝了!!
tvb now,tvbnow,bttvb' g. F7 w  y. H: G% @. H$ O
咁有無人都>謝也
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 12:24 PM     標題: 回復 #11 月※月 的帖子

咁遲 d 我地可以賣 amway 或者 nu skin 喇,咁叠馬
作者: 甘仔超    時間: 2008-1-5 12:25 PM     標題: 回復 #12 月※月 的帖子

妳今日同jj都謝謝地啦,
作者: 月※月    時間: 2008-1-5 12:27 PM

原帖由 jj99xx 於 2008-1-5 12:04 PM 發表 os.tvboxnow.com0 r; o5 P4 _+ ]2 J% M, I
哇,咁慢,咁都叫寬頻
8 g/ ]; B# G: m2 V1 t. T$ N3 a有電腦上網算好喇 - O9 ]1 n  d8 _
你你你,身在福中不知福囉
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 12:29 PM     標題: 回復 #10 甘仔超 的帖子

咁两公婆想揾套正 d 嘅四仔嚟撻火咪要買定包天府花生???
作者: 月※月    時間: 2008-1-5 01:28 PM

原帖由 甘仔超 於 2008-1-5 12:25 PM 發表 公仔箱論壇9 d! f/ U3 w# Q; E0 }
妳今日同jj都謝謝地啦,
# d3 N7 L4 P5 g8 e" _/ A$ z公仔箱論壇真的謝謝地啊:019: 公仔箱論壇: ~& V# j$ h8 Z* u7 t" D( H
昨夜,肚痛又肚痾,吃了藥去訓咋:onion03:
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 02:24 PM     標題: 回復 #17 月※月 的帖子

吓咁桥嘅,我地一斉病 os.tvboxnow.com! r/ y( @2 z1 u/ r

$ h+ t9 \6 y4 Y% T) P# W) n% f- T我地愛与誠洗唔洗去黃大仙祈吓福呢
作者: apology    時間: 2008-1-5 02:30 PM

其實1拖幾唔係都係用死咁多頻寬架咋咩...
作者: 月※月    時間: 2008-1-5 03:07 PM

原帖由 jj99xx 於 2008-1-5 02:24 PM 發表 os.tvboxnow.com$ _! [1 ?. Y& L
吓咁桥嘅,我地一斉病
2 K$ a( g1 ?/ h1 I) J! K( X$ Cos.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 ?3 }* c4 X% I5 ?( A& I
我地愛与誠洗唔洗去黃大仙祈吓福呢
公仔箱論壇7 e- i9 G2 ~- _6 ~% i
我痾曬毒喇 tvb now,tvbnow,bttvb' g6 l9 j4 g0 W9 R+ Y
你可能太毒,要去清下毒:onion05:
作者: 甘仔超    時間: 2008-1-5 03:48 PM     標題: 回復 #20 月※月 的帖子

你可能食得鴨多,阿媽話d鴨好毒架!
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 10:00 PM     標題: 回復 #20 月※月 的帖子

有呀, 尋日飲咗三次盒仔茶,去輕鬆咗三四次,頭两次重係唱上海灘添, 差 d 一衭都係TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, ^7 Y! \# Z% b+ C

, {) m) D$ Q: Z. r" ~; s. j- u我 d 毒係上个月俾歐陽鋒个女落嘅
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 10:03 PM     標題: 回復 #21 甘仔超 的帖子

係噃,上个礼拜陪外父外母去食飯食咗幾次三拼同北京鴨,唔怪得 la
作者: jj99xx    時間: 2008-1-5 10:06 PM

原帖由 apology 於 2008-1-5 02:30 PM 發表
5 d, u$ N( N' t3 D其實1拖幾唔係都係用死咁多頻寬架咋咩...
公仔箱論壇) k* L! B3 A: `" N8 B% N
咁你有冇一拖二三先?  因住俾佢地捉到正 bor:onion05: :onion05:
作者: apology    時間: 2008-1-6 09:13 PM

原帖由 jj99xx 於 2008-1-5 10:06 PM 發表
, K- ^4 T. j! S7 v9 d0 Yos.tvboxnow.com
% R7 Q; i9 s  s/ S6 uos.tvboxnow.com咁你有冇一拖二三先?  因住俾佢地捉到正 bor:onion05: :onion05:
公仔箱論壇! \! p+ m) a  v1 `2 _2 t

. e) B7 Y) T9 O- [: M我係香港一條寬頻線用ROUTER分4個電腦用
作者: 甘仔超    時間: 2008-1-7 08:28 AM     標題: 回復 #25 apology 的帖子

讲来讲去都系为了钱,无良奸商.
作者: petermac    時間: 2008-1-7 11:58 AM     標題: 回復 #15 月※月 的帖子

大陸「寬頻」收費一般包月制,通常一百幾十元一個月,所以大陸非法下載特別興旺!
作者: ffei    時間: 2008-1-7 09:05 PM

正经事不管,闲事乱管,政府

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0