標題: 呢度仲有冇人睇《結.分@謊情式》? [打印本頁]

作者: simonbsnow    時間: 2012-4-4 09:25 PM     標題: 呢度仲有冇人睇《結.分@謊情式》?

+ G; P" J( t. ?9 u1 V9 ]! r. h; l" ltvb now,tvbnow,bttvb
4 e. s. n" {6 z0 Z( a公仔箱論壇其實套嘢一開頭喺幾垃圾,某些演員如商天娥演得比較誇張同乞人憎,不過追落去都有幾段支線有啲吸引人之處。
3 F" {1 P1 _; l0 z" O; |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
& z0 x: Y' D+ e& U0 q& E2 LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。例如現在高潮中嘅Alvin、寧安、阿風、姜姐四角戀,估唔到Alvin咁有guts同阿風硬撼,仲以為佢會黯然退出添……TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' J. m  @; q+ l/ _  ?# Q
公仔箱論壇, M3 s) Z! h6 P. A
另外菁華嘅復仇計畫都好令人期待,覺得呢個咁有心計嘅角色响呢套充斥住各種弱智角色嘅處境劇喺一大亮點……
( |  e  Z& a4 E0 K2 oos.tvboxnow.com
8 u! T& s- i/ q9 L4 s5 J我有直覺覺得Zoe其實真喺大佬安嘅親生女,不過菁華一直隱瞞呢個事實,然後等佢兩公婆感情出現裂痕嘅時候再嚟真相大白(如用DNA證明),到時就可以一舉搶番大佬安嘞……os.tvboxnow.com9 [% N  H4 S5 B1 @
8 B( k' P- k2 F  l8 V. `) f  z
其他比較無聊但又得意嘅情節包括梁靖琪借用《花家姐》裡面佢家姐阿佘嗰種智障式講對白口氣,如何同演富二代嘅李思欣爭奪演農夫嘅Steven@Boy'z?
作者: kilee    時間: 2012-4-6 11:11 PM

我覺得初初好似幾好睇'但去到尾期就麻麻啦
作者: simonbsnow    時間: 2012-4-6 11:56 PM

( t% f2 O" v' O4 D公仔箱論壇kilee 發表於 2012-4-6 11:11 PM
os.tvboxnow.com5 A7 P/ A  ^& J" k2 Z0 b
我就同您完全相反,開頭覺得好難頂,反而近幾星期覺得好睇好多……
作者: mg005    時間: 2012-4-7 09:22 AM

好耐都冇睇了.
作者: lungkw978    時間: 2012-4-7 03:53 PM

套劇開始有點兒悶。
作者: icchomo    時間: 2012-4-8 06:13 PM

ok laaaaaaaa!!!!
作者: 子狐丸    時間: 2012-4-11 10:12 PM

套劇開頭是好,好貼近生活,後來又成了言情劇,反而失真了
作者: vivicollection    時間: 2012-4-12 11:56 PM

i still watching on pps haha
作者: annlamlam    時間: 2012-4-13 02:06 PM

而家講緊4角戀, 所以幾好睇. 我都覺得Zoe喺大佬安嘅親生女, 因為之前大佬安做左DNA證明, 無睇過個報告.
作者: SORRY_SNOOPY    時間: 2012-4-13 05:39 PM

晚晚睇
作者: logon    時間: 2012-4-13 11:45 PM

晚晚都有睇os.tvboxnow.com+ G+ Z. L! i1 I) K9 }1 d7 ]
輕輕鬆鬆幾好笑的
作者: lch12    時間: 2012-4-15 12:10 PM

一集都無睇過-__-
作者: kabuka1981116    時間: 2012-4-16 12:11 AM

作者: bmgogo    時間: 2012-4-16 03:15 AM

睇睇下就惯啦~
作者: gman852    時間: 2012-4-16 10:34 PM

有,点解无,吃饭时间,所以有睇
作者: saiii    時間: 2012-4-18 08:42 AM

我其實唔係咁鍾意寧安
作者: simonbsnow    時間: 2012-4-18 11:18 PM

1 e) L3 D' B6 H1 q5 f- z8 ~5 _' _" M, N
我其實唔係咁鍾意寧安tvb now,tvbnow,bttvb' T8 P  U. O# g) m/ u
saiii 發表於 2012-4-18 08:42 AM
2 |6 h  s( N  s2 Nos.tvboxnow.com其實寧安這種性格(優柔寡斷)的女孩都幾普遍,男女都有很多,就這角色的表演來說也不算是太乞人憎啦……TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" X- x- J2 h) ?3 @) l

$ F: r# w/ J! S9 z公仔箱論壇另外這角色的演員林夏薇,倒是有不少人說不喜歡,其實我覺得就新人來說已經不錯了,討厭她的人可能很多是針對她的堂大佬那位「亞皆老街至太子道西最受歡迎掃街手」吧……
作者: shiroikoala    時間: 2012-4-19 04:13 PM

我其實唔係咁鍾意寧安$ s- C% F) N) r% x
saiii 發表於 2012-4-18 08:42 AM
+ M' l* d$ }. Q9 h6 L" T公仔箱論壇
1 `7 K8 k, x) ?3 w0 t7 lMe too!  但並唔係因爲林夏薇係林峯既親戚, 而係寧安lee個角色的確唔討好!  佢優柔寡斷唔在講, 我覺得個角色既待人處事好 double standard, I mean 佢對其他人都 ok reasonable, 但係就係對 Alvin 特別挑剔。  仲有, 之前阿風初初出場既時候, 因爲佢要幫自己屋企裝修, 所以難免有D “污污 where where”, 當時寧安勁狗眼看人低囉, 又話阿風係變態佬, 又話人哋跟蹤佢同非禮佢隻狗~~~  後來知道人哋原來係醫生, D態度即刻唔同晒!  That’s why 我真係幾唔鐘意寧安lee個角色囉!
作者: saiii    時間: 2012-4-20 09:57 AM

$ r& R0 b7 T3 g4 s; Z公仔箱論壇其實寧安這種性格(優柔寡斷)的女孩都幾普遍,男女都有很多,就這角色的表演來說也不算是太乞人憎啦……
/ A# s1 X( V2 w0 g2 m; E. D公仔箱論壇
* f% h4 |+ `% H8 ^另外這角色的演員林夏薇,倒是有不少人說不喜歡,其實我覺得就新人來說已經不錯了,討厭她的人可能很多是 ...
3 B5 W- E8 Z( M; ]; Lsimonbsnow 發表於 2012-4-18 11:18 PM
) c' M+ K. U$ n' M1 j6 j, y& [os.tvboxnow.comos.tvboxnow.com8 F0 r& ~$ ~* Z. H* O; S
我唔鍾意呢個角色咯
" R/ j) }  O, K: F雖然可能真系好多人係咁.1 {5 k9 o  z7 `0 T
但係我係因為呢幾集先開始唔鍾意
5 w3 R( U3 ^8 p+ e. X( F" G) B' V$ `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。佢話係話優柔寡斷
# Z" A% ~" G" |$ \, m3 h! _+ Xtvb now,tvbnow,bttvb但係我覺得佢似一腳踏兩船咁咯.tvb now,tvbnow,bttvb7 A4 C9 q8 j5 M# _
你唸下,明明揀咗alvin,但係又成日同阿風出街,又話唔想打擊佢!# T3 C6 z0 X- Z' b0 j$ D- L' s: X
搞到alvin又因為自己女朋友成日同第二個鍾意佢嘅男仔一齊唔開心# [( z! S. A. z$ M
寧安對戀愛嘅態度真系好差...
作者: saiii    時間: 2012-4-20 10:01 AM

os.tvboxnow.com' q( n* }* u0 e! h- D
os.tvboxnow.com7 l$ f5 P0 M" v3 n5 o
Me too!  但並唔係因爲林夏薇係林峯既親戚, 而係寧安lee個角色的確唔討好!  佢優柔寡斷唔在講, 我覺得個角色既待人處事好 double standard, I mean 佢對其他人都 ok reasonable, 但係就係對 Alvin 特別挑剔。 ...
& ]+ @0 C" X+ ]% C1 F公仔箱論壇shiroikoala 發表於 2012-4-19 04:13 PM
$ G6 n0 b8 q, O) o8 Bos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb' c8 z. M& L6 @

: Q. b) }: C1 @+ m4 [exactly~!!
# M1 ~2 [2 h, E( oos.tvboxnow.com我對佢無其他偏見.公仔箱論壇% P; o5 }: w% |% \- o
只係針對呢個角色
$ p1 R' j3 o8 J6 @公仔箱論壇可能佢演得over,個個都要強調佢係純淨水咁..
# [7 W9 g( G; e0 j$ y3 I我覺得純淨水係唔會搞到d relationship咁亂咯
作者: simonbsnow    時間: 2012-4-21 01:38 AM

公仔箱論壇8 _0 b6 n9 _1 v5 n! Z
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# F) l! ^2 _2 ]6 y4 d
Me too!  但並唔係因爲林夏薇係林峯既親戚, 而係寧安lee個角色的確唔討好!  佢優柔寡斷唔在講, 我覺得個角色既待人處事好 double standard, I mean 佢對其他人都 ok reasonable, 但係就係對 Alvin 特別挑剔。 ...
7 ^, P* e3 u" N$ \3 f* k% V2 ashiroikoala 發表於 2012-4-19 04:13 PM
- S; h+ c! e5 y  y! A0 a1 q公仔箱論壇大家不妨討論一下……
+ j) Y. l* X/ y) c# fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% n/ h6 C3 C; t9 ?0 a( Y% n
有關double standard的問題,其實有沒有可能當初寧安同Alvin一吻定情後,第二晚立刻被他甩了,那次hurt得她很嚴重,所以她對Alvin在潛意識下有種報復心理?所以他們即使拍拖,寧安也覺得應該要「食住」Alvin多一點,不能對他太過忍讓?3 e; r9 D4 k5 j: g  o

. l; D! @  K: K/ [; M% `其實相似例子在這劇中也有不少,例如寧安個阿媽佳芳姐後生的時候受了風流的奇哥不少冤屈氣,所以有幾集對奇哥都很不好(不記得是哪幾集了),而奇哥最後都要認衰……os.tvboxnow.com% z  r9 K: ^$ S' |2 m- n

) N  L& [  l  \* b( F講真站在男方的角度,應該會覺得Alvin幾可憐,但站在女方的角度,又會覺得以Alvin以前的劣行,現在應該受多些磨練,這樣才會懂得珍惜寧安……
; z7 [/ C# {. E# ?os.tvboxnow.com! M0 q& O, k9 A- P% i% a
至於對阿風前後態度不同,我覺得都算情理之中吧……當初三唔識七,當然只能用外表去判斷對方是否可信啦,「防人之心不可無」,這是香港人甚至中國人的傳統性格,對不認識的人先「裝起個弶」,把對方假設成壞人來防範……這種表演劇中都屢見不鮮了,例如晨晨兩母女對渠王,姜姐對Tim Sir等……
( Y* q1 m" Q7 k+ I" v公仔箱論壇
2 e  N% g& ~6 c9 Z* k, Z' I! \tvb now,tvbnow,bttvb而後來認識了真正的阿風後,自然就改變成較友善的態度了,難道因為當初的誤會而一直保持敵對的態度,才叫「真誠待人」?況且醫生這個職業又真的值得人尊重……雖然也有少數人面獸心的醫生界敗類,但是對能苦讀和實習很多年才能考到醫生牌出來醫病救人的專業醫生,除非你有確實證據證明他不是好人,否則都應該對其友善和尊重吧……
作者: wisekid    時間: 2012-4-21 02:03 AM

我都認為開頭唔好睇,近期好d。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# w& |, d9 d4 c7 b9 m$ ?; b

' L2 v9 h5 }0 E  aos.tvboxnow.com但Alvin同寧安的愛情線太Dum波鐘了,番來覆去,其實有d悶。公仔箱論壇2 a' A% r% r, W# T' I" J
% [! P; Z; z4 y
怪獸同簡丹又無睇頭,最悶最乞人僧當然是商天娥。真係.........原因大家都明la!
作者: wisekid    時間: 2012-4-21 02:08 AM

我覺得演阿風的演員唔夠份量,所以三角戀不好看,如阿風搵林峰或馬國明做,會有d真正的競爭law!各位同意嘛?
作者: shiroikoala    時間: 2012-4-21 10:33 AM

$ m# C5 o, ]  l8 e: b' I大家不妨討論一下……- t* l, n; i3 m  M$ j: n' q, k* v$ ^9 r! S
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 i( @, y+ N8 ]% Y+ L
有關double standard的問題,其實有沒有可能當初寧安同Alvin一吻定情後,第二晚立刻被他甩了,那次hurt得她很嚴重,所以她對Alvin在潛意識下有種報復心理?所以他們即使拍拖,寧安也覺得應該 ...5 O. w" f) z, Z$ f. v, i2 z- R
simonbsnow 發表於 2012-4-21 01:38 AM
0 N# f! M- s( d" C- kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
2 O+ [- j* X( t% g8 P你都唔係冇道理嘅~~~  但係我始終覺得以貌取人係一種好膚淺既行爲囉!  至於你話係咪個女方潛意識希望食住個男方, 可能係啦!  但係如果一段關係入面係要一個食住另一個既話, 我又覺得咁唔係咁健康囉!  <--  雖然我知道lee個情況都好常見!
作者: simonbsnow    時間: 2012-4-21 01:51 PM

公仔箱論壇4 n0 A: O9 @0 X6 U
tvb now,tvbnow,bttvb7 b; t0 K1 |1 C5 k- s
你都唔係冇道理嘅~~~  但係我始終覺得以貌取人係一種好膚淺既行爲囉!  至於你話係咪個女方潛意識希望食住個男方, 可能係啦!  但係如果一段關係入面係要一個食住另一個既話, 我又覺得咁唔係咁健康囉!   ...
: e2 ^# J( E5 g0 `3 |) e( ^9 Kshiroikoala 發表於 2012-4-21 10:33 AM
6 K  z2 S4 n, w% s& |  }/ k* K; O2 \/ k
其實呢啲處境劇好多時都會反映出香港人喺性格上同生活上嘅各種缺點,所以幾乎每個角色都好容易會搵到唔好嘅一面,但係如果只集中睇某個角色嘅局部缺點就肯定會覺得佢特別衰……例如呢套劇裡面,我認為姜姐、丹丹甚至Bobo姐都喺性格上衰個寧安好多,所以相對嚟講寧安算係比較好嗰班嘅喇……
. P' s& i; o! B9 {+ ftvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb! l* E, a0 M0 U) W6 a
呢套劇裡面性格上比較完美冇乜明顯缺點嘅暫時只有仁哥、Zoe、商雙同阿風呢四個人啩……
作者: 千叶草    時間: 2012-4-22 12:05 AM

睇紧呢套剧咯,都几好睇嘅
作者: KIKI;    時間: 2012-4-22 11:26 AM

本身都有睇開- -'
; G/ a: m$ I6 e; B  P) Btvb now,tvbnow,bttvb但都係解悶時候睇!

作者: innominate    時間: 2012-4-22 04:23 PM

冇睇十世
8 @2 C: z, O: S9 T8 i; R0 D0 u4 ~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。愈來愈悶= =
作者: tvcasimiro    時間: 2012-4-24 10:56 AM

都有睇 不是每一集 ... 睇主題 !
- l; h' H0 @5 z# b不需太用腦 ... 始終食飯時間
作者: ssp133    時間: 2012-4-28 12:49 AM

我覺得初初麻麻,但去到現在又不錯~
作者: lawrence88    時間: 2012-4-28 12:38 PM

麻麻啦,睇睇下就惯
作者: yy66    時間: 2012-5-9 10:16 AM

垃圾!與畢打自己人和之前的生活小品相差甚遠!可能選角問題
作者: kellyklt    時間: 2012-5-9 11:36 PM

Not very good at the beginning, but what other choice do we have?
作者: simonbsnow    時間: 2012-5-11 03:02 AM

最後幾集,有點無厘頭,無端端殺出個N年沒有在無記出現的林偉,然後陳奐仁扮腦瘤反常的戲很假,還有覺得可能是編劇問題,很多演員都失準,例如心姐,不少對白說得很不自然(例如找日記被撕一頁那幾場)……可惜了本劇很多好演員,因為劇本爛被拖累了……

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0