標題: 大家觉唔觉得呢出戏个故事好似一出韩剧《坏男人》啊? [打印本頁]

作者: hym81    時間: 2011-12-8 11:23 PM     標題: 大家觉唔觉得呢出戏个故事好似一出韩剧《坏男人》啊?

呢出韩剧都几好睇架!但唔知点解无乜人讨论架?可能D男女主角唔系好出名了,宜家无线又嚟返抖韩剧,以前就抄日剧,乜宜家连韩剧都唔放过啊!!
作者: vipwilson    時間: 2011-12-9 12:17 AM

《坏男人》??未睇过喔,边个拍噶,甘我觉得有时唔系话抄唔抄既问题,甘好多都抄噶啦,点解又甘多人中意呢,肯定系好先多人中意啦!
作者: scybpl    時間: 2011-12-9 10:25 AM

没看过,不晓得像不像
作者: tink711    時間: 2011-12-9 11:12 AM

' A) w3 u' x: x- B& _$ T" p( QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 O* b0 B; R9 W$ Z4 p) J
我都無睇過WOR~ 不過呢套一出預告就好想睇
作者: chiho0320a    時間: 2011-12-9 12:58 PM

我睇過一集, 都ok wor
作者: ratox    時間: 2011-12-9 01:10 PM

唔知喎!好少睇韓劇,睇 TVB 劇 多。
作者: michaelricky    時間: 2011-12-9 05:28 PM

未睇过,好难对比1
作者: jackwong555    時間: 2011-12-9 08:25 PM

樓主也應該說韩剧《坏男人》是怎樣,然後我們再評評吧
作者: anitach    時間: 2011-12-9 08:30 PM

i haven't watch 韩剧《坏男人》os.tvboxnow.com- x$ n' Y7 Z4 D4 y- n; J$ U& |) P
can't say...
1 G: f7 r; D+ ]公仔箱論壇 it's similar to it or not...
作者: bergkamp88    時間: 2011-12-9 09:41 PM

無睇過...唔知喎
作者: hym    時間: 2011-12-9 10:27 PM

9# jackwong555
5 _& t/ L0 r; c( v公仔箱論壇都系讲男主角细个果时比人安排领养左后又遗弃,仲连累度之前对佢好好架养父母出车祸死左,大个后返嚟报复返果家人,方法都差唔多,陷害个大仔,离间两姊妹,不过出韩剧仲惨,个男主角原来系遗弃佢果家人架亲生仔,结局仲比自己个妹开枪打死。
作者: hugohugo789    時間: 2011-12-10 12:25 AM

好好睇呀呀呀呀呀
作者: hugohugo789    時間: 2011-12-10 12:25 AM

好好睇呀呀呀呀呀
作者: narita    時間: 2011-12-10 12:47 AM

係唔係 韓佳人 做?果套結局好慘。結局唔好似.
& r5 H- Z8 s4 e* |. U& qTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。.......
作者: winstonlove    時間: 2011-12-10 01:36 AM

似唔似就唔知,
4 a$ @* j# z8 M7 W: |" Sos.tvboxnow.com但點都好過天與地
作者: superbasara    時間: 2011-12-10 06:32 AM

應該不會吧!os.tvboxnow.com% t' ^2 i6 n7 A
! f" Z- P6 p3 p7 F! h7 X7 F+ H9 N
李添勝應該不會容許有抄襲成分的戲出現在他監製的劇集裡吧!
作者: rebecca72115    時間: 2011-12-10 09:11 AM

這齣戲好好看喔~ 8 x( Z" c3 z5 ~% Z/ `0 Q
第一集的第一分鐘就讓我決定繼續追
作者: hollson    時間: 2011-12-10 11:46 AM

没看过。。。
作者: kechen    時間: 2011-12-10 12:26 PM

反而覺得依部戲似某部倉底劇<千慌百計>
作者: terryguo    時間: 2011-12-10 01:15 PM

沒睇過....覺得唔多號睇...微薄好過...
作者: 1986127106alex    時間: 2011-12-10 05:35 PM

没看过~~其实d剧都系吵来抄去
作者: winson6931    時間: 2011-12-10 08:59 PM

没看过,不晓得像不像
作者: vip7768    時間: 2011-12-10 09:15 PM

不是很清楚哦
作者: alan1988131    時間: 2011-12-10 10:50 PM

系有D似...主线都系
作者: DanaChan    時間: 2011-12-10 11:02 PM

概念是差唔多一樣,不過其他既就不是。
作者: jj571jj    時間: 2011-12-11 12:29 AM

can't compare, haven't see the korean one yet
作者: tcl2106    時間: 2011-12-11 03:10 AM

just ok la,
作者: 矢吹水    時間: 2011-12-11 05:10 AM

男主角成個《李司捷》果套呀!幾好睇!無記d劇乜都抄下!換下年代就覺得好過引!男主角咁細比人踢出來!我夠覺得!《金桌求》
作者: misery98    時間: 2011-12-11 11:40 AM

作者: jinchao3    時間: 2011-12-11 03:41 PM

天与地真的不知道在说啥~~~唉~~~本来简单的剧情搞得好像很负杂~~~
作者: vip7788    時間: 2011-12-11 07:01 PM

电视剧都说了 纯属虚构 如有雷同 纯是巧合 呵呵
作者: yescyrus    時間: 2011-12-12 01:20 AM

都係抄來抄去
作者: Icedtea_822    時間: 2011-12-12 09:18 AM

好少睇韓劇,不願置評
作者: sau2000    時間: 2011-12-12 11:58 AM

无记编剧无创意,无无谓谓炒埋一碟,
作者: kybonnie    時間: 2011-12-12 12:53 PM

YES!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: ycannot    時間: 2011-12-12 03:41 PM

1# hym81 我也是这样认为,就是男主角的身世很像,有钱人的女主人为了不要给老公找到自己的私生子,找个其他孩子说是老公的私生子,最后说是被骗,赶走男主角,身上也留了疤痕(不过韩剧的疤痕比较恐怖,这里的算“小儿科”)。希望这部如意狼君最后不要搞到其实男主角确实是真正的私生子就好。' L9 O2 N$ g. }, q( b6 ]& L& N
( c" I' u* E" a5 x
韩剧的结局很悲催,到现在还耿耿于怀的说!拜托港剧就不要那样好不好!!
' o" V$ J! s, FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
3 O5 F! U4 J# D' ?tvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇& }. @. w! M; v0 L6 `6 Z  K7 Y: Q
相信港剧向来没有韩剧那么“灰暗”。(虽然近来看的港剧,很多主角配角都无端端被“赐死”)。
作者: gohmui    時間: 2011-12-13 01:16 AM

Like USA film mr ripely
作者: marooned    時間: 2011-12-13 10:43 AM

; Y4 m8 R5 H. l: u6 T9 t/ @公仔箱論壇
7 J0 X9 D+ X3 P1 _9 T! v8 ^[壞男人] 只在收費台做過, 相信好多人都未睇.tvb now,tvbnow,bttvb# d2 x, a! i7 e6 B0 \& y
不過關於抄劇既問題, 我自己又唔係睇得太重要, 只要拍得好睇, 我接受得到.4 A' R- d$ A0 c% X+ C
因為其實抄劇不只是香港問題, 那些[流星花園][花樣少年]同一個故事, 大家都拍來拍去, 又台版又日版又韓版咁.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 K2 t! ?4 e) f+ }; F, v
那些急症室和宮庭爭鬥故事也是, 其實大家都差唔多講咁上下野, 咪睇下邊個拍得好睇 d 囉.
作者: qutes    時間: 2011-12-13 01:36 PM

第一集的第一分鐘就讓我決定繼續追X2
作者: 奈何杜老誌    時間: 2011-12-13 05:17 PM

没看过,不晓得像不像
作者: mingcham    時間: 2011-12-13 08:23 PM

未睇過  不過故事大綱可以參考嘅  關鍵睇下劇情發展入面有沒有自己的創新元素。。。
作者: ckalexyap    時間: 2011-12-14 12:07 AM

抄得就抄~ 唉
作者: tonytxx    時間: 2011-12-14 09:07 AM

冇睇过
作者: 60201617916    時間: 2011-12-15 11:07 AM

未睇 炒得好睇也是要-定功力 黑猫白猫抓至老鼠就是好猫
作者: ber1234    時間: 2011-12-15 10:45 PM

gddddddddddddddddddddddddddddddd
作者: fres110    時間: 2011-12-16 07:54 PM

不是很像,有点点像....
作者: sweetsue    時間: 2011-12-17 12:58 AM

没看过
作者: renlikun    時間: 2011-12-17 01:24 AM

没看过,不知道像不像也
作者: wkw709    時間: 2011-12-17 01:27 AM

係似,但好明顯坏男人好睇好多,男女主角都做得好好多,起碼令D先啦
作者: 文童yang    時間: 2011-12-17 01:39 AM

没有感觉很好吧....都又来那个时代的戏
作者: 咖啡芝士饼    時間: 2011-12-17 02:08 PM

9# jackwong555 . L9 J& m7 F; w% K: z0 B! T( ?
都系讲男主角细个果时比人安排领养左后又遗弃,仲连累度之前对佢好好架养父母出车祸死左,大个后返嚟报复返果家人,方法都差唔多,陷害个大仔,离间两姊妹,不过出韩剧仲惨,个男主角原来系遗弃佢 ...
7 r, ^- A8 T7 S* Htvb now,tvbnow,bttvbhym 發表於 2011-12-9 10:27 PM
# w9 [1 `) c. ~' _# |/ u7 |0 `* y
我之前都听人讲过话似,但唔知结局系悲的,呢个结局就唔好似啦。不过起码本善唔会系高家既亲生仔~~
作者: craig168    時間: 2011-12-18 02:50 PM

都係抄來抄去
作者: rence_rence    時間: 2011-12-20 04:34 PM

唔通又係抄既>????
作者: bigcast1924    時間: 2011-12-21 08:50 PM

作者: 天神村小吉    時間: 2011-12-22 03:05 AM

唔知,冇睇過喎。
作者: elisebaton    時間: 2011-12-22 09:38 PM

我睇左"壞男孩", 真係好睇好多Lor, 同埋TBB真係差個名就抄足啦....(我仲係無記D劇集台睇)
作者: feizituan    時間: 2011-12-22 10:20 PM

我都唔明.點解D人個個都話天與地唔好睇.
作者: bmgogo    時間: 2011-12-23 08:20 PM

转头稳番两套剧对比一下
作者: 789vivi    時間: 2011-12-24 10:05 PM

没看过,不晓得像不像
作者: dwidwi88    時間: 2011-12-25 05:56 AM

yea agreed
作者: simonbsnow    時間: 2011-12-28 12:04 AM     標題: 《我的如意狼君》vs《千山暮雪》

唔知大家覺唔覺呢套劇嘅角色設定好似前兩個月國内熱播嘅《千山暮雪》?
  ^# m; h0 f" s! {# [4 RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb% ?( e1 k8 Y) k! F& H
佟本善 <=> 莫紹謙
- A- T  H. w) I% ~1 \) M3 O$ P公仔箱論壇徐芯 <=> 童雪
9 }" n# A+ F4 d  W7 O& Z$ ^8 S3 i公仔箱論壇高爾喬 <=> 慕詠飛
  B; w, f7 Z: z, `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。原佑軒 <=> 慕振飛
6 l( Y( m3 W. V9 b/ A0 ^% |! kos.tvboxnow.com
$ m# Y4 ?/ w  Uos.tvboxnow.com值得一提,飾演徐芯和童雪的周麗淇和劉穎兒之前响《書劍恩仇錄》分别演霍青桐和香香公主兩姊妹……
作者: goodboy88992698    時間: 2011-12-28 12:28 AM

look it
作者: 金羅漢    時間: 2011-12-28 01:09 AM

61# simonbsnow
( ~! Q- K* B) U, XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。係喎~~好似真係熟口熟面咁
作者: fsc    時間: 2011-12-29 11:43 PM

少少似啦,不過都算改得好睇,黃浩然同周麗琪都做得幾好
作者: woshisei    時間: 2011-12-30 02:28 AM

好象差不多 创意不错
作者: happyvv    時間: 2011-12-31 01:44 PM

61# simonbsnow os.tvboxnow.com8 z" K5 L) m3 T4 d9 Y8 r
係抄都唔奇, tvb好多野都抄人架啦
作者: rabbit3    時間: 2012-1-1 07:49 PM

一睇套劇不久已有強烈抄襲的感覺,但當然很高明地改頭換面,所以如果結局男主角是高家親生仔或是被高家細女殺死的話就擺明抄襲。郭晉安多年前演出的「隔世追兇」就是抄襲西片「隔世救未來」的,連劇名都差不多,最攪笑就是播出結局篇時明珠台特別播出這套西片,可能慌死你唔知,另外蔡少芬多年前一套已忘記了劇名的劇情也是抄韓劇抄到足,記得第一集開埸炒車的情節都一模一樣,抄襲這一招永遠合用。

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0