標題: 某一段情節邏輯問題 [打印本頁]

作者: Mosses    時間: 2011-11-16 01:58 PM     標題: 某一段情節邏輯問題

有一幕講佟佳皇后母親誥命夫人於梯級設下機關加害全皇貴妃, 後來佟佳皇后唔忍心於是拉住全妃免她受害. 經查證後皇帝召見佟佳氏母女, 傳證人迫令皇后解釋, 誥命夫人立即搶住承認所有罪行, 並指出皇后毫不知情. 但假如皇后不知情, 點知要拉住全妃? 難道識神算? 可笑係呢位道光帝就咁信左誥命夫人既話, 判佢死刑, 皇后居然就冇再交待, txb, 你當觀眾傻既? 雖然道光唔係咩英明皇帝, 但相信都不至於冇邏輯? 誥命夫人判死刑既話, 皇后係同謀, 點都要有d交待, 處分, 冇理由就咁带過就算. 睇戲係唔使咁認真, 但要觀眾代入呢個係根本, 正如佢唔會講現代化句子, 著現代衫. 一個咁簡單既邏輯都搞到咁, 我覺得txb好唔尊重觀眾, 大家點睇?
作者: 自求我道    時間: 2011-11-16 02:39 PM

TXB一向都唔尊重觀眾, 情節反駁位多, 越看越火...
作者: wokss    時間: 2011-11-16 05:38 PM

的確這段劇情是為發展硬編出來的, 不太合乎邏輯os.tvboxnow.com  A# |' w9 m! `  ?6 L
tvb now,tvbnow,bttvb7 p( o& @3 W8 C; u8 j
其實, 就算是為了引出後面的劇情發展, 還有別的方法, 這樣有點太生硬了
0 ^+ Y) M0 ~" b4 ^* NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
: u, e. ^" t! s. z其實更生硬的是, 皇后流產沒多久, 就又和皇弟發生關係(流產要多一陣子才好那個吧), 就算是一個月以後的事情, 那皇后懷孕的時間是可以推算的, 那現在再懷孕, 那到最後生產的時間, 肯定超過10個月, 到時候怎麼解釋?
作者: leon0621    時間: 2011-11-16 05:56 PM

那部份請觀眾自行想像
作者: kdckcc1318    時間: 2011-11-16 08:10 PM

作者: jeffrey_ng    時間: 2011-11-18 11:05 AM

自行想像
作者: alex78963    時間: 2011-11-18 11:28 AM

作者: StevenLiu21    時間: 2011-11-20 06:18 AM

。。。。thanks for sharing
作者: StevenLiu21    時間: 2011-11-20 06:22 AM

...
作者: jj571jj    時間: 2011-11-28 04:14 AM

I agree, TVB think 觀眾 are dump and stupid
作者: pmaatbrleck    時間: 2011-11-28 03:14 PM

從來那些所謂編劇都當觀眾冇到。
作者: jy_wong    時間: 2011-11-28 06:34 PM

D编剧食屎噶~
作者: sampsonhee    時間: 2011-11-30 11:19 AM

不需要解释。。。
% w/ q1 \, t: z! V( G: p$ _. p因为是TVB。。。
5 A5 o2 D# m4 m6 X, T, r- B; k/ ttvb now,tvbnow,bttvb自己食屎吧。。。
作者: 决明子    時間: 2011-12-1 03:30 PM

明显编辑不懂‘逻辑’这两个字。。回去读多几年书吧。。
作者: as00000z    時間: 2011-12-1 05:34 PM

楼主分析还是有道理的
作者: ethaniel84    時間: 2011-12-2 12:47 AM

作者: 臏臏    時間: 2011-12-2 01:08 AM

你唔知香港係刪減版咩?重要部分剪走左
作者: cz3050092    時間: 2011-12-2 11:28 PM

那部份請觀眾自行想像
作者: cz3050092    時間: 2011-12-2 11:31 PM

那部份請觀眾自行想像
作者: sourdough    時間: 2011-12-3 01:13 AM

作者: Siuhung33874    時間: 2011-12-3 04:10 AM

其實編劇真係好差,本身套劇可以好好發揮,各人可以各有計謀進行陰謀,同時又互相拆穿,但編劇眼高手低,當各人既秘密要被揭穿,總是被其他人偷聽到!真係失敗!
作者: chiho0320a    時間: 2011-12-3 11:13 AM

當觀眾冇到

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0