標題: 荃加福祿壽第十集抄襲胡戈七喜廣告橋段 [打印本頁]

作者: joeychiu    時間: 2011-10-19 02:24 AM     標題: 荃加福祿壽第十集抄襲胡戈七喜廣告橋段

荃加福祿壽第十集汽水定情橋段完全抄襲內地網絡惡搞紅人胡戈在去年的七喜廣告創意作品。見此鏈接http://v.youku.com/v_show/id_XMjI5MTk0MDAw.html 可見其中汽水中獎定情橋段全搬照抄。荃加福祿壽的抄襲橋段在內地網友的新浪微博遭踢爆,并以相為證,被網民廣泛關注。見此鏈接:http://weibo.com/1218384143/xthfJ7I8s
  [* I  y. G( g+ T + p9 j4 D/ w8 w; |! F6 {1 a8 g6 ~
胡戈為七喜創作的一系列搞笑廣告片在內地廣受好評,只要在百度輸入“胡戈七喜”,就會有一長串關於胡戈的七喜搞笑作品。
( u0 q# G5 j2 h6 _; X1 QTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ _! W4 x' |+ |' s. L7 K) ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 os.tvboxnow.com8 y9 n6 t) r$ r* L4 a0 i
胡戈是內地網絡惡搞鼻祖,因2004年惡搞《無極》創作網絡短片《一個饅頭引發的血案》而紅遍內地,之後找他創作拍攝搞笑廣告的片約不斷,而胡戈一直以惡搞的創作模式帶給觀眾耳目一新的感受,在內地深受網民歡迎。
作者: starfish888    時間: 2011-10-19 10:12 AM

荃加福祿壽预了是一部东加西筹的一部剧,不奇怪。
作者: joeychiu    時間: 2011-10-19 05:11 PM

到也是。我覺得無聊,冇睇過。但聽講反響唔錯,今次見人咁講,就更加覺得冇野睇
作者: francogags    時間: 2011-10-19 07:59 PM

没所谓啦,本来就喺恶搞
作者: jackynys    時間: 2011-10-20 10:34 AM

they mix all the idea to become one story....
作者: fengfeng7980    時間: 2011-10-20 11:01 AM

刚看了,确实如出一辙,不过剧集明显是抄的
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-10-20 11:50 AM

好眼力,勁!
作者: ivy040875    時間: 2011-10-20 11:58 AM

有何奇怪呢?此劇原本就是以這些笑料"兜埋一碟"咁攪出黎博君一笑的東東、感覺就像攪乜鬼乜乜習作般吧!只為輕鬆、不為甚麼、別太認真!
作者: 毒草    時間: 2011-10-20 02:13 PM

本来就系搞笑片一出,点解D人又要睇又要闹,好小就得啦
作者: siberia    時間: 2011-10-21 12:01 PM

甘样以家D剧肯定有少少抄来抄去咖啦
作者: milito    時間: 2011-10-21 01:42 PM

我只看過第一集,難評!
作者: @.@虎爺    時間: 2011-10-21 03:30 PM

會唔會係咁岩咋
作者: pk_003    時間: 2011-10-25 02:06 AM

抄乜鬼呀,段度告响廣體睇過九十幾次,呢套戲好多都係扮其他人做過既人物架啦,咁全部都抄咩,唔好發現咗少少嘢就寫到鬼咁大隻字咁大驚小怪。
作者: ohno9413    時間: 2011-10-25 08:31 AM

good eye
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-10-27 01:26 AM

没所谓啦,開心就得!
作者: alex78963    時間: 2011-11-2 04:44 PM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0