標題: 深圳紋身店針頭多人共用 [打印本頁]

作者: 甘仔超    時間: 2007-10-12 07:58 AM     標題: 深圳紋身店針頭多人共用

& k7 o) U- I- K1 O' o7 D
2007年10月12日
: s5 U$ `8 S3 a0 U公仔箱論壇
. y" ^" k  z1 e3 B公仔箱論壇不少港人均喜到深圳紋身,不過,部分紋身店不但泎生情況令人擔憂,有無良老闆為慳錢,竟將紋身針頭重複供多人使用。深圳友誼醫院燒傷整形科主任葉爾明表示,紋身的針頭不能重複使用,消毒程序須嚴格,否則會導致皮膚腐爛,甚至傳播愛滋病。《南方都市報》記者日前往深圳西鄉佯裝紋身,一紋身店的女老闆表示,如果共用針頭會較便宜:「一個針頭要近三十塊錢,共用一個當然可以省不少。」另一名紋身店老闆透露,紋身業油水關鍵在控制成本:「紋身的刺針比較貴,一般幾天都用一支,用後在上面噴點酒精就可以了。」
+ Y$ \) w8 N& r- a* t- Nos.tvboxnow.com曾從事紋身拉客生意的知情者表示,紋身店的針頭一般都重複使用數十次,曾有一名少女在臉上紋玫瑰花,由於用的藥水不好,最終破相。他續表示,「很多老闆為了省錢,用墨水和顏料自己配藥水。」
作者: e_kwock    時間: 2007-10-12 03:00 PM

好恐怖,即使成功没有后遗症,万一后悔呢?
作者: jj99xx    時間: 2007-10-13 12:15 AM

呢啲就叫做你死你事,我自摸三番os.tvboxnow.com4 x  X: E! W) E

! b( f1 j0 @  M- N不過如果个客仔係「公仔佬」我就話用都冇所謂
作者: e_kwock    時間: 2007-10-13 10:27 AM

自摸三番???os.tvboxnow.com! \: G, b5 z2 j
#M0P8X5G$g)G/W*u
作者: jj99xx    時間: 2007-10-13 10:37 AM

原帖由 e_kwock 於 2007-10-13 10:27 AM 發表 # B5 r, {" n) F! a/ W- q' m& n
自摸三番???; m, L. _# u) {+ Q
#M0P8X5G$g)G/W*u
tvb now,tvbnow,bttvb* r& Q& A; ^: f9 I: C, b( _0 s
廣东人打牌口头禪,即係唔理你咁多咁解tvb now,tvbnow,bttvb; X+ \* h# b+ h% z+ `/ ~* M7 F

/ \/ r; ]. d2 _: T" O2 Rtvb now,tvbnow,bttvb你係國語人乎?
作者: e_kwock    時間: 2007-10-13 02:11 PM

我是广东人,未听过呢个口头禪.
作者: jj99xx    時間: 2007-10-14 03:33 PM

你寫減筆字,响上面住?" U- _' W' {# Q* X
" ]% {7 K5 R4 i; W% a2 l) j) `
廣州同香港嘅俚語硬係有啲出入啦!
7 S/ P* o$ ]/ I/ \公仔箱論壇
7 p8 F, d' ~7 k) }( @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。香港同廣州啲的士佬都好鈡意講說話時加入一個性器官嘅單字,廣州嘅常用女姓,香港則相反常用男性‧啱唔啱?
3 g7 c: j: L6 }8 u2 j; f8 v& j$ f# {0 A
0 J  ]  A* M& _- ~1 mtvb now,tvbnow,bttvb咁你又有冇聽過「斗零打个炮加碗雲吞麵」?知唔知你乜家伙?
作者: 甘仔超    時間: 2007-10-14 03:54 PM     標題: 回復 #7 jj99xx 的帖子

老老實實我都算一名火山孝子「斗零打个炮加碗雲吞麵」我都冇乜聽過.
作者: jj99xx    時間: 2007-10-15 05:20 AM

原帖由 甘仔超 於 2007-10-14 03:54 PM 發表
; \& q) c7 d6 [tvb now,tvbnow,bttvb老老實實我都算一名火山孝子「斗零打个炮加碗雲吞麵」我都冇乜聽過.
( f- b; w. U) J
即係「抵X」蘿‧哈哈!
$ |. I7 u6 X- [+ ~# s0 W6 Nos.tvboxnow.comTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# M: q9 K) T, N5 M% E- d3 f1 n
重有一句,當有人糊一鋪就口水多多‧呢个時侯就同佢講﹕食得出,蘿友都曉唱歌啦!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0