標題: 不速之約 - 故事會唔會熟口熟面 .... 飛越十八層?? [打印本頁]

作者: denden128    時間: 2011-9-14 03:27 AM     標題: 不速之約 - 故事會唔會熟口熟面 .... 飛越十八層??

大家覺得個故事似唔似80年代TVB嗰套[飛越十八層] (主演: 苗僑偉、戚美珍、馮淬帆)??
作者: krimino    時間: 2011-9-14 08:21 AM

真的, 有点似飛越十八層!
作者: winstonlove    時間: 2011-9-14 10:35 AM

我倒沒看過 飛越十八層,不知是否相似- U) H, m$ R6 V6 H
但若演員是演得好,故事內容沒悶場戲,公仔箱論壇! d3 Y  v0 r0 L* m/ t0 l' t/ |
相同一点,也可接受os.tvboxnow.com) w! m6 Z& f. F# M( B# K  x# i
舊瓶新酒,舊酒新瓶,頭撈尾尾撈頭,左加加右減減,
  A1 D% a* ~9 y# w從來故事都是這樣嘛
作者: moholis2004    時間: 2011-9-14 12:54 PM

4 K) s9 q# R  Q公仔箱論壇4 l5 X) e3 I5 a2 s" ?2 x
應該唔似...
+ Y7 i; A! w' v" v% k$ Qos.tvboxnow.com飛越18層是主角以外死左魔鬼比個機會拒重新借另一個身份回魂....去幫魔鬼收買靈魂...公仔箱論壇9 z% c6 x4 O2 q% q) ?. q4 |

8 \8 o6 p, D2 |$ F7 e9 ~! [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。故事跟不速之約差好遠喎......
作者: Ricky5228    時間: 2011-9-14 12:58 PM     標題: 疑似舊劇(飛越+八層)

林峯  -------  馮粹帆(飛越+八層)tvb now,tvbnow,bttvb4 B) }* {( R4 w6 |! |/ [! E

/ B& B0 d# X. X7 ?- L1 N8 J5 f: Ytvb now,tvbnow,bttvb
( q$ L7 y' H0 `+ n3 B* c( Mtvb now,tvbnow,bttvb歐陽震華    ---------      苗僑偉(飛越+八層)
作者: xh1213    時間: 2011-9-14 01:39 PM

没看过。。。
作者: dinhdinh    時間: 2011-9-14 01:44 PM

冇睇過唔知系味相似,
作者: miuwow    時間: 2011-9-14 07:29 PM

吾講吾覺, 一講都好覺
作者: dandee    時間: 2011-9-15 09:58 AM

wow... you are talking 80年代TVB. D 八十後, 九十後未睇過 ga
作者: yougaku    時間: 2011-9-15 10:07 AM

林峰...no good....成日扮型....
作者: decade55555    時間: 2011-9-15 10:17 AM

飛越十八層那個故仔不記得了, 但應該是與魔鬼交易的故事,
: T# H7 o0 ^% W/ P公仔箱論壇我最記得最後魔鬼變了 天使在天上飛的
, G: O1 a+ b; @4 D- A* u/ rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好攪笑, 你地諗下 馮淬帆 個時扮天使個樣真係好攪野~~
作者: bmgogo    時間: 2011-9-15 10:24 AM

老剧没睇过啵
作者: catmimi0405    時間: 2011-9-15 10:59 AM

what is the storyline of 飛越十八層??
作者: zzsasa    時間: 2011-9-15 01:21 PM

我覺得唔似"飛越十八層"LOR, 應該似"MEET JOE BLACK"...
作者: zzsasa    時間: 2011-9-15 01:25 PM

13# catmimi0405
$ f4 d( l4 g& ^* W  sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( _8 H' M' D: m' [: |( Q2 H: h  D公仔箱論壇"飛越十八層"係講意外橫死的黃秋發(苗僑偉),死後誤闖地獄。為了還陽,秋發答應替魔鬼(馮淬帆)收買靈魂,並寄身於富商商振宇(由苗僑偉分飾)身上。其後,秋發邂逅張樂雯(戚美珍),展開熱烈追求。另一方面,秋發與振宇之管家清姐(羅蘭)、及其他人亦建立了深厚感情,秋發覺生命中最重要的不是金錢,而是人與人之間的珍貴感情。 就在此時,魔鬼苦苦相逼,要脅秋發盡快收買清姐、及其他人的靈魂,否則將他打回原形。秋發於心不忍,遂跟魔鬼下賭注...
: n1 X5 Q- }1 m* Otvb now,tvbnow,bttvbos.tvboxnow.com0 a$ |/ L& L$ W$ j& H
同不"不速之約"唔同。
作者: fcity    時間: 2011-9-15 01:30 PM

TVB always follow!
作者: BELLBOUNS    時間: 2011-9-15 01:34 PM

我老公末正式睇.只係睇預告都話似飛越十八層呢!
作者: alex78963    時間: 2011-9-15 05:11 PM

作者: pshum63    時間: 2011-9-15 07:12 PM

真的有点像啊~~不过只是这个魔鬼角色太轻佻了!!
作者: meiwang1964    時間: 2011-9-15 08:38 PM

tvb當d老些o既人死晒,只識返炒
作者: denden128    時間: 2011-9-16 10:42 AM

TVB認為佢哋依家嘅觀眾群只有80/90後, 所以番炒一些舊題材也不會覺有什麼問題, 換D現時受歡迎嘅偶像去做收視就會有保証. 當然, 佢哋就唔會把套劇抄到100%似[飛越十八層]啦, 呢道改少少, 嗰道改少少, 攪掂!!! 但佢哋真係當班"80前"嘅死嗮囉!!! 唉, 套劇睇咗兩集已經覺得好悶, 尤其隻魔鬼 .... 太做作喇!!!! 總括我個人對呢套劇嘅收視一D都唔睇好!!!!!
作者: 丁傑    時間: 2011-9-16 10:50 AM

反而唔係比人話似畢·彼特個部情約今生咩
作者: moholis2004    時間: 2011-9-16 11:07 AM

4 e) x6 n4 o* stvb now,tvbnow,bttvbos.tvboxnow.com, A  N0 Z9 L4 P6 x2 O! {4 U" W/ V0 l
反而唔係比人話似畢·彼特個部情約今生咩
5 M) U" L: c' Z' O: [- ]tvb now,tvbnow,bttvb丁傑 發表於 2011-9-16 10:50 AM
os.tvboxnow.com7 K: R6 N7 D0 t/ _# N

+ X/ }* @+ {6 _' I4 S  w, Gtvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇+ N+ w# {5 M  `5 d
根本就唔似 = =os.tvboxnow.com: r5 o. i6 n) Y2 a
唔通真的見到蘋果就係抄死亡筆記....tvb now,tvbnow,bttvb* J1 V4 t2 V0 p, G0 h$ ]& F
真的見到魔鬼就係抄飛越18層.....
作者: siulki    時間: 2011-9-16 01:30 PM

完全不一樣。"飛越十八層"是窮小子對魔鬼出賣靈魂成有錢人的故事,與"不速之約"不同
作者: shuyao2002    時間: 2011-9-16 08:33 PM

他们都喜欢炒咸鱼的 反过来炒一遍 再反过来再炒一遍
作者: tjtjtj    時間: 2011-9-17 09:47 AM

好看不?我还没看啊
作者: 200205413    時間: 2011-9-17 11:23 AM

我覺得唔似"飛越十八層"LOR, 應該似death notes
作者: inoran_wing    時間: 2011-9-17 10:40 PM

都係大同小異啦!!  左抄少少, 右抄少少
作者: to680301    時間: 2011-9-17 11:08 PM

倒有點類似
作者: t-mac2    時間: 2011-9-18 01:43 AM

i don't know this TV-show
作者: clark101    時間: 2011-9-18 01:49 AM

~_~似DEATHNOTE係因為蘋果,公仔箱論壇+ W( p: X. q! S: R/ r, y
似飛越十八層係因為大家題材都係魔鬼+出賣靈魂(林峯比BOBBY返黎GE條件係要搵個人做替死鬼+魔鬼想學做人爭女[好多影視SETTING都類似])8 i/ _; d) q) n, e, N& R- P+ E
似MET JOE BLACK我估除左大家都係果個地區GE靚仔,又做魔鬼+愛上人類先至令人覺得似.....os.tvboxnow.com& g3 b- H! H9 z0 C1 ^' C/ p" d
我不否認TVB抄橋,你抄唔緊要,拍得好就得啦..........
作者: evidence123    時間: 2011-9-18 03:42 AM

not same wor
作者: Frinson    時間: 2011-9-18 07:57 AM

我只知道系低成本作品!!
作者: backspace222    時間: 2011-9-18 08:16 AM

只是兩個男主角相似,但内容不同,我喜歡看這劇。
作者: dtk    時間: 2011-9-18 09:28 AM

thanks for share
作者: davydavid    時間: 2011-9-18 09:44 AM

没看过。。。
作者: WW524WW    時間: 2011-9-18 12:01 PM

比此也在挨....!
作者: torchin28    時間: 2011-9-18 12:11 PM

没看过。。。
作者: carmeua    時間: 2011-9-18 12:39 PM

tvb  D戲左抄抄右抄抄,你地5好見怪啦
作者: zedtam    時間: 2011-9-18 01:22 PM

真係似-_-7 B6 s  c. K/ `0 ~$ ]( ~2 O# o
可能抄返,改少少野
作者: mum1223    時間: 2011-9-18 01:48 PM

1# denden128
作者: mum1223    時間: 2011-9-18 01:49 PM

rubbish series
作者: mum1223    時間: 2011-9-18 01:49 PM

thxxxxxxxxxxxx
作者: wade1989    時間: 2011-9-18 01:52 PM

少少似
作者: plhwql    時間: 2011-9-18 09:36 PM

確係有啲似...
作者: bin382349736    時間: 2011-9-19 08:22 PM

没睇过啵
作者: kanzheng2004    時間: 2011-9-20 10:13 AM

thank 4 sharing
作者: smoopywai    時間: 2011-9-20 11:25 PM

飛越十八層好睇過不速之約,因飛越十八層整個故事,能給觀眾一點啟發,結局魔鬼都可以變天使,但不速之約整個故事,完全不知道它有甚麼意義。
作者: jun90    時間: 2011-9-23 01:31 AM

din't watch this before.. haha.. no comment!!
作者: wingink    時間: 2011-9-24 02:04 AM

唔似
作者: hky    時間: 2011-9-24 03:10 AM

doesn't look like
作者: ryanccy    時間: 2011-9-24 09:30 AM

冇睇過唔知....
作者: wongpeterpeter    時間: 2011-9-25 12:09 PM

我都覺有啲似~~
作者: 暗影    時間: 2011-9-25 12:56 PM

未睇過~  應該宜家好睇D  HD MA
作者: maziechan    時間: 2011-9-25 03:12 PM

題材類似
作者: renlikun    時間: 2011-9-25 03:41 PM

还好啦
作者: qq5188888    時間: 2011-9-25 03:48 PM

递过 一般般啦
作者: 25538932    時間: 2011-9-25 04:01 PM

作者: mrfusion    時間: 2011-9-25 04:18 PM

can you repost 飛越十八層,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 h, G+ I# o9 S' u9 Q1 P* v9 S
anyway, 20+ years, is perfectly ok to remake the drama.
作者: woodstockhk    時間: 2011-9-26 07:59 PM

飛越十八層.........good
作者: skl1990    時間: 2011-9-29 03:20 AM

林峰飾演魔鬼無馮淬帆飾演禁好睇
作者: lunglung123123    時間: 2011-9-29 04:50 AM

I have never watched it before. What's  飛越十八層 about??
作者: cs013777    時間: 2011-9-29 10:18 AM

我连飞越十八层都未睇过
作者: clementlaulau    時間: 2011-9-29 10:39 AM

seems very good!!
作者: ng007    時間: 2011-9-29 11:30 AM

飛越十八層 我睇的时候是重播的,我记得当时是小学2或3年级,现在没什么印像,连结局是点样也不记得是点样的了。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; f4 z5 F4 T8 V2 R" t6 ?9 A
不速之約 的结局唔知是点样的呢?看下去就知了。
作者: jj193098    時間: 2011-9-29 08:39 PM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0