標題: 個編戲是唔是中史肥佬 [打印本頁]

作者: june2202    時間: 2011-8-20 11:42 AM     標題: 個編戲是唔是中史肥佬

一點歷史的基礎也沒有, 單是族譜名字同輩用[玄]字為名也不知道, 裕親王個仔按清室排應該是[允], 惠妃是[雍正]的生母, 是歷史上沒有打過入冷宮, 而且第一位皇后是已經為康熙生了一個[二阿哥], 難產而死, 一出世就立了做皇太子, 成40年以上, 康熙可以為帝, 因為對上三個皇子早年亡, 只是借屍還魂, 用了名字改了故事, 有時唔該尊重吓歷史, 教壞人, 不如隨便改過皇朝, 改個皇帝出來, 可以點改都得, 唔好亂作
作者: edwinguppy    時間: 2011-8-20 11:43 AM

Take it easy bros ~ that 's TVB ! No more expectation ......
. Z! h1 ]1 x% o" K; Q: ?- U. c: Kos.tvboxnow.comthanks for sharing
作者: 革命軍    時間: 2011-8-20 02:57 PM

而且現代人永遠無可能拍到一真正套歷史劇  因為皇宮歷史只有真正既皇宮人先知  記錄歷史既亦無可能咩都知道  
/ K4 }2 o: R* f( E' Z' Q* f* K0 @tvb now,tvbnow,bttvb
* q2 K! C7 q$ z& ttvb now,tvbnow,bttvb因此我地所知道既歷史更本唔完全  唔存在咩唔尊重歷史  因為我地連真正歷史都唔知系點  點去唔尊重呢??
作者: xtina_disney    時間: 2011-8-20 03:43 PM

don't think it as history, is a drama...not history!!!!!!! history is boring
作者: kokwah777    時間: 2011-8-20 10:49 PM

改少少,才有新鲜感嘛
作者: YPo    時間: 2011-8-21 12:14 AM

人地一开始字幕都有打.本故事纯属虚构啦~ 虚构都唔得?
作者: yd03138    時間: 2011-8-21 01:07 AM

don't think it as history, is a drama...not history!!!!!!! history is boring
4 E) [* \" M5 H  U" `; [  a( z/ fos.tvboxnow.comxtina_disney 發表於 2011-8-20 03:43 PM
0 B- P8 |/ ~. @% \0 f/ C
! z' B8 d9 w! [8 W$ |+ V  gtvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇8 |( C" K9 x" h, ~0 f; I0 ]
ya...this is what is think so...
9 |, P. k" }  k: g
% }' Q' _. r! {) a" `: R公仔箱論壇bt tis drama is kinda boring!!
作者: reevekane    時間: 2011-8-21 06:57 AM

而且現代人永遠無可能拍到一真正套歷史劇  因為皇宮歷史只有真正既皇宮人先知  記錄歷史既亦無可能咩都知道  
* X  e6 M# C5 K! mos.tvboxnow.com公仔箱論壇2 Z' [" U' @# p5 J) ]: T, m( a5 @
因此我地所知道既歷史更本唔完全  唔存在咩唔尊重歷史  因為我地連真正歷史都唔知系點  點去唔尊重呢?? ...tvb now,tvbnow,bttvb* ?6 [+ t, T1 z# G. R# K5 [
革命軍 發表於 2011-8-20 02:57 PM
' E" \# m( ?$ w3 v公仔箱論壇又是喔 皇宫里面的事普通人很难知道
作者: taxi2007    時間: 2011-8-21 10:01 AM

電視劇唔係記錄片.
作者: ltban    時間: 2011-8-21 10:29 AM

其實可以一次過改晒所有人名&朝代背景.尊重一下中國的歷史,這樣會比較好.
作者: carriefish    時間: 2011-8-21 12:01 PM

history is not too easy...
作者: king100    時間: 2011-8-22 04:36 AM

中史肥佬 but creating stories not 肥佬.  It is OK ~
作者: vantommy    時間: 2011-8-22 07:56 AM

而且現代人永遠無可能拍到一真正套歷史劇  因為皇宮歷史只有真正既皇宮人先知  記錄歷史既亦無可能咩都知道  TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. ?" q' Y, i0 G, D: D( n
tvb now,tvbnow,bttvb. j& v! z* j( }* w- i8 x
因此我地所知道既歷史更本唔完全  唔存在咩唔尊重歷史  因為我地連真正歷史都唔知系點  點去唔尊重呢?? ..." o0 L  u+ o/ l( G6 t- V$ O& h  ]
革命軍 發表於 2011-8-20 02:57 PM
( `% c1 O/ e4 X4 w
: o) [0 \, @9 ^* }你甘講,不如以後D歷史劇作到康熙系雍正嘅仔都得啦。1 W" q# B% D& X
基本嘅歷史系不用質疑,至於細節可以不予追究。但係TVB D垃圾歷史劇,連最基本嘅歷史都唔尊重。公仔箱論壇: M1 c8 O; D+ X0 X
如果你系編劇,想知道你系米會作一出歷史劇系朱元璋帶領反清義士滅亡清朝,之後建立明朝直至今日,而胡錦濤只係清朝嘅一個內閣大臣啊?!
& \& v! F- D, f* w! [! y( o% Z/ Y( z
你地班人上曬腦!
作者: people9394    時間: 2011-8-22 10:48 AM

本故事纯属虚构,如有雷同实属于巧合
2 t, U3 {! a5 X$ jos.tvboxnow.com是否太认真了?E家有边部电影或者电视会按史实?都只是用几个关人,其如故事都是乱编噶啦
: ~0 P7 ^( @3 P你第一日看剧吗?我小时候看西游记,唐三藏都有感情线就知篇剧的离谱,娱乐而已,看开点
作者: idol1    時間: 2011-8-22 03:44 PM

take easy , just kill time
作者: bennifer    時間: 2011-8-22 04:39 PM

"單是族譜名字同輩用[玄]字為名也不知道""康熙可以為帝, 因為對上三個皇子早年亡"???!!!tvb now,tvbnow,bttvb( N; l5 w5 r4 B
爱新觉罗·福全(1653年-1703年),顺治帝次子。庶妃栋鄂氏即宁悫妃出,顺治十年癸巳七月十七日丑时出生。康熙六年正月,封裕亲王。康熙二十九年七月,授抚远大将军,和恭亲王爱新觉罗·常宁分道讨噶尔丹,寻还师。康熙四十二年癸未六月廿六酉刻病故,终年五十一,谥宪。
3 e" s0 Q" f( f+ L! d0 f) V  GIf you mean "雍正" 因為對上三個皇子早年亡康熙十三年(1674年),康熙立皇后所生的一岁的皇次子胤礽为太子,但数十年后由于太子本身的素质问题及其在朝中结党而废太子。废太子后众皇子觊觎皇位,矛盾更加尖锐,故太子废而复立,但康熙仍无法容忍其结党,三年后再废太子。最终在康熙六十一年临终时传位于皇四子胤禛"雍正"。
作者: 口口口口口    時間: 2011-8-22 06:35 PM

歷史都係靠估 跟歷史拍無戲劇效果
作者: jinchoy    時間: 2011-8-22 06:58 PM

1# june2202 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' ]- `% n: \- P5 s* g, y; {3 z
是的,他當我們是傻的!
作者: tink711    時間: 2011-8-22 08:59 PM

下次整個TBB朝XD
作者: vin523    時間: 2011-8-23 09:14 PM

谢谢你的分享
作者: wifi2000    時間: 2011-8-26 10:11 AM

故事可虛構,但人物關係應不能鍺.
作者: sonoma88    時間: 2011-8-26 10:46 AM

that's txb
作者: AVA-GOOD    時間: 2011-8-26 06:04 PM

作者: energy216    時間: 2011-8-27 05:55 AM

don't think it as history, is a drama...not history!!!!!!! history is boringTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 G- h& y) F, Y, x
xtina_disney 發表於 2011-8-20 03:43 PM
tvb now,tvbnow,bttvb% e2 `- y9 ?  ~5 k- f  o" m
os.tvboxnow.com0 Z0 M  j! G5 H: I1 I9 k
agree, not all histories interesting like 3 kindgoms.
作者: Hyphen    時間: 2011-8-27 12:34 PM

成日話TVB D垃圾歷史劇, 但又可以成套背得出, 垃圾都睇及重要拿個眼鼻去聞, 嘈咩鬼?
作者: johnhellobb    時間: 2011-8-27 01:11 PM

! O! K0 n! T  z5 J0 i( j0 _公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# U4 Z* O2 O, @( i0 |' u
樓主都ONX既  樣樣跟足歷史 仲洗咩作故仔??? 樣樣跟歷史 你讀屎片 都識啦 仲洗咩睇TVB??? 依家係故仔AR 唔係歷史片AR 你無X AR?
! b/ e: t( L  B; e0 u公仔箱論壇公仔箱論壇, u  \' i* E. ?* ~8 U  y
TVB D 劇 不嬲都係虛構 , 話明虛構 你理得人地點作??  樣樣跟足真實咁AR ?  咁你又唔問點解劇集入面D人識輕功 ?? 點解唔計下物理 果下會唔會砍斷到隻手??6 N  a" Z5 H* K2 U! z3 u1 ^
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ {8 F8 j) s8 O2 [. {) J
你咁醒 點解唔問下 D小說家 你咩出身 你係唔係歷史博士 你係唔係科學家?? 唔係唔好作咁AR?
) T. c) N- d! g2 A# |& Htvb now,tvbnow,bttvb0 {1 K' b* W/ q  z1 n
如果樣樣都要跟足  仲點有創意?? 個故仔一以歷史作背景 就要跟足 ??  咁咪個個劇集一模一樣 ??
; o" K3 e$ p4 S; ]tvb now,tvbnow,bttvb
" N3 v( S8 |- [+ l  u0 Uos.tvboxnow.com你仲要係話教壞人WO 笑死我囉
8 Q* ^0 i2 o1 u+ m6 {' u3 Y4 wos.tvboxnow.comtvb now,tvbnow,bttvb( X* B9 s. |& ~, H; _
你X腦既 都唔係真係信佢公仔箱論壇  C( r" }8 O$ K, ?  S
* a: J; ^9 I- ?
同埋你會唔會睇小說果陣  好似讀書咁  記同學入面寫果D野??
' O1 `; u' e- L$ q$ {# ?/ rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 _4 [8 @1 u! z
你要學野 買本歷史書啦 慢慢讀你既屎片
) p, ?# e. L; g! p/ Y# x% los.tvboxnow.com公仔箱論壇+ \2 W) c  y4 h5 Q$ \- r
劇集比人娛樂架 唔係學野架 明無?tvb now,tvbnow,bttvb; R; o! c& K) ^6 [  X
9 d% d  u  t+ p7 s9 d) T7 M
你真係要睇TV學野既 睇你既兒童台啦
作者: wacojac    時間: 2011-8-27 01:46 PM

清王室入關之後至有同輩用一個字的慣例,因此福全的子孫取名並沒有用玄燁的那一套。福全確實有一個兒子名叫“保泰”
  ]0 O& B$ }' A  ~! x' a明朝類似,建文帝朱允炆系朱棣個侄,“允”字輩,但朱棣兒子系“高”字輩
作者: mrfusion    時間: 2011-8-28 12:12 AM

一點歷史的基礎也沒有, 單是族譜名字同輩用[玄]字為名也不知道, 裕親王個仔按清室排應該是[允], 惠妃是[雍正]的生母, 是歷史上沒有打過入冷宮, 而且第一位皇后是已經為康熙生了一個[二阿哥], 難產而死, 一出世就立了 ...
. D) E/ ]1 u3 J' L/ }7 H5 `: T2 ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。june2202 發表於 2011-8-20 11:42 AM
# m9 Q1 y& H; o/ p! I0 N7 o

3 p  L; e  k/ ~; |One simple solution, DON'T WATCH IT.
6 G+ w2 w7 u: O1 d( Z. S! N( Utvb now,tvbnow,bttvbos.tvboxnow.com: ?$ j: Z  V2 L4 c/ H5 E6 L# o3 ^
And what makes you think your version of history is accuate.
作者: AVA-GOOD    時間: 2011-8-28 12:23 AM

作者: nick3038    時間: 2011-8-28 11:50 AM

take easy , just kill time
作者: Hyphen    時間: 2011-8-28 07:33 PM

26# johnhellobb
9 u  V5 H7 N* r, }) o/ Q3 }# vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 M" R( s, [( Q1 h6 [) v3 a) M0 |, m
同意.
6 T- O2 M2 P9 R/ w- }個個以為自己好醒, 求其上網 search 一段, 就copy 出黎當自己係教授, 鬼都識啦.
9 I5 K- o6 I. k公仔箱論壇真係好多呢D扮識野既人, 都唔怕人笑, 收啦...
作者: tdjpew8d    時間: 2011-8-29 10:06 PM

好帖子支持一下,確實是很不錯的分享,真可愛。
作者: tmac223    時間: 2011-8-29 10:52 PM

this is cool
作者: nashvampire    時間: 2011-8-31 12:05 AM

作者: kiwiII    時間: 2011-8-31 12:31 AM

你唔講我都唔知呀,真係搏學呀CHING
作者: 革命軍    時間: 2011-8-31 01:52 AM

"單是族譜名字同輩用[玄]字為名也不知道""康熙可以為帝, 因為對上三個皇子早年亡"???!!!tvb now,tvbnow,bttvb$ ]( a  {3 w+ |5 r: {2 U" m
爱新觉罗·福全(1653年-1703年),顺治帝次子。庶妃栋鄂氏即宁悫妃出,顺治十年癸巳七月十七日丑时出生。康熙六年正月,封 ...0 n  R& z7 \* k* `# N
bennifer 發表於 2011-8-22 04:39 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 K+ d* Y7 ^9 e( l( q
( G- N: u. E3 z/ t
人講你又信???
* u* [1 Z7 Z9 L. n6 F# Uos.tvboxnow.com' m3 ~& h7 N, r9 Y% r+ j
你唔比記錄歷史既人呃你加???
9 Y- C: t/ H) ]' v4 Zos.tvboxnow.com
. R% I6 `1 E( [0 I4 R/ f" zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。你系當年既人???  定你自己系順治呀???
作者: 革命軍    時間: 2011-8-31 01:53 AM

其實所謂歷史系人寫出來既  佢自己作都無人懷疑佢  出面d人q知皇宮系點咩
作者: hellohell    時間: 2011-8-31 02:57 AM

曾幾何時,都有出戲叫"劍仙李白"啦,人第講創意嘛.
作者: fellatioho    時間: 2011-8-31 02:35 PM

隨便改過皇朝, 改個皇帝出來, 公仔箱論壇7 S5 x: E+ ^3 ?2 F; X7 Y6 x- j; D
好難有代入感
作者: fellatioho    時間: 2011-8-31 02:36 PM

38# hellohell ' i0 }) G! Y( q

6 d& y5 L; x# U0 f8 w劍仙李白- D' V8 f3 y# k1 G/ B
os.tvboxnow.com8 P5 l) \( I  P1 z9 _8 Y0 p# ^- r
笑死我....

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0