標題: 究竟TVB歷史上,有無拍過一出正統嘅歷史劇? [打印本頁]

作者: vantommy    時間: 2011-8-18 12:56 AM     標題: 究竟TVB歷史上,有無拍過一出正統嘅歷史劇?

即係比較嚴謹參照歷史寫出來嘅電視劇,例如好似《康熙皇朝》,《雍正皇朝》等歷史劇?
作者: alex78963    時間: 2011-8-18 09:32 AM

作者: peter_corn    時間: 2011-8-18 10:40 AM

太跟历史就太闷了.
作者: idol1    時間: 2011-8-18 11:06 AM

會很悶
+ z2 H" R2 r8 k6 v/ G! y# ]$ V7 ATVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
) ?" l" a7 Y: b3 N2 D. W公仔箱論壇經費也不足
作者: vitran_melb    時間: 2011-8-18 11:09 AM

hahaha..  i don't think so.. prob documentary???
作者: mkteng1975    時間: 2011-8-18 11:48 AM

能省就省!!
作者: dd276    時間: 2011-8-18 12:11 PM

thanks
作者: jinchoy    時間: 2011-8-18 12:58 PM

1# vantommy
$ x: |7 ]5 x& Z* c' ?& h0 o1 [無呀!最強就是抄人的橋及三角戀愛,真是一點新意都沒有!
作者: edwinguppy    時間: 2011-8-18 01:47 PM

大部分都是野史
作者: kimgundam    時間: 2011-8-18 03:35 PM

要想睇正统的历史剧,看国内的吧
作者: freedomex10    時間: 2011-8-18 03:39 PM

你话呢,tvb拍的都是假
作者: mrfusion    時間: 2011-8-18 09:29 PM

then you will say it is boring, copy cat again,.1 S0 d2 X: X! g. K! Z4 W8 B
If you want to watch the documentary, watch 《康熙皇朝》,《雍正皇朝》
作者: mrfusion    時間: 2011-8-18 09:30 PM

By the way, now that you say those are documentaty, I am going to delete it, because it will have to be very boring.
作者: lionfish    時間: 2011-8-18 09:31 PM

《康熙皇朝》,《雍正皇朝》咪又係老作嘅。
作者: ttt_boy1    時間: 2011-8-18 09:45 PM

劇集, 又不是上課, 又用跟足呀
作者: arl_lhb    時間: 2011-8-18 10:47 PM

i think no la
作者: kokwah777    時間: 2011-8-18 11:24 PM

有跟少少咯,其他都是老作的
作者: estellacheng    時間: 2011-8-18 11:30 PM

應該冇
作者: yoyocattp    時間: 2011-8-19 03:33 AM

正統嘅歷史劇少d 囉, 有都係N年以前既事啦!!!! 197x 有套清宮怨, 鍾景輝話當年真係做咗好多資料搜集, 我相信佢講囉,
! V6 H. r+ |' `7 W) NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇$ ~. x* K' Q. l- i. S6 A* k+ J' P" h
我覺得197x  tvb拍既都真係有做資料搜集寫劇本, (個人都係覺得喱個時期既幕前幕後 d 人, 最有heart, 同理想做電視,
" K* O4 s. A$ L$ [6 U/ j公仔箱論壇而家就算半夜睇重播既民間傳奇,可能覺得有d 老套, 但係都覺得好睇過而家d 劇 0 n% c0 ]1 X$ X9 N, z* g
198x 開始d 劇就變成追求速度拍, 劇本會因應觀眾寄望而寫, 所以未必在拍之前已經寫好劇本, ( 開始到頂)+ d- q3 Y5 @8 e5 Z
199x 開始快餐化, 永遠係料就係個幾樣, 淨係睇下點放點炒,點抄(日劇),  (落緊山坡) tvb now,tvbnow,bttvb- {2 W2 _" D( J, B
200x 已經步向亂抄, 亂作, 亂蹹,
作者: 小智o    時間: 2011-8-19 04:15 AM

2 p9 h. O8 Q( Z! s1 W
太正統會唔好睇
作者: Aenergy    時間: 2011-8-19 07:24 AM

TBB只會“參照”歷史改編...公仔箱論壇# Y- W8 e8 `! I: H( X
而永遠唔會照抄歷史黎拍劇...
+ N1 F, z. ]* F因為咁做套劇會悶到嘔...唔啱香港人睇...os.tvboxnow.com+ E" d9 Z2 n; D; a+ L4 m8 t
(話哂TBB都係香港台)...
  z+ W+ D# d* E  e: j! M兼且班廣告商(米飯班主)絕對唔會亦唔想
& Y; |3 J. c7 T" fos.tvboxnow.com落廣告喺套又悶又冇收視嘅歷史紀錄片...公仔箱論壇# g" \6 }6 ~+ H! `
隔離台亞兜电視就係一個最好嘅反面教材
作者: dranimals    時間: 2011-8-20 06:32 AM

7 l5 J% o! u5 ?! y( c
$ h( Y7 U- Z6 Aos.tvboxnow.comNo way they will make it. No body like to watch "history" along for such a long period of time. Everybody know what happen next. Ha?
作者: coort    時間: 2011-8-20 09:10 AM

應該冇啊
作者: ltban    時間: 2011-8-20 09:54 AM

一句講晒,冇.
作者: 育翔    時間: 2011-8-20 12:21 PM

有一些拉。。。
作者: luitan    時間: 2011-8-20 12:30 PM

I don't think so. But the storyline is not bad. ^_^
作者: 革命軍    時間: 2011-8-21 07:14 PM

康熙皇朝,雍正皇朝  都有野唔系真加啦  世界上無人拍到正統既歷史劇  因為皇宮入面咁大  你估記錄歷史個個系神呀???  咩都知???
作者: sollunster    時間: 2011-8-21 07:53 PM

洗洗吧 康熙 雍正 也都是吹牛b的小说
作者: uk993    時間: 2011-8-22 02:23 AM

TVB像國內拍歷史劇,未得比,錢作怪
作者: wacojac    時間: 2011-8-22 10:34 PM

劇情可以作,但有D歷史常識錯誤我無法接受,例如陳豪在秋香怒點度講:當今皇帝系明武宗
9 W0 a$ o1 e2 yos.tvboxnow.comTVB的編劇真的好唔掂
作者: pilate    時間: 2011-8-23 02:00 PM

好像有: 是"成吉思汗" 由萬子良做主角的。當時話跟歷史拍, 當時的亞視亦同時拍了一套"成吉思汗"
作者: pilate    時間: 2011-8-23 02:01 PM

忘了一提亞視:
: {0 e6 H* h- ~! P# G公仔箱論壇/ e4 l. I1 L% J! |5 {2 H8 ?3 Q
亞視的舊作"滿清十三王朝"也是話照歷史拍。5 t* G2 Z- ~! Z4 |

6 p: N0 M: o; W/ o" s5 R$ [os.tvboxnow.com當然要知道歷史, 不可以全信劇集
作者: k75052    時間: 2011-8-23 07:02 PM

我覺得日本的(部份)大河劇同韓歷史劇都OK啦...但國內的無心機睇,會訓著
作者: emilytly    時間: 2011-8-23 10:22 PM

好似聽過有套好舊的劇叫《滿清十三王朝》,但好似唔係無記拍的。
作者: ming8969    時間: 2011-8-23 11:02 PM

简直离晒正统历史啦~~体体下笑死我~~~个孙变左啊爷个老豆~~
作者: syrinx    時間: 2011-8-23 11:03 PM

no la......TVB wor.........
作者: jackson21_sw    時間: 2011-8-23 11:48 PM

没跟历史呱
作者: ac86    時間: 2011-8-25 06:24 AM

大佬
0 S1 V4 p: ]* J: H) m5 Z7 {. Z太跟就唔好睇啦os.tvboxnow.com- V3 b7 @9 X& z* o4 V+ ~) s
甘洗咩編劇
作者: fengfeng7980    時間: 2011-8-25 06:58 AM

如果全跟歷史就唔系劇集而系紀錄片了!
作者: kiwiII    時間: 2011-8-25 11:32 AM

點都要改一改,就咁歷史減低娛樂姓
作者: confison    時間: 2011-8-25 11:57 AM

何謂正統 ? 你點知d歷史係真?
作者: bmgogo    時間: 2011-8-25 12:19 PM

纪录片?
作者: debmo    時間: 2011-8-25 01:43 PM

No La...........
作者: pilate    時間: 2011-8-25 01:55 PM

國內的電視劇"孔子"算是跟歷史, 當年有陳永明教授作歷史的講解
作者: mycheung.8    時間: 2011-8-25 01:58 PM

跟歷史就太悶了
作者: pilate    時間: 2011-8-25 02:08 PM

真正的史實要由學者考証, 例如光緒之死, 清史說是病死, 但他死後一天, 慈禧太后又死了, 按清史記載就太巧合了。其後由學者化驗光緒的陪襯衣物, 發現有大量毒藥,身體也有。才肯定是被毒殺,估計是慈禧太后下毒手。
作者: i[C]    時間: 2011-8-27 09:49 PM

我觉得若想真正了解历史的话就应该去读史书咯~
作者: dullmay    時間: 2011-8-28 11:49 PM

太正宗就唔好睇啦
作者: AVA-GOOD    時間: 2011-8-29 03:56 AM

作者: nashvampire    時間: 2011-8-31 12:05 AM

作者: dandee    時間: 2011-9-2 04:45 AM

How many student score high mark on History??  the reason is?
作者: kstan337    時間: 2011-9-2 06:56 AM

作者: mutekitennou    時間: 2011-9-2 07:10 AM

no!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0