標題: laughing gor係我哋心目中嘅大英雄,點解呢套劇寫到佢成個衰人咁 [打印本頁]

作者: plhwql    時間: 2011-8-4 02:28 PM     標題: laughing gor係我哋心目中嘅大英雄,點解呢套劇寫到佢成個衰人咁

希望唔會咁簡單喇!
作者: winstonlove    時間: 2011-8-4 03:07 PM

本帖最後由 winstonlove 於 2011-8-4 03:23 PM 編輯 1 Z/ q5 d' H1 f, R  q) O; R! ^# B
tvb now,tvbnow,bttvb" B% ~8 p) j( m' j3 l' _" }
套劇角色並唔係寫到佢成個衰人咁,
% S6 M  w3 i$ R$ P而係有古惑味道,即係有時會邪邪地,通常有得呢種性格既人最令人迷惑
% }& d8 e  D% R5 v! ^4 N2 [: Y" t2 s1 _laughing gor本身做事方式並唔喜歡依一條直路方式去走,鐘意靈活變通,靈活走位,tvb now,tvbnow,bttvb2 v( L5 b- W7 Y8 `" p* I. {/ W
亦唔鐘意受條文規限式去辦事既人,通常有呢d本事既人思維都係咁,若果一切都係按歩就班
; Y1 D0 Y' M/ m+ ]3 P$ aos.tvboxnow.com聽指令行事,大多只會係一個出色既執行者,而並唔係一個出色既帶領者,亦都唔係laughing gor既性格,
* d6 ~* w6 w% c9 J4 S係保守既人泥講呢樣行事方式就係出位,但laughing gor本身係有呢個性格,先會造就到佢有個人經歷發展既一面,
5 Q: \# O" f9 T7 ~: I* I, Kos.tvboxnow.com若果,咩都係跟指令去做,亦都唔會有今日既戲外戲内謝天華既laughing gor誕生
8 H: y- p# a. b$ ^7 M0 NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。laughing gor係劇中係係孤兒園中長大,自小缺乏咗親情,冇左親人既愛錫,所以情感上係會比有家庭溫暖中長大既人情感上係會來得冷漠一d
作者: plhwql    時間: 2011-8-4 03:17 PM

我係指個40萬...
作者: winstonlove    時間: 2011-8-4 03:33 PM

本帖最後由 winstonlove 於 2011-8-4 03:54 PM 編輯 os.tvboxnow.com# H  b4 \+ Y9 w" G# Z% S
os.tvboxnow.com2 b) [2 G( ^, v/ L, B, [
我係指個40萬...
0 v1 y% m; T- C; _- m0 j! [/ D1 Xos.tvboxnow.complhwql 發表於 2011-8-4 03:17 PM
' r: C$ N  k' P4 x/ o# B  F

* i7 I5 k3 e2 L& d5 U$ K公仔箱論壇睇一件事情發展並唔係單單係睇一件事,
" N  |$ S4 l( d) l% X  n5 K要睇埋劇中人既出身背景,係咩環境下成長,以前有過d咩經歷,前因後果,先會造就到佢之後有咩既思維,有咩發展
1 Y, E* C4 x4 L% ~  O- f- b5 q& W* oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。如果唔係,編劇亦毋需要交待故事人物背景出身,做過d咩,一開始就可以action埋牙,追,趕,跑,打,殺,拉人,好人就有好報,, o3 ~' [9 U5 L  s
惡人衰人就拉哂,編劇亦都唔需要搞甘多野,跟住完事,大結局,可以一個鐘就做完,收隊TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 t: ?/ \4 D4 n+ s0 e2 I
依你思维就應該係甘,哦...落左40萬格,冇報到上去,哦,死喇,一定係衰人泥既,你思维就係甘straighttvb now,tvbnow,bttvb" l6 I1 X, @, ?4 b4 r
係唔會想到可能內有故事,怪唔得你開post一野就講套劇寫到佢成個衰人咁,甘奇怪la
/ `: t, z, c- B公仔箱論壇你係post內都講,希望唔會咁簡單喇!根本就冇簡單到,若果簡單,laughing亦一早全數交哂出泥,
( v: a" o  g  v  P* ?( \, d係你諗得簡單先會聯想到衰人二字出泥
作者: plhwql    時間: 2011-8-4 04:43 PM

4# winstonlove
  s  {. a7 J  g; ` tvb now,tvbnow,bttvb4 F4 @5 O% ]  o( x2 W
幾句說話係唔足以瞭解一個人嘅
, T9 i; r: K: I8 b% g7 d6 [* P4 [" p tvb now,tvbnow,bttvb4 i% Y6 ]8 P- o
呵.呵.
) d% H9 W/ b  G+ ptvb now,tvbnow,bttvb
4 u! `! ?' [& p6 z$ m
作者: alan1988131    時間: 2011-8-4 08:40 PM

laughing gor只系一個灰色性格的人,亦正亦邪
作者: luntan20072008    時間: 2011-8-4 08:54 PM

作者: aric2005    時間: 2011-8-4 11:21 PM

個40萬 我諗係幫鄭sir還錢@@
作者: winstonlove    時間: 2011-8-5 01:52 AM

9 \0 l4 S' v- Y9 {6 {1 P
/ _3 f5 I2 a0 l& Zos.tvboxnow.com
4# winstonlove tvb now,tvbnow,bttvb) h: x. X+ n5 i1 T0 V" M. S

- ^: `% A8 i' U" T% j1 ?# l7 NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。幾句說話係唔足以瞭解一個人嘅os.tvboxnow.com; k6 X6 G" k, q5 D+ y; W* u5 Y+ r

5 x* C/ m4 x+ S/ }% l& A3 k: |1 G公仔箱論壇呵.呵.
* p. i. C  l2 E9 A( [公仔箱論壇# @) a5 h* X# B4 h# W0 c3 {
os.tvboxnow.com" }' f6 C& r. M( B) J( s: A% z) P. g( a# M
plhwql 發表於 2011-8-4 04:43 PM
0 N+ V' Y% c: vos.tvboxnow.com
0 g* c& E0 V# d& ~! ATVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。幾句說話當然係唔足以瞭解一個人," O9 l0 _% h9 f/ C5 I6 _% Y5 t' E: Y
但就可慿戲入面之中既環境,人物背後既出身係點,以及一個人既行事作風而去從旁推擊人物既意圖係点4 D1 a% `& L$ S3 q7 L7 n
若果短短果幾句說話就能足以瞭解一個人嘅,咁就唔係睇緊劇集,因為劇集從來並唔係三言兩語就能足夠
0 J8 ]6 \, _+ M9 i公仔箱論壇正如人生未行哂全程都唔可以甘快定奪是成還是敗,一個劇集都係邊睇邊推斷劇中人既意圖用意係点,先會慢慢甘去揣測出來,1 r5 h0 t% P/ N$ H5 p
如果單慿劇中人一個動作又或是幾句說話就能判斷到係大英雄定還是衰人的話,甘就言之過早
作者: alife    時間: 2011-8-5 02:55 AM

haha .. 佢一定係好人
作者: solalaso    時間: 2011-8-7 12:03 AM

我諗套野唔係就咁睇咁簡單既!
作者: english8888    時間: 2011-8-7 12:16 AM

我覺得咁佈排幾好呀,laughing之前係臥底,習慣左臥底既處事手法,如果一開始就寫到laughing樣樣都咁正義,套劇就唔好睇
作者: alife    時間: 2011-8-7 12:20 AM

he still is a goodman

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0