標題: 感覺这劇太散亂 [打印本頁]

作者: colakate    時間: 2011-5-7 09:44 PM     標題: 感覺这劇太散亂

實話講,这劇開場幾集都還不錯。
6 p" B' q, A. n; r' |: L# s7 R
0 |5 @" ]1 h# _  ?% ~0 h$ K2 [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。       但是越發展越散亂,枝節太多,花樣重復,不外乎,真失憶,裝失憶,
6 c, {, ]& L. P       還有公主的戯份多到我想吐,本來不討厭的角色,戯份太集中,但又沒啥實際情節,看得人膩味。公仔箱論壇- x. _3 E" L1 @* _% f
os.tvboxnow.com! [1 p0 K# V2 i# t4 p/ R
       吻戲多到無聊,作為一部古裝片,多而無味。外搭莫名其妙的強姦案,來推動人物性格發展,也夠狗血的。
3 u+ Z0 }" j, D' a/ h
2 q+ h; H. }" @       說實話要不是因爲出了敖笑風的虎頭標這個重要情節推了一把劇情,根本上15集時都已經讓人想放棄。看下去吧,到現在25集,除了燕王綫,公主綫的劇情真是乏味到死。
作者: chowpaklungs    時間: 2011-5-7 09:54 PM

無線d故仔係咁上下...
作者: cheungshum    時間: 2011-5-8 02:23 AM

tvb d劇係咁上下嫁啦 ..年輕人放鬆d去睇啦 ....
作者: kkchau    時間: 2011-5-8 02:01 PM

你對tbb劇認真就輸了
作者: heinous    時間: 2011-5-8 05:46 PM

TVB的编辑系甘水品,无重量级的导演好似巾帼枭雄甘修改剧本
6 j: T* k( S, H! B9 G& X公仔箱論壇公主的路线系好骑呢~~~
作者: 313925636    時間: 2011-5-10 04:49 PM

呜呜呜呜呜呜呜呜呜呜呜呜呜
作者: andy90128    時間: 2011-5-11 12:08 AM

一見到公主/千3娘已經唔想睇...無聊既劇情
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-5-11 12:42 AM

公主隻眼大到......
作者: ohno9413    時間: 2011-5-11 12:54 AM

一見到公主/千3娘已經唔想睇.. agreeee
作者: hihicat1234    時間: 2011-5-11 12:58 AM

我覺得楚楚呢個角色係有少少煩
作者: boukenkabuto    時間: 2011-5-11 06:25 PM

我都覺, 原本以為係套歷史劇, 點知變左惡搞劇同懸疑劇
作者: colakate    時間: 2011-5-15 01:44 AM

看完了,要不是因爲手裏做事,不太想擡眼看屏幕,隨意看看,最後的機集幾乎啃不落。公仔箱論壇! \& G  j6 F$ P/ s
完全本末倒置嘛,得天下也太輕易了。敖笑風的角色要好平面,沒層次。我有殺了編劇的衝動。公仔箱論壇8 j3 J. A5 B3 w% z
最後5集繼續降分中。
作者: kapono    時間: 2011-5-15 09:42 AM

無線劇特色,免費睇唔好 complain,否則請轉隔離台睇明朱,好多好有意思既電視節目免費等你睇os.tvboxnow.com5 {) `6 D( d# D: `4 Z* M9 k8 F" c+ G
講真,你問我,TVB劇一套失望過一套,唉!
作者: James87626    時間: 2011-5-16 12:13 AM

本帖最後由 James87626 於 2011-5-16 12:14 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb  [& ^, y; r% n  V3 k1 m  t
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* Q$ q2 |1 a$ v: ~; ?2 Z
敖笑風人物太過優柔寡斷,一集集咁煲落嚟之後一直到結局感覺佢對邊個女子都冇嗰种刻骨銘心的愛情,而且敖笑風這個男主角,劇情主要係愛情線,明明已經決定做燕王的臥底,又偏偏要背叛佢,又話自己身不由己,結果最後幾集話變就變,與其係咁倒不如一開就唔幫燕王做奸細咪得囖。另外笑風同楚楚的感情線明顯係多餘,佢哋兩個嘅愛情對劇情毫無推進作用,最後又不了了之,如果故事發展成笑風發現以前一直所愛的是楚楚,結果楚楚為報仇不惜潛伏在朱棣身邊,礙於身份不便想笑風表白,最後發展成敖笑風同朱棣爭女人,劇情會有火花得多,只從千三娘死後,徐子珊明顯冇曬戲份,總係覺得楚楚最有變成燕王的女人對於整套戲來講好多餘。
作者: James87626    時間: 2011-5-16 12:23 AM

3 E3 W7 l$ [& \& t" {, n公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: I' i% j% c% H: |
從笑風為咗楚楚繡咗個飛鷹花繡就可以感覺到其實佢之前很愛楚楚,亦令到楚楚非常愛佢。
& _# G& p. }% A- _1 G( z公仔箱論壇一開始設置咁多懸念畀大家,究竟千三娘同敖笑風係咩關係,究竟千三娘係咪精神分裂,搞到我鬼咁期待敖笑風恢復記憶,結果故事發展成咁,哎~!+ q9 @8 X. c# I4 q) m& C( z
至於敖笑風同公主,大可以反過來寫,公主非常中意笑風,但笑風恢復記憶後心裡只有楚楚,而馬三寶深愛公主,又因為自己係太監所以想方設法阻止笑風同楚楚,好等公主同笑風一對,楚楚同朱棣一對,而偏偏笑風同楚楚相愛,搞到成五角戀,咁咪仲要睇頭咯
作者: AP1010    時間: 2011-5-16 12:24 AM

我覺得唔好睇!!!!
作者: James87626    時間: 2011-5-16 12:25 AM

無線大部份戲都係前言不對後語,心淡~
作者: a1166153    時間: 2011-5-16 12:54 AM

個故事唔太得囉,希望下次有個好d既
作者: kage_zone    時間: 2011-5-16 05:04 AM

. i# g8 ^: I$ L; u0 e1 \tvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb4 }; D9 b( `9 {
係啦, 公主, 傲笑風, 燕王等等既角色講野d用詞語調都唔一樣, 好似有幾個唔同年代既人走錯時空咁...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; U; }; V) n) K- g, f) p; {" }
不過睇電視又唔需要太認真既 ^^
作者: winson6931    時間: 2011-5-16 09:02 AM

一般般 不是很好看
作者: wymao    時間: 2011-5-16 02:45 PM

真的挺亂的,明明是一部歷史劇,因為加入了謝天華角色的諸多感情戲顯得很累贅,幾乎每一個年輕女角色和敖笑風都有各種關係,無語了。原本以為最後兩集應該會驚心動魄點的,結果還是這樣不慍不火,實在是對不起這樣一段歷史啊。
作者: 6edward6    時間: 2011-5-16 02:46 PM

tvb d劇係咁上下嫁啦
作者: jensenjjj    時間: 2011-5-18 01:03 PM

會變奸人,可以!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://os.tvboxnow.com/) Powered by Discuz! 7.0.0